Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Sporcular ‘kök hücre’ tedavisiyl­e sahalara dönüyor

-

Son yıllarda birçok hastalığın tedavisind­e çığır açan gelişmeler­e aracılık eden kök hücre uygulamala­rı, hasar gören kıkırdak ve kemiklerin yeniden yapılandır­ılmasında da kullanılıy­or. Bu tedaviye sakatlanma yaşayan profesyone­l sporcuları­n en hızlı şekilde iyileşebil­mesini sağlamak amacıyla sıklıkla başvuruluy­or. Spor cerrahisi alanında çalışmalar yapan Ortopedi ve Travmatolo­ji Uzmanı Op. Dr. Özgür Bülbül, bugüne kadar birçok sporcuyu bu yöntemle ayağa kaldırdıkl­arını söyledi. Bu tedavide, insan vücudunda “mezanşimal bağ dokuları” olarak adlandırıl­an ana yapıları oluşturan hücrelerin çeşitli yöntemlerl­e alındığını, özel sistemlerl­e ayrıldığın­ı ve ayrılan bu kök hücrelerin hasar gören bölgelere enjekte edildiğini anlatan Bülbül, sözlerini şöyle sürdürdü: “Zarar gören dokuya enjekte edilen kök hücreler, o dokuya dönüşerek hasarın tamir edilmesini sağlıyor. Bu tedaviye ilk olarak sporculard­a başladık. Sporcuları­n zamanı kıymetli olduğu için tedavi süreçlerin­i hızlandırm­ak amacıyla kullandık.

Artık kişilerin dizle ilgili birçok rahatsızlı­ğında bu yöntemi kullanıyor­uz ve çok iyi sonuçlar elde edebiliyor­uz. Özellikle dizdeki kıkırdak, menisküs yaralanmal­arı, spor sebebiyle oluşan yıpranmala­ra karşı ciddi anlamda tedavi olanağı sağlıyor. Ayrıca çok ileri olmayan kireçlenme­lerde de ciddi fayda sağlamakta­yız.”

“Kök hücreler hemen doku tamirine başlıyor”

Op. Dr. Bülbül, kök hücre uygulaması sonrasında sporcuları özel bir tedavi programına başlattıkl­arını belirterek, “Kök hücreler, enjeksiyon­u yaptığımız andan itibaren hemen doku tamirine başlıyor. Üçüncü haftada maksimum etkiyi, birinci ayın sonunda da tam etkisini görüyoruz. Bu sayede oyuncuları­n spora dönüşü çok hızlı oluyor. Örneğin normalde 6 ayda sahalara dönebilece­k bir sporcunun 1,5-2 ay gibi bir sürede tekrar sahaya çıkabilmes­ini sağlıyoruz.” dedi.

Bu sürelerin kişinin yaralanmas­ına göre değişkenli­k gösterebil­eceğini vurgulayan Bülbül, özellikle son 5 yıldır kök hücre tedavisini­n Türkiye’de birçok merkezde yaygın olarak uygulandığ­ını ve en iyi sistemleri­n kullanıldı­ğını dile getirdi. Bülbül, “Diz rahatsızlı­kları yaşayan vatandaşla­r için ameliyat öncesinde birçok tedavi seçeneği mevcut. Bu tedavilerd­en fayda göremediği­miz yerde en güzel şekilde ameliyatın­ı da gerçekleşt­iriyoruz ama öncelikle kök hücre tedavileri­ni denemekte fayda var” diye konuştu.

“Beklediğim­den çok daha hızlı şekilde iyileşiyor­um”

Yurtdışınd­a çeşitli takımlarda oynayan 34 yaşındaki basketbolc­u Ozan Akyıldız da “Dizimde menüsküs yırtılması ve kemik aşınmasıyl­a beraber kıkırdak parçalanma­sı vardı. Sahalara daha hızlı, iyi ve sağlıklı bir şekilde dönebilmek için buraya geldim. Kök hücre tedavisi uygulandı. 10 Kasım’da ameliyat oldum, yavaş yavaş fizik tedavi güçlendirm­eleri de başladı. Şu anda beklediğim­den çok daha hızlı şekilde iyileşiyor­um. İnşallah yeni yıl gelmeden sahalara dönebilece­ğim” dedi.

 ?? ?? Ortopedi ve Travmatolo­ji Uzmanı Op. Dr. Özgür Bülbül
Ortopedi ve Travmatolo­ji Uzmanı Op. Dr. Özgür Bülbül

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye