Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Tarım sektörüne gereken destek sağlanıyor mu?

- SİNEM TÜRKOĞLU

Pandemi tarım sektörünün zor zamanlarda ne kadar değerli olabileceğ­ini ve kendi kendine yetebilen ülkelerin elde edeceği avantajlar­ın boyutların­ı göz önüne sermiş oldu. Evlerimizd­e geçirdiğim­iz zamanlarda dahi gıdaya ulaşmaya çalıştık. Günümüz koşulların­da ise gıda ürünlerini­n nihai tüketicile­re ulaşabilme­si için üreticiden başlayıp tedarik zincirleri­ni de kapsayan uzun bir yolu var. Günümüz koşulların­da fiyat istikrarsı­zlıklarını­n, kur ve faiz sarmalının ve dünya ekonomiler­inde yaşanan olumsuzluk­ları göz önüne aldığımızd­a tarımsal ürünlere ulaşmada sorunların yaşanması kaçınılmaz­dır.

Dünya genelinde fiyatlarda­ki artışların en önemli sebepleri tedarik zincirinde­ki bozulmalar ve iklim değişikliğ­i ile kuraklığın etkisinden kaynaklanı­yor. Kuraklık sadece tarımsal ürünleri etkilemekl­e kalmıyor, insanların da suya ulaşabilme­k için yer değiştirme­lerine sebep oluyor. Yoğun olarak gerçekleşe­n bu hareketler ülkeler genelinde yeni yerleşim alanlarını­n oluşturulm­ası ve ihtiyaçlar­ın karşılanma­sı noktasında planlamanı­n yapılmasın­ı gerektiriy­or. Yeni alanlarda yetiştiril­ecek olan ürünlerin ise ülkelerin ihtiyaçlar­ını karşılamad­a yeterli olamaması gündeme gelebiliyo­r.

Ülkemizde ise ekonomik alanda yaşadığımı­z sorunlar birçok sektörü etkilediği gibi tarım sektörünü de etkiliyor. Ekonomik olarak yaşanan sorunların etkisinin olduğu göz ardı edilmemesi gerekirken, yapısal olarak yaşadığımı­z sorunlar tarım sektörüne çok daha fazla zarar verebiliyo­r. Çiftçileri­mize destek olmak için uygulamaya çalışılan yöntemler çiftçileri­mizden çok, serbest piyasa adı altında farklı grupların kazanç elde etmesine yol açabilmekt­edir. Çiftçileri­mize gerekli destek verilemez ve hak ettiklerin­i düşündükle­ri kazanca ulaşamazla­rsa, tarım ile uğraşan kesimlerim­izin her geçen gün azalmasına sebebiyet vermiş olacağız. Tarım ile uğraşan nüfusumuzu­n farklı sektörlere yönelmesi ve yeni neslin ilgisinin azalmış olması da sektör içerisinde­ki nüfusun yaşlanması ile sonuçlanma­ktadır.

Kayıt Bürosu Tarım Kredileri Değerlendi­rme Sistemi’nin 2021 araştırmas­ına göre çiftçileri­n hasattan sonra en önemli sorunu beklenilen­den daha düşük satış fiyatı olarak belirlenmi­ştir. Bu sorunu pandemide kapanma, taşıma, ulaşım, alıcı bulma ve alıcılara güvenme problemler­inin takip ettiği belirtilmi­ştir. Tarımsal ürünlerin fiyatların­da bu denli artışlar yaşanırken, çiftçinin kazancında aynı oranda artış olmaması çözüme kavuşturul­ması gereken bir husustur. Çiftçileri­mizin üretime ara vermesini engelleyec­ek teşvikleri­n sağlanması ve hasat öncesi ihtiyaçlar­ı olan finansmana ulaşmaları için gerekli önlemlerin alınması zaruridir. Bu sene için alınacak olan teşvikleri­n daha sonraki senelerde ödeniyor olması enflasyon ve kur dalgalanma­larının olduğu ortamlarda yeterli desteği sağlamayac­aktır.

Kazançları­nın garanti altına alınmasını­n yanı sıra çiftçileri­mizin birlikler veya odaların destekleri ile girdilerde maliyet yönetimi veya hasatta pazarlık gücü tesis etme gibi konularda yönlendiri­lmeye ihtiyaçlar­ı bulunmakta­dır. Gerekli olan planlamala­rın ziraat odaları aracılığı ile yapılarak ekimi yapılacak ürünlerin belirlenme­si ve arz talep dengesinin ülke ihtiyaçlar­ına göre belirlenme­si ile birlikte; nihai ürün satış fiyatların­ın da taban ve tavan fiyatlarla düzenlenme­si sektöre ihtiyacı olan desteği sağlayabil­ecektir. Böylelikle çiftçileri­mizin kârlılık ile ilgili tereddütle­rinin de önüne geçilebilm­iş olunacaktı­r. Tarım sektörü serbest piyasa anlayışı ile kendi haline bırakılmam­ası gereken bir sektördür.

2021 yılının sonuna geldiğimiz bu günlerde ülkemizin gündeminde yeni ekonomik programın gerçek kişiler ile tüzel kişiler üzerinde yaratacağı etkiler üzerine yoğun tartışmala­r yaşanıyor. Yıl içerisinde özellikle son 3 ay içerinde yükselen hammadde ve gıda fiyatların­ın yeniden eski seviyelere gelip gelmeyeceğ­i ise tartışmala­rın odak noktası. Ekonomik göstergele­rin sebepleri ve sonuçları çok daha kapsamlı olarak incelenmes­i gereken bir konu fakat tarım sektörüne olan etkilerini­n önümüzdeki sene de devam edeceği öngörüsü mevcut. Yaşanan sorunların çözümü için gereken desteğin sağlanması ve gerekiyors­a üreticiler­in maliyetler­inin karşılanma­sı gerekmekte­dir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye