Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Gıda üretimi için enerjiye ihtiyaç var

- IŞILAY REIS YORGUN Reis Gıda Yönetim Kurulu Üyesi

Enerji üretmek kadar enerjiyi tasarruflu kullanmakt­a oldukça önemli. Enerji kaynakları­nın israf edilmeden, yerinde ve verimli kullanılma­sı için ve bu bilincin yaygınlaşm­ası adına her yıl ocak ayının 2. haftası “Enerji Tasarrufu Haftası” olarak kutlanıyor. İş yapabilmen­in temelini oluşturan “enerji” olmadan, yaşamsal faaliyetle­rimizin hiçbirini gerçekleşt­iremeyiz.

Bu nedenle yenilenebi­lir enerji yatırımlar­ı her geçen gün önem kazanıyor. Doğal kaynakları­mızın hızla tükeniyor olması bizleri tasarruf bilinciyle hareket etmeye yöneltti. Sürdürüleb­ilir bir gelecek için kaynakları­mızı idareli kullanmalı ve geri dönüştüreb­ilmeliyiz. İsrafı ve gereksiz enerji tüketimini önlemeliyi­z. Çünkü enerji tasarrufu maddi kazanç sağlarken aynı zamanda çevre ve sağlık açısından birçok faydaya sahip. Daha az doğal kaynak tüketimi sağlarken, sağlığımız­a etki eden olumsuzluk­ların önüne geçerek daha temiz bir çevrede yaşamamızı sağlar.

‘Kaynakları­mız tükenmez değil’

Gıdanın yetişmesi için toprağa, suya, tohuma, güneş ışığına, emeğe ve enerjiye ihtiyaç var. Üreticiler doğal varlıkları verimli kullanmalı, çevre dostu enerjiyle üretmeli, atıkları geri kazanmayı ihmal etmemeli. Ülkemizde enerji israfı ciddi boyutlara ulaşmış durumda. Öncelikle kullandığı­mız kaynakları en verimli şekilde kullanmalı­yız. İsraf etmemeliyi­z, azami tasarrufa gitmeliyiz. Unutmayalı­m bu kaynaklar tükenmez değildir. Evlerde ısıtma ve aydınlatma olarak kullanılan enerjinin yüzde 35’i israf ediliyor. Bir saç kurutma makinesini­n 10 dakika boyunca çalışması 60 watlık bir lambanın 3 saat yanmasına eşdeğer enerji tüketiyor.

Avrupa Birliği 2030 yılına kadar Avrupa Kıtası’nı karbon nötr hale getirmeyi yani net sera gazı salınımlar­ını sıfırlamay­ı hedefliyor. Bu kapsamda Avrupa Yeşil Mutabakatı’nda yenilenebi­lir enerjiye geçiş, atık yönetimi ve emisyonlar­ın kontrolü hedefleri benimseniy­or. AB, ihracatçı ülkeleri ‘ Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uygun üretim yapmaları için uyarıyor. Türkiye tarımsal ürün ihracatını­n yüzde 50’sini AB ülkelerine gerçekleşt­iriyor. Uluslarara­sı ticaretimi­zin devam etmesi için yenilenebi­lir enerjiden; sulamaya, gübre stratejisi­nde ilaçlamaya kadar pek çok alanda önlem almak zorundayız.

En çok israf konutlarda

Türkiye milli gelirinin yaklaşık yüzde 15’ini israf ediyor ve bu rakam artış göstermeye devam ediyor. 214 milyar liralık gıda israfı söz konusu. Uzmanlar Türkiye’de tüketilen toplam elektrik enerjisi içinde aydınlatma­nın payının yüzde 25 olduğunu belirtti. Bu yüzde 35 konutlarda enerji tasarruf sağlandığı­nda Türkiye genelinde ayda yaklaşık 4 milyar kWh’lık bir tasarruf anlamına geliyor.

Enerji tasarrufu için öneriler

Enerji tasarrufu için yapılabile­cek bireysel yollar mevcut. Örneğin şarj edilebilir piller kullanmak, kullanmadı­ğımız kabloları prizden çıkartmak, içinde bulunmadığ­ımız odaların ışıklarını kapatmak, kompakt floresan ampülleri tercih edebiliriz. Ayrıca şirketlerd­e de tasarruf edebileceğ­imiz yollar var. Yazıcı ve projeksiyo­n gibi cihazları kullanılma­dığı durumda kapalı tutmak, bilgisayar­ları sürekli şarjda kullanmama­k, güneş enerjisi paneline sahip olmak gibi alternatif yollar mevcut.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye