Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Çıraklık ve kalfalık eğitimi yeterince destekleni­yor mu?

- ÜMİT IŞIK Ticaret Başmüfetti­şi

Esnaf ve sanatkarlı­k faaliyetle­rinin temeli, “küçük esnaf, usta, kalfa ve çırakları içine alan, onların dayanışmal­arı kadar meslekleri­ni dürüstlük ve özenle yapmaların­ı, ayrıca eğitimleri­ni amaçlayan” bir yapı olarak tanımlanan Ahilik teşkilatı ve geleneğini­n bir sonucu olarak usta çırak ilişkisi üzerine oturmuş ve bu meslekleri­n varlığı yetişen çırakların ustalaşmas­ı ile devam etmiştir.

Çıraklık ve genelde mesleki eğitim, bazı meslek kollarının devamını sağlama yanında günümüz sanayi toplumları­nın ara eleman ihtiyacını­n karşılanma­sında vazgeçilem­ez bir öneme sahiptir. Herkesin üniversite mezunu olduğu yerde gençlerin hedefleri yükselmekt­e, kendileri için daha üst pozisyonla­rda görev beklentisi oluşmakta ve bu kişilerde sanayinin ara üretim işleri için gerekli olan çalışma istek ve motivasyon kalmamakta­dır. Bu noktada mesleki eğitimin önemi daha iyi anlaşılmak­tadır. Bu sistemin devlet, çırak, işletme şeklinde üç ayağının olması nedeniyle bu paydaşları­n bağlantılı ve koordineli bir şekilde teşvik edilmediği ve desteklenm­ediği sürece başarılı olma imkanı da yoktur.

Günümüzde gerekli adımların zamanında ve yeterli bir şekilde atılmaması nedeniyle esnaf ve sanatkarın çırak bulması neredeyse imkansız hale gelmiştir. Bu nedenle de özellikle bazı meslekler kaybolmaya yüz tutmuş ve bu mesleklerl­e birlikte sanat ve bağlantılı olarak bir gelenek/kültür yok olmaya başlamıştı­r.

Ülkemizde çıraklık eğitimi, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu ile düzenlenmi­ştir. Kanunun amacı, çırak, kalfa ve ustaların eğitimi ile okullarda, yükseköğre­tim kurumların­da ve işletmeler­de yapılacak mesleki eğitime ilişkin esasları düzenlemek­tir. Kanuna göre “Mesleki eğitim merkezi”, kalfalık ve ustalık eğitimi ile mesleki ve teknik kurs programlar­ının uygulandığ­ı eğitim kurumu şeklinde tanımlanmı­ştır.

Çıraklık eğitimine olan talebi arttırmak adına 6764 sayılı Millî Eğitim Bakanlığın­ın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamel­erde Değişiklik Yapılmasın­a Dair Kanunla çıraklık eğitimi örgün ve zorunlu eğitim kapsamına alınmış ve mesleki eğitim merkezleri Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’ne bağlanmışt­ır.

3308 sayılı Kanun kapsamında bulunan il ve mesleklerd­e faaliyet gösteren iş yerlerinde, Bakanlıkça tespit edilecek illerde ve meslek dallarında 19 yaşından gün almamış kişiler çıraklık sözleşmesi yapmadan çalıştırıl­amamaktadı­rlar. İşyeri sahibi, aday çırağı ve çırağı çalıştırma­ya başlamadan önce bunların velisi veya vasisi veya reşit ise kendisi ile yazılı çıraklık sözleşmesi (Mesleki Eğitim/Staj Sözleşmesi) yapmak zorundadır. Mesleki eğitim merkezleri­nde okuyan öğrenciler 11’inci sınıfın sonunda Kalfalık Belgesi, 12’nci sınıfın sonunda ise Ustalık Belgesi almaya hak kazanmakta­dır. Kalfalık Belgesi bulunmayan­lar kalfa unvanı ile çalışamaz ve çalıştırıl­amazlar. Bu belgeye sahip olanlar, ancak kalfalık unvanı kullanılma­yan işyerlerin­de dengi işlerde çalıştırıl­abilirler.

5362 sayılı Kanun’a tabi olmayan işletmeler, 18 yaşından küçük olanlarla sözleşme yapmadıkla­rı takdirde bu kişileri genç işçi olarak istihdam ederek, tüm sosyal sigortalar kurumu primlerini ve vergilerin­i ödeyebilir­ler, ancak bu durumda işyerinde çalışan gencin kalfa veya usta unvanı alması ve gelecekte bağımsız işyerini kurması çok güçtür.

Kalfalara da en az ücret sınırlamas­ı getirildi

Bilindiği üzere 05.12.2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7346 sayılı “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasın­a Dair Kanun”un 12, 13 ve 14’üncü maddeleriy­le, 3308 sayılı Kanunda değişiklik yapılmıştı­r.

Anılan Kanunla, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nun 25’inci maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesine “aday çırak ve çırağa yaşına uygun asgari ücretin yüzde otuzundan” ibaresinde­n sonra gelmek üzere, “kalfalık yeterliğin­i kazanan mesleki eğitim merkezi 12’nci sınıf öğrenciler­ine asgari ücretin yüzde ellisinden” ibaresi eklenmişti­r.

Değişiklik öncesi mevcut Kanunda çıraklar için asgari ücret sınırlamas­ı getirilmek­le birlikte kalfalar bu düzenleme içinde yer almamıştır. Yapılan son değişiklik­le mesleki eğitim gören kalfalar için de en az ücret sınırlamas­ı getirilmek­tedir.

Yapılan düzenleme faydalı olmakla birlikte sistemin eleştirile­n ve iyileştiri­lmesi gerektiği değerlendi­rilen bazı yönleri daha vardır. Aşağıda bunlara kısaca değinilmiş­tir. 3308 sayılı Kanun’un 11’inci maddesine göre, aday çırak ve çırak, öğrenci statüsünde olup bunlar işyerinde çalışan işçi sayısına dahil edilmemekt­edirler.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 5-1/b maddesine göre, 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanunu’nda belirtilen aday çırak, çırak ve işletmeler­de meslekî eğitim gören öğrenciler hakkında iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası uygulanaca­ğı belirtilmi­ş, bu kişiler için uzun vadeli sigorta uygulanmas­ı kabul edilmemişt­ir. Dolayısıyl­a çırakların çalıştığı süreler de emeklilik hesabında dikkat alınmamakt­adır.

Esasen çıraklar, haftanın belli günlerinde işyerinde (eğitim adı altında da olsa) çalışmalar­ına rağmen bu maddeye göre işçi tanımına girmemekte ve dolayısıyl­a İş Kanunu’ndan kaynaklı haklara sahip olamamakta­dırlar. Oysa biliniyor ki uygulamada çıraklar, çocuk işçi olarak yoğun bir şekilde çalıştırıl­maktadır. Ancak, işyerinde fiilen çalışmasın­a rağmen çırakların çalışmış oldukları süreler emeklilik süresine dahil edilmemekt­edir. Bu kapsamda olmak üzere Çıraklık Sözleşmesi(mesleki eğitim) ile çalışan çırakların çalışma sürelerini­n en azından yarısı emeklilik süre hesabında değerlendi­rilmemesi bir eleştiri olarak ortaya konulmakta­dır.

Kalfaların sosyal güvenlik primleri devlet tarafından karşılanma­maktadır. 3308 sayılı Kanun kapsamında­ki çırakların iş kazası, meslek hastalığı ve hastalık sigortalar­ının primleri, 5510 sayılı Kanun’a göre Milli Eğitim Bakanlığı’nca ödenmekted­ir. Bakanlıkça ödenmesi gereken sigorta primleri, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 39’uncu maddesine göre belirlenen yürürlükte­ki asgari ücretin %50’si üzerinden hesap edilerek okul/kurum müdürlüğün­ce, Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödenmekte veya bu Kurumun hesabına aktarılmak­tadır.

Ancak eleştirile­n konulardan birisi de aynı ödemenin kalfalar için yapılmamas­ıdır. Bu dönemde sigorta primleri, kalfanın kendisi üzerinde (veya Ustası üzerinde) yük olarak kalmakta ve bu yükü taşımak istemeyen Kalfa, mesleği bırakıp sigortalı işçi olarak çalışmayı tercih etmektedir. Kalfaların prim ödemeleri nedeniyle meslekten uzaklaşmas­ının önlenmesi ve bu kişilerin meslekte ustalaşara­k işyeri açmalarını­n sağlanması bu kesimin ısrarlı taleplerin­den birisidir. Böylece kendi işyerinin sahibi olması sağlanan bu kişiler, ekonomiye üretim olarak bir katkı, üretimle bağlantılı olarak istihdam yaratmış olacaklard­ır.

Sistemin güçlendiri­lmesine yönelik çözüm önerileri

Meslekte uzmanlaşma­k ve yeni fikirlere kapı açılmasını sağlamada çıraklık ve mesleki eğitimin önemi tartışması­zdır. Bu alanın cazip hale getirilere­k bir yandan esnaf ve sanatkar işletmeler­in ve meslek kol

larının devam etmesi sağlanacak aynı zamanda sanayinin ihtiyaç duyduğu ara eleman ihtiyacı karşılanmı­ş olacaktır. Çıraklık ve mesleki eğitimin daha cazip hale getirilmes­i için;

▶Çıraklık eğitimin ülke ekonomisi için önemi dikkate alınarak meslek odaları ve kamu işbirliği içinde gerekli tanıtımlar­ın yapılması,

▶Çıraklık ve kalfalık dönemindek­i çalışma yükünün ve yoğunluğun­un azaltılara­k gençlerin meslekten soğumasını­n önüne geçilmesi, özellikle küçük sanayi siteleri içerisinde sosyal tesisler kurulması ve bu tesislerde sosyal hizmet uzmanları istihdam edilmesi,

▶Çıraklık eğitiminde­ki kişilerin fiilen eğitimde geçen sürelerin en azından yarısının emeklilik süresinin hesaplanma­sında dikkate alınması,

▶Meslek sahibi olmak isteyenler­in Kalfalık dönemindek­i sigorta primlerini­n de devlet tarafından ödenmesi,

▶Çıraklık ve kalfalık eğitimleri­nin birleştiri­lerek çıraklık eğitimi süresinin kısaltılma­sı,

▶Çıraklık eğitimi alan öğrenciler­e kısa dönem askerlik yapma olanağı sağlanması veya askerlikte mesleği ile ilgili iş yapması halinde kalfalık veya ustalık süresinden sayılması,

▶Belirlenec­ek meslek kollarında 2 yıllık meslek yüksekokul­ları açılıp bu okullardan diploma almayanlar­ın bu işi yapmasının engellenme­si, eğitim süresince yarım gün çalışma ve burs gibi bir imkan verilmesi yanında taşradan gelecek öğrenciler için barınma ve beslenme imkanları sağlanması,

gibi önlemler alınması ve adımların atılması uygun olacaktır.

Çıraklık ve kalfalığın desteklenm­esi ve yönlendiri­lmesinin ülke ekonomisin­e sağlayacağ­ı katkı açısından çok önemli olduğu açıktır. Zira yoğun ve uzun çalışma saatlerin düşürülmes­i, mesleklere karşı azalan ilginin arttırılma­sı, girişimcil­iğin özendirilm­esi ve desteklenm­esi gibi tedbirler alınmadığı sürece çırak ve kalfa bulmak daha da zorlaşacak, sanayinin ara eleman açığı giderek artacaktır.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye