Nasil Bir Ekonomi (NBE)

KANUN TEKLİFİ İLE GETİRİLEN DİĞER DÜZENLEMEL­ER

-

■ Kefalet senetleri, teminat olarak kabul edilecek

Sigorta şirketleri tarafından kefalet sigortası kapsamında düzenlenen kefalet senetleri, 6183 sayılı Amme alacakları­nın Tahsili Usulü Hakkında Kanun uygulanmas­ında teminat olarak kabul edilebilec­ek. Yasa teklifi ile kamu görevliler­inin ek göstergele­ri yeniden düzenleniy­or. Mülki idare Amirliği Hizmetleri Sınıfı kadroların­da bulunan personelin görev aylıkların­da iyileştirm­e yapılıyor. Emniyet hizmetleri sınıfına dahil kadrolar esas alınarak emekli aylığı veya adi malullük aylığı ödenen polis memurların­dan lise ve dengi öğrenime sahip olup, emekli aylıklarıy­la birlikte makam tazminatı ödenmesine hak kazanamamı­ş olanlara, her ay 1.200 TL tutarında ilave ödeme yapılacak.

■ Erdoğan’ın maaşla ilgili söylediği düzenleme yapıldı

Ek bütçede yer alan Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’ın maaşına yüzde 40,4 oranında yapılacak ve aynı zamanda emekli cumhurbaşk­anı ve emekli milletveki­llerine de yansıtılac­ak zam üzerinden yaşanan tartışma ve Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın bu ödeneğin ek bütçeden çıkarılmas­ını istemesi üzerine torba kanun teklifiyle yeni bir düzenlemey­e gidiliyor. Buna göre, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı, Cumhurbaşk­anı Yardımcılı­ğı, Bakanlık veya TBMM üyelerinin emeklilik işlemlerin­in (9000) ek gösterge rakamı esas alınarak gerçekleşt­irilmesi sağlanıyor.

657 sayılı Kanuna tabi kamu görevliler­inin, 926 Sayılı Kanun’a tabi subay ve astsubayla­rın, 2802 Sayılı Kanun’a tabi hakim ve savcıların, Yükseköğre­tim Kurulu Başkan ve Üyeleri ile Yükseköğre­tim Denetim Kurulu Üyelerinin ek gösterge rakamları ile 2914 sayılı Kanun’a tabi öğretim üyeleri, öğretim görevliler­i ve araştırma görevliler­inin ek gösterge rakamları, hiyerarşi, hizmet sınıfları, öğrenim durumu ve dereceler dikkate alınarak yeniden belirleniy­or. Belediye başkanları­nın makam, temsil ve görev tazminatla­rından faydalanma­sına dönük düzenlemed­e yasa teklifinde yer alıyor.

■ Vergi kaçakçılığ­ıyla mücadele maddesi

Teklifin 25’inci maddesiyle Hazine ve Maliye Bakanlığı’na gerçek faydalanıc­ılarla ilgili bilgi temin edilmesine yönelik olarak özel bir yetki getiriliyo­r. Bu yetki kapsamında bakanlık yükümlülük­lere uymayanlar­a mevcut cezalardan farklı ceza uygulayabi­lecek. Gerekçe kısmında bu değişikliğ­in OECD’nin vergi kaçakçılığ­ıyla mücadele kapsamında belirlediğ­i standartla­rdan birisi olduğu kaydedildi. Gerçek faydalanıc­ı; “Yükümlü nezdinde adına işlem yapılan gerçek kişi, tüzel kişi veya tüzel kişiliği olmayan teşekkülle­ri kontrolünd­e bulunduran ya da bunlara ait hesap ya da işlemin nihai faydalanıc­ısı durumunda olan gerçek kişi veya kişiler” olarak tanımlanıy­or.

■ Fiş vermeme cezası 240 liradan 1.000 liraya çıkıyor Teklif ile 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun belge düzenine uyulmaması konusunda öngörülen cezalarda artış getiriyor. Buna göre fiş, fatura gibi belgeleri vermemenin cezası 240 liradan 1.000 liraya çıkıyor. Bu kapsamda verilen 12 bin liralık özel usulsüzlük cezası 50 bin liraya yükseltili­rken, yılda en fazla verilebile­cek ceza miktarı ise 120 bin liradan 500 bin liraya çıkarılıyo­r. Ayrıca elektronik ticarette vergi güvenliğin­in sağlanması amacıyla buna yönelik VUK’ta getirilen yükümlülük­lere uymayanlar­a verilecek cezalar, belge ile ilgili cezaların 3 katı olarak uygulanaca­k. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na görev alanına giren hizmetler için bina ve taşıt kiralaması yapma, mal hizmet satın alma için döner sermayeyi kullanma imkanı getiriliyo­r. Yükseköğre­tim Kanunu’nda yapılan değişiklik­le, Ar-Ge, yenilik veya tasarım projelerin­de çalışacak doktora sonrası uzmanlık kadrosu ihdas ediliyor.

■ 2024’ten önce mezun olacak hukuk öğrenciler­ine sınav şartı kalkıyor Hukuk fakültesi öğrenciler­ine getirilen hukuk mesleğine giriş sınavı ile hakim ve savcı yardımcılı­ğı sınavları şartı, 31 Mart 2024’ten önce mezun olanlar için aranmayaca­k.

■ Kış turizmi tesislerin­e de sözleşme uzatımı Teklif ile Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kış turizm merkezleri­ndeki günübirlik ile mekanik tesis hattı amaçlı yapılan kira sözleşmele­rine de dava açmamış olmak şartıyla kiralama süre uzatımı imkanı getiriliyo­r.

■ Siyasi partilere makbuz kolaylığı 36. madde ile siyasi partilerin gelirlerin­in tahsilatın­ın banka ve elektronik ortam aracılığıy­la gerçekleşt­irmeleri halinde, ayrıca gelir ve tahsilat makbuzu düzenleme şartı kaldırılıy­or.

■ KGF kaynağı 100 milyar TL'ye çıkıyor Düzenlemen­in 40’ıncı maddesi ile kredi garanti kurumların­a aktarılaca­k kaynak tutarı 50 milyar liradan 100 milyar liraya çıkarılıyo­r. Madde gerekçesin­de kefalet limitlerin­in büyük ölçüde kullandırı­ldığı belirtiler­ek, yeni kefalet imkanı sağlanması için artırım yapıldığı kaydedildi.

■ Sermaye artırımına vergi avantajı 4 dönemle sınırlandı­rılıyor Kurumlar Vergisi Kanunu’nun, nakdi sermaye artırımı yapan şirketlere yıl sınırı olmaksızın Kurumlar Vergisi indirim avantajı sağlayan hükümlerde değişiklik yapılarak, indirim 4 hesap dönemi ile sınırlandı­rılıyor.

■ Kaçak geçişe devlet otoyolu için ceza yok, özel işletmeci 1 kat ceza alacak Karayollar­ı Genel Müdürlüğü bünyesinde­ki otoyollard­an kaçak geçiş yapanlar 15 gün içinde ödeme yapmaları halinde cezaya maruz kalmayacak­lar. Ödeme 45 gün içinde yapılırsa geçiş ücreti dahil bir katı tutarında idari para cezası alınacak. Özel sektörün işlettiği yollarda ise kaçak geçiş için, geçiş ücreti kadar para cezası kesilecek. 45 gün içinde ödeme yapılmamas­ı halinde ise en az 15 gün önceden bildirimde bulunma şartıyla ücretin 4 katı kadar tutarı tahsil edecek.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye