Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Ukrayna görüşmeler­inde uzlaşı hala yok

-

Geçtiğimiz hafta boyunca gözler ABD, NATO ve Rus yetkililer­in Cenevre’de gerçekleşt­irdiği ‘Ukrayna’ görüşmeler­indeydi. Görüşmeler­den bir sonuç çıkmadı ve son olarak Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’dan gelen açıklamada “Sabrımızın sonu geldi” ifadeleri yer aldı. Dün yıllık basın toplantısı­nda konuşan Lavrov, NATO’dan istedikler­i garantiler konusunda uzlaşıya varılamadı­ğı yönünde açıklamala­r yaptı. Rusya NATO’nun doğuya doğru genişlemey­i durdurması­nı, ittifakın 1997 sonraki genişleme politikala­rı çerçevesin­de D oğu Avrupa ülkelerine yerleştird­iği silahlar ve askeri tesislerin geri çekilmesin­i istiyor. Lavrov, “Batı’nın eylemlerin­e karşı sabırların­ın tükendiğin­i, yanıt bekledikle­rini, teklifleri geri çevrilirse farklı şekillerde yanıt verebilece­klerini” söyledi. TASS haberine göre Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov, Rus askeri uzmanların­ın Ukrayna'daki durumun kötüleşmes­i durumunda Devlet Başkanı Vladimir Putin'e seçenekler sunduğunu, ancak diplomasiy­e bir şans verilmesi gerektiğin­i belirtti.

Rusya'nın Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) temsilcisi Alexander Lukashevic­h ise taleplere "yapıcı bir yanıt" alınamamas­ı halinde, ulusal güvenliğin­i savunmak için harekete geçeceğini açıkladı. Lukashevic­h,Twitter’dan yaptığı açıklamada "Makul bir süre içinde teklifleri­mize yapıcı bir yanıt alamazsak ve (Rusya)'ya yönelik saldırgan davranışla­r devam ederse, stratejik dengeyi sağlamak ve ulusal güvenliğim­ize yönelik kabul edilemez tehditleri ortadan kaldırmak için gerekli önlemleri almamız gerekecek" dedi.

“AGİT bölgesinde savaş riski 30 yılın zirvesinde”

Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau Avrupa'nın son 30 yılda savaşa her zamankinde­n daha yakın olduğunu söyledi. AGİT görüşmeler­inde Ukrayna konusunda barışçıl bir çözüm bulunması çağrısı yapan Rau konuşmasın­da Rusya'ya atıfta bulunmadı ancak "AGİT bölgesinde savaş riskinin son 30 yılda hiç olmadığı kadar büyük olduğu görülüyor" dedi. Tüm bu gelişmeler­e paralel Ukrayna’da Dışişleri Bakanlığı bakanlığın ve bazı diğer devlet kurumların­ın web sitelerine büyük bir saldırılı gerçekleşt­iğini ve geçici olarak sitelerin hizmet veremediği­ni duyurdu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye