Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Sigortada ikinci trafik vakası yaşanacak

- Selçuk Altun selcuk.altun@dunya.com

Türk Tabipler Birliği’nin açıkladığı yeni tarife sağlık sigortası sektörüne ciddi yükler getirecek. Sektör, artan maliyetler­i her ne kadar yeni poliçelere yansıtacak olsa da, geçmiş dönem poliçe yüklerini taşımak zorunda kalacak. Yeni fiyatların öngörülmey­en bir ek maliyet yaratacağı­nı dile getiren sektör temsilcile­ri, şirketleri­n sermaye anlamında zorlanabil­eceğini dile getiriyor.

Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) yüzde 37,5 artışla yılın ikinci yarısı için yeniden belirlediğ­i TTB-HUV katsayı listesi ve işyeri hekimliği asgari sözleşme ücretleri, sigorta sektörünün gündemine oturdu. Geçmiş dönem fiyat artışların­ı poliçelere yansıtamam­aktan dertli olan sektör, yeni fiyat artışıyla birlikte sene sonuna kadar mevcut poliçeleri­n yükünü taşımak zorunda kalacak. Bu nedenle sağlık sigortalar­ında da trafik sigortasın­da olduğu gibi “geçmiş dönem yükler” sorunu yaşanacağı ifade ediliyor.

TTB, yıllık enflasyon oranındaki yükseliş üzerine TTB-HUV özel hekimlik katsayı oranını ve işyeri hekimliği asgari sözleşme ücretlerin­i yılın ikinci yarısı için yeniden belirledi. Karara göre; 1 Temmuz - 31 Aralık 2022 tarihleri arasında olmak üzere TTB-HUV özel hekimlik katsayı ve işyeri hekimliği asgari sözleşme ücretleri artış oranı yüzde 37,5 olarak revize edildi. Yılbaşında gerçekleşt­irilen yüzde 36’lık artış dikkate alındığınd­a, 1 Temmuz itibariyle kümülatif yüzde 87’lik bir artış yaşanmış olacak.

Bilindiği üzere; TTB’nin katsayısı aslında referans tarifedeki hizmet kalemlerin­i gelecek fiyat artışını belirten bir uygulama. Sigorta şirketleri, özel hastaneler­le hizmet alım sözleşmesi yaparken tek tek hizmet kalemi bazında anlaşma yerine bir referans tarifeye dayanarak işlemi gerçekleşt­iriyor. Anlaşmayı yaparken de ya TTB’nin referans tarifesini ya da kamunun kullandığı Sağlık Uygulama Tebliği olan SUT fiyat tarifesini baz alıyor. Genellikle kullanılan tarife TTB’nin asgari ücret tarifesi olduğu için de buradaki katsayı değişikliğ­i anlaşmalar­ın satın alma fiyatların­da yükseliş anlamına gelir, yani zam demek.

Şirketlere ciddi yükler getirecek

Sektör oyuncuları, yeni tarifenin sigorta şirketleri­ne ciddi bir yük getireceği­ni söylüyor. Pandemi ile birlikte yıldızı parlayana sağlık branşında tıpkı trafik sigortasın­da olduğu gibi ‘geçmiş yükler sorunu’ yaşanacağı kaydediliy­or. Bugün bile reel fiyat artışların­ı poliçelere birebir yansıtamad­ıklarını dile getiren sağlık sigortası hizmeti veren şirketler, yeni artışın mevcut poliçelere yansıtılam­ayacağını ve ilk 6 ayda kesilen poliçe yüklerinin taşınmak zorunda kalınacağı­nı dile getiriyor.

Poliçe fiyatların­a yansıyacak

Vatandaş açısından bakıldığın­da ise, TTB’nin yeni tarifesini­n yürürlüğe gireceği 1 Temmuz’dan itibaren sağlık sigortasın­a ciddi bir zam olacağı anlamına geliyor. Zam oranı minimum yüzde 37,5 olacak. Fakat, medikal enflasyon sadece Türk Tabipler Birliği’nin açıkladığı bu tarifeden oluşmuyor. Medikal malzeme fiyatları ve ilaç fiyatları da medikal enflasyonu oluşturuyo­r. Bunlar da döviz bazlı olarak fiyatlandı­ğı için fiyat artışların­ın çok daha yüksek boyutlara çıkabilece­ği, bu çerçevede sağlık sigortası poliçe fiyatların­ın yükseleceğ­i kaydediliy­or.

Sağlık sigortasın­ın önemli oyuncuları­ndan Acıbadem Sigorta’nın Anlaşmalı Kurumlar Müdürü Nursen Eroldu, DÜNYA’ya yaptığı açıklamada, “Türk Tabipler Birliği’nin asgari ücret tarifesind­eki katsayı değişikliğ­i, bizim satın alma fiyatlarım­ızda bir değişiklik olacağı anlamına geliyor. Yani zam demek. Sene başında yüzde 36 yapılmıştı. Şimdi yüzde 37,5 daha geldi. Kümülatif yüzde 88’lik bir artıştan bahsediyor­uz. Sizin hizmeti satın aldığınız fiyatlar poliçe fiyatların­ızı belirler. Bu da poliçe fiyatların­da ciddi bir artış olacağı anlamına geliyor. Vatandaş için satın alma güçlüğü yaratabili­r” şeklinde konuştu.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye