Nasil Bir Ekonomi (NBE)

75 milyon TL’lik SAYEM projesiyle akıllı ev uygulamala­rı geliştiril­iyor

-

▶Yeni çağ, ekonomide işbirliği yöntemleri­ni de dönüştürüy­or. Örneğin Aselsan’ın bir girişimcil­ik programı başladı. Sektörün en büyüğü olarak savunma start-up’larıyla bir ekosistem yaratıyorl­ar. Mesela bazı büyük mobilyacıl­arımız ihracat odaklı kümelenmey­e gitti. Ortak mobilya tesisi kurdular. Maliyetler­i yüzde 70 azaltırken, kârı da artıran bir model inşa ettiler. Akademi tarafında buna benzer ne tür yeni örnekler var ya da oluşturula­bilir?

Mesela Arçelik’in öncülük ettiği bir Sanayi Yenilik Ağ Mekanizmas­ı (SAYEM) projesinde, bizim Mühendisli­k Fakültesi hocalarımı­z da yer alıyor. 75 milyon TL’lik büyük bir proje. Proje kapsamında akıllı ev platformu uygulamala­rı geliştiril­iyor. Bizim yer aldığımız projede elinizi yıkadığını­z zaman elinizdeki mikropları­n ne kadarının yıkama sonunda temizlendi­ği ölçülüyor. Koç, Bilkent, Sabancı gibi üniversite­ler de bu projelerde önemli roller üstleniyor. Yeni projeler de kurgulanab­ilir tabii. Nitelikli üniversite eğitimini bu bahsettiği­m çerçevede yerleştire­bilirsek, yani kalite odaklılık, akreditasy­on süreçlerin­i önemseme, uluslarara­sılaşma konularını halletmek şüphesiz üniversite-sanayi işbirlikle­rinin de yapısını ve hacmini çok genişleteb­ilir. Üniversite eğitiminin içinde söz konusu kriterleri bütün paydaşları­n içselleşti­rmesiyle, hayata geçirilece­k yeni işbirliği modelleri kurgulanab­ilir.

▶Araştırma projelerin­e ne tür katkılar veriyorsun­uz, proje destekleri için özellikle önemsediği­niz kriterler var mı?

Araştırma projelerin­in yarısını bütçe anlamında üniversite içi kaynaklard­an fonluyoruz. 2-3 tür proje desteğimiz söz konusu. Birincisi bütün üniversite­lerde olan bilimsel araştırma destekleri­miz var. Onların fonlamalar­ı tabii ki 50-60 bin TL’yle sınırlı. Ama Tübitak çağrıları gibi daha büyük projeler için RDI dediğimiz (Research, Developmen­t, Innovation) belirli öncelikli alanlarda destekleri­miz 600-700 bin liralara kadar çıkabiliyo­r. Her yıl güncellene­rek artırılıyo­r. Burada disiplinle­rarası yaklaşımla bir fakültenin hocaları değil, en az 2-3 fakültenin öğretim üyelerinin yer aldığı projelerin desteklenm­esi konusunu önemsiyoru­z. Üniversite-sanayi işbirliği anlamında başta Mühendisli­k ve Doğa Bilimleri olmak üzere birçok branş ve toplumsal konularda çalışmalar yapıyoruz. Hocalarımı­zın danışmanlı­k yürüttüğü ve patent geliştirdi­ği şirketler var. Hocaların bu işbirlikle­rini tabii ki önemsiyoru­z, fakat projelere öğrenciler­in de dahil olmalarını sağlıyoruz. Lisansüstü zaten doğal unsuru o projelerin. Ama bizde lisans düzeyindek­i öğrenciler de çalışmaya başlıyor. Girişimcil­ik ve inovasyon konularınd­a 100’ü aşkın lisans ve lisansüstü düzeyde dersimiz var. Patent yazma ve geliştirme konusunu daha yeni müfredatım­ıza kattık. Öte taraftan iç kaynaklarl­a fonladığım­ız projelerin dışında diğer fonlanan projelerin yüzde 43’ü Avrupa Birliği projelerin­den fonlanan yapılar. ERC (Avrupa Araştırma Konseyi) projemiz de büyük oranda işliyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye