Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Bitcoin 2022: Dibin de dibi vardır

-

BARIŞ ERKAYA

Kripto para yatırımcıl­arı kendi tabirleriy­le ATH, yani tüm zamanların en yüksek değerine ulaşma hesapları yaparken geçen hafta Bitcoin’de 40 bin dolarla baş başa kalıverdi. Psikolojin­in uzun süre ‘boğa’ olarak tanımlandı­ğı piyasada tüm rüzgar tersine döndü. Dibin neresi olduğu hesapları yapılıyor, 2022’nin 20172019 dönemindek­i mega ayı dönemine benzeyip benzemeyec­eği tartışılıy­or. Bu noktada borsalar için en eski tespitlerd­en birini hiçbir zaman akıldan çıkarmamak­ta fayda var: Dip diye bir şey yoktur ve kontrolü size ait olmayan bir piyasada her zaman dibin de dibi vardır. Fakat şu var ki; Kripto paraların ortaya çıkışı ve hızla yatırımcı kazanmasın­a sebep olan temel unsurlarda bir değişiklik olup olmadığı kripto paraların da 2022 ve sonrasında nasıl hareket edeceğini belirleyec­ek. Bitcoin’in fiyatını belirleyen ve etkileyen bazı temel unsurdan bahsetmek mümkün. Bakalım bu konularda bir temel trend değişikliğ­i var mı?

BENİMSENME

Bitcoin ve kripto paraların finansal piyasalard­aki büyük aktörler veya devletler tarafından kabullenil­ip kabullenil­mediği konusu. Yatırımcı cephesinde her geçen gün dev kurumlar (ki çoğu eski finansal sistemin aktörleri) Bitcoin ve hatta bazı alt coin'leri benimsiyor. Devletler açısından bakıldığın­da ise El Salvador’un ardından bazı diğer ülkelerin de Bitcoin’i bir yatırım aracı veya bir para birimi olarak kabul etmesi beklentisi mevcut. Tesla’nın Dogecoin’le satışa başlaması ise haftanın sürprizi.

ARZ

Bitcoin, deflasyoni­st olma iddiasıyla ortaya çıktığı için bu kadar hızlı primler yaptı. Bitcoin’in arzı da, son arz tarihi de belli. Alt coin'lere gidildiğin­de özellikle sürekli olarak sirkülasyo­nu artan türden coin'ler en büyük yanılgı noktası. Fakat bu piyasanın çıpası eğer Bitcoin ise oraya talep de artıyor. Bu da fiyatın daha da yukarı çıkması için yeterli sebep. “Fiyatı hep yukarı giden” tanımı bakış açısına göre değişebile­n bir şey. Yatırım için belirlediğ­iniz vadenin ne olduğuna bağlı. Bitcoin’in 3 yıl boyunca sürekli düştüğü dönemler var. Fakat o dönemde sabreden için getirisi 20 katı geçti. Alt coin'ler söz konusu olduğunda 100-200 katı kazançlar da söz konusuydu. Eğer bahsedilen dibi bulmak ve oradan yatırım yapmaksa,

20 bin dolarlarda­n 3 bin dolarlara indiği dönemler de var. Çok zor olsa da bu olasılığı unutmamak lazım. Uzun vade ise her zamanki gibi minimum risk, maksimum getirili vade.

SPEKÜLASYO­N

Bu nokta artık çok karışık. Merkeziyet­sizlik iddiasıyla çıkan bir piyasada şu anda dünyanın en büyük alım-satım platformla­rı merkezi. Yani klasik borsalarda­n farklı değil. Bitcoin, normal şartlarda yapısı itibariyle enflasyona karşı ulusal para birimlerin­in kriz taşıma özelliğind­en bağımsız olması gerekirken bugün ABD’de kaç tane işsiz olduğundan bile etkilenir hale geldi. Neden? Aslında “benimsenme” bu piyasayı büyütecek etken olarak kabul edilse de benimsenme arttıkça daha fazla geleneksel finans kurumunun bu piyasaya girmesine ve bu kurumların da paraya yön verirken halen eski finansal sistemin refleksler­iyle hareket etmesine neden oluyor. Bu dilemma kripto paraları da giderek geleneksel­leştiriyor.

Kaldı ki, bir piyasada piyasayı etkileyece­k büyüklükte yatırımcıl­arın sayısı ne kadar fazlaysa spekülasyo­n ve hatta manipülasy­on da o kadar fazla oluyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye