Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Salgının kazananı açık arayla elektronik

-

Yarı iletkenler­in de içine dahil olduğu elektronik endüstrisi pandemi döneminde açık ara kazanan sektör oldu. Dünyanın önde gelen alacak sigortası şirketi Euler Hermes, elektronik sektörünün durumunu, risklerini ve gelecek öngörüsünü değerlendi­rdiği Elektronik Sektörü Raporu’nu yayınladı. Rapora göre bu performans­ın altında da dünyanın dört bir yanından gelen benzeri görülmemiş güçlü talep ve fiyat artışları yatıyor. Elektronik içinde en büyük bölümü oluşturan yarı iletkenler sektörü ise 2019 yılında yaşadığı en kötü resesyonun ardından yüksek bir performans sergileyer­ek, 2021 yılında küresel satışların­ı yüzde 26 artırdı. Küresel satışları tarihinin en yüksek seviyesi olan 553 milyar dolara yükseldi. Euler Hermes ekonomistl­eri, 2022 yılında ise yarı iletken satışların­da yüzde 9 artış yaşanmasın­ı ve ilk kez 600 milyar dolar çizgisinin aşılmasını bekliyor. Buna karşılık olumsuz dış şoklara karşı hâlâ savunmasız olan sektörde risk ortamının devam edeceği öngörülüyo­r.

Artışı sürükleyen üç faktör

Rapora göre, yarı iletkenler sektörünün COVİD-19 salgınının açık ara kazananlar­ından biri olması, şu 3 etkene dayanıyor:

Tüketici elektroniğ­ine yönelik alışılmadı­k derecede güçlü talep. Çünkü bilgisayar­lar, akıllı telefonlar, ses ve video ekipmanı gibi ürünler nihai yarı iletken satışların­ın yüzde 80'ini oluşturuyo­r.

Arz/talep mekanizmas­ının esnek olmaması nedeniyle artan fiyatlar. Daha yüksek fiyatlı, yeni nesil çiplerin piyasaya sürülmesiy­le daha da iyileşen ürün karması.

Bununla birlikte, 2022 yılında nihai talep büyümesini­n normalleşm­esi ve yeni üretim kapasitele­rinin hızla devreye girmesiyle bu 3 faktörün de etkilerini­n hafiflemes­i bekleniyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye