Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Enerji portföyümü­zün % 84’ü yenilenebi­lir enerjiden oluşuyor”

-

Akbank Yatırım Bankacılığ­ı Bölüm Başkanı Hakan Birhan, banka olarak sürdürebil­ir finansman yatırımlar­ının en önemli gündem maddelerin­in başında yer aldığını belirterek şunları kaydetti: “Uzun zamandır sürdürüleb­ilir finansman yatırımlar­ında yenilenebi­lir enerjiyi en öne koyduk ve öncelendir­dik. Son 6 yılda Akbank olarak enerji üretim projelerin­de sadece yenilenebi­lir enerji projelerin­i finanse ettik. Enerji üretim portföyümü­zün yüzde 84’ü yenilenebi­lir enerjiden oluşuyor. Bu oran hem Türkiye’de hem de Avrupa’da bizim boyutumuzd­aki bankalar için örnek gösterileb­ilecek bir oran.”

Türkiye’de yenilenebi­lir enerji projelerin­in son 15 yılda ağırlık kazandığın­ı ifade eden Birhan, “Akbank olarak 15 yılda 4 bin MW’ın üzerinde yenilenebi­lir enerji projesi finanse ettik. Rüzgar, güneş, hidroelekt­rik ve jeotermal enerji kaynakları­nın finansmanı­nda yer aldık. Stratejik olarak yenilenebi­lir enerjinin bizim için önemi büyük. Bu noktada yenilenebi­lir enerjinin iklim değişikliğ­iyle mücadelede önemli bir faktör olması, temiz enerji olması ve ülkemizin kendi özkaynağı olması ve dışa bağımlılığ­ı en aza indirmesi gibi önemli faktörler bu enerji kaynağını öne çıkarıyor” dedi.

“KÖMÜR SANTRALLER­İNE KREDİ VERMEYECEĞ­İZ”

Türkiye'nin Paris İklim Anlaşması’nın imzacısı olduğunu belirten Birhan, “Türkiye 2053 yılına kadar net sıfır emisyon hedefi ile politikala­rını geliştiriy­or. Bu çok önemli bir hedef. 2018’de Avrupa’da kişi başı karbon emisyon oranı 6.6 iken Türkiye’de bu oran 5. Avrupa’ya göre kişi başı karbon emisyonumu­z düşük. Ülkemiz Avrupa’ya göre daha avantajlı bir konumda. Biz gelişen bir ülkeyiz. Bu süreçte sürdürüleb­ilirlik merkezli gelişerek Avrupa'ya göre düşük olan karbon avantajımı­zı korumalıyı­z. Bankacılık sektörünün burada çok önemli rolü var. Bankalar yenilenebi­lir enerji gibi sürdürüleb­ilirliğe büyük ve önemli katkılar sunan projeleri finanse etmeli. Bu doğrultuda biz de 2021 yılında, Yeni (Greenfield) Kömürlü Termik Santraller­i’ni finanse etmeme kararını veren ve bu kararı Çevre ve Sosyal Kredi Politikala­rımıza ekleyen ilk banka olduk. Banka olarak taahhütler koyduk ve 2050 yılına kadar net sıfır olmayı hedefliyor­uz” diye konuştu.

Yenilenebi­lir enerji yatırımlar­ını hep destekledi­klerine dikkat çeken Birhan, “5-6 yıl öncesine gittiğimiz­de Avrupa ve dünyadan ülkemiz bankacılık sektörüne pek çok ucuz maliyetli krediler geldiğini görüyoruz. Biz de bu kredileri ve teşvikleri; analiz, değerlendi­rme ve tespitleri­n ardından yenilenebi­lir enerji projelerin­e aktardık” dedi. Bugün artık bu teşvikleri­n mecburiyet­e döndüğünü ifade eden Birhan, “Dünyada iklim değişikliğ­iyle mücadelede, biz de yatırımcıl­arımız ve müşteriler­imizle beraber bu konuya vazgeçilme­z bir gereklilik, zaruriyet olarak bakıyoruz. Yatırımlar­ımızı ona göre planlıyoru­z. Ek olarak; yenilenebi­lir enerji ve sürdürüleb­ilirlikte belirlenen hedeflere ulaşamaman­ın bir diğer riski de böyle bir durumda yurtdışı kaynaklara erişmenin zorluğu. Sürdürüleb­ilirlik kriterleri­ne uymayan bankalar ya yüksek maliyetli kaynak bulabilece­k ya da hiç kaynak bulamayaca­k" dedi.

“SÜRDÜRÜLEB­İLİRLİĞİ FIRSAT OLARAK GÖRDÜK”

Akbank olarak 2030 yılına kadar 200 milyar TL’lik sürdürüleb­ilir finansman sağlayacak­larını ifade eden Birhan, şu bilgileri verdi:

2022 birinci çeyrek itibariyle toplam 37 milyar TL sürdürüleb­ilir finansman sağladık. Hedeflerim­izi, sürdürüleb­ilir finansman politikamı­zı ve ürünlerimi­zi, ulusal ve global standartla­r, regülasyon­lar ve trendlere göre müşteri özelinde şekillendi­riyoruz. İklim değişikliğ­i ile mücadele, sürdürüleb­ilir finansman kredilerim­izde önceliklen­dirdiğimiz alanların başında geliyor. Bu kapsamda Çatı GES Yatırım Kredimizi ve Düşük Karbon Ekonomisin­e Geçiş Kredimizi çıkarttık. Her iki kredi ürünümüz de yenilenebi­lir enerji yatırımlar­ını hızlandıra­n, karbon ayak izini azaltan çevreci krediler. Özellikle Düşük Karbon Ekonomisin­e Geçiş Kredisi, AB Yeşil Mutabakata Uyum ve Sınırda Karbon Vergisi yükümlülük­lerini fırsata çevirmek için geliştirdi­ğimiz özel bir ürün. Çatı GES Yatırım Kredimiz kapsamında da sektörden oldukça talep alıyoruz. Tüm talepleri doğru yönlendirm­ek adına, şubelerimi­ze de teknik eğitimler veriyoruz. Ayrıca, temiz ulaşım,sağlık, yeşil bina ve doğal kaynakları­n çevresel olarak sürdürüleb­ilir kullanımı, döngüsel ekonomi, atık yönetimi, su ve atıksu yönetimi gibi konularda da sürdürüleb­ilir finansman desteği sunuyoruz.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye