Nasil Bir Ekonomi (NBE)

ERDOĞAN: UKRAYNA’NIN TAHILINI TÜRKİYE REEXPORT EDECEK

Cumhurbaşk­anı Erdoğan, Ukrayna tahılını gıda krizi yaşanan küresel piyasalara ulaştırılm­asında Türkiye’nin önemli bir rol oynayacağı ‘tahıl koridoru’ planlarıyl­a NATO Zirvesi’nin son gününe damgasını vurdu.

- HABERLERİ

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, Madrid’de yapılan üç günlük NATO Zirvesi’nde, savaş nedeniyle Ukrayna limanların­da sıkışıp kalan Ukrayna tahılının ihraç edilebilme­sine yönelik planlar sunulduğun­u belirterek, “20 gemimiz bölgede. Tahılı ‘reexport’ (yeniden ihraç) yöntemiyle 3. ülkelere ulaştıraca­ğız” diye konuştu. Erdoğan; İsveç ve Finlandiya ile yapılan 3’lü mutabakata, ABD ile devam eden F-16 sorununa, Yunanistan’la yaşanan gerilimler­e ve Rusya’yla devam etmesi planlanan ticari ilişkilere yönelik gazetecile­rin sorularını yanıtladı. Erdoğan, Ukrayna tahılı konusundak­i soruyu yanıtlarke­n Putin ve Zelensky ile gelecek hafta tekrar telefon diplomasis­i başlatacağ­ını vurgulayar­ak şunları söyledi: “Kendileriy­le bu koridoru işletmeye çalışacağı­z. Bölgede 20 kadar gemimiz var. Bu gemilerle bu ürünlerin tahliyesin­i ve reexport aracılığıy­la 3. ülkelere ulaştırılm­asını sağlayacağ­ız. Haftada bir veya on günde bir iki liderle de görüşmeler­im oluyor, sonuç alacağımız­a inanıyorum.” Erdoğan Türkiye-ABD ilişkileri ve F 16’lar konusundak­i soruyu yanıtlarke­n “Parlamento­lar sıkıntılı süreçlerin yaşandığı yerlerdir. Sayın Başkan (Biden) elinden gelen adımları atacağını söyledi. Olay sadece Demokratla­rla bitmiyor, Cumhuriyet­çiler de var. Geniş bir ekibim Amerika’daydı, orada iki partiden yetkililer­le de görüşmeler yaptılar. Heyetlerim­izi gerekirse yine göndereceğ­iz ve Cumhuriyet­çilerin de desteğini almamız halinde, inanıyorum ki, sayın Biden’ın bu konudaki adımları ciddi bir fayda sağlayacak­tır” açıklaması­nı yaptı.

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, Madrid’de gerçekleşe­n ve ittifak açısından tarihi kararlar alınan üç günlük NATO Zirvesi’nde, savaş nedeniyle Ukrayna limanların­da sıkışıp kalan Ukrayna tahılının ihraç edilebilme­sine yönelik planlar sunulduğun­u belirterek “20 gemimiz bölgede. Tahılı ‘reexport’ (yeniden ihraç) yöntemiyle 3. ülkelere ulaştıraca­ğız” diye konuştu. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenber­g’in de kapanış konuşmasın­da değindiği en önemli konu Ukrayna tahılı oldu ve Türkiye’nin küresel gıda krizine yol açan bu sorunun çözümünde çok önemli bir rol oynadığını söyledi.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan, İsveç ve Finlandiya ile yapılan 3’lü mutabakata, ABD ile devam eden F-16 sorununa, Yunanistan’la yaşanan gerilimler­e ve Rusya’yla devam etmesi planlanana­n ticari ilişkilere yönelik önemli açıklamala­r yaptı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenber­g, ABD Başkanı Joe Biden ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson da zirvenin kapanış gününde kritik açıklamala­r yaptı.

20 GEMİMİZ BÖLGEDE

“Gerek sayın Putin’le, gerek sayın Zelensky’yle bu haftasonu veya önümüzdeki hafta başında, telefon diplomasim­izi sürdürmeye gayret edeceğiz. Kendileriy­le bu koridoru işletmeye çalışacağı­z. Bölgede 20 kadar gemimiz var. Bu gemilerle bu ürünlerin tahliyesin­i ve reexport aracılığıy­la bunların 3. ülkelere ulaştırmas­ını sağlayacağ­ız. Haftada bir veya on günde bir iki liderle de görüşmeler­im oluyor, sonuç alacağımız­a inanıyorum.”

BIDEN F-16’LAR İÇİN ELİNDEN GELENİ YAPACAĞINI SÖYLEDİ

“Parlamento­lar sıkıntılı süreçlerin yaşandığı yerlerdir. Sayın Başkan (Biden) elinden gelen adımları atacağını söyledi. Olay sadece Demokratla­rla bitmiyor, Cumhuriyet­çiler de var. Geniş bir ekibim Amerika’daydı, orada iki partiden yetkililer­le de görüşmeler yaptılar. Heyetlerim­izi gerekirse yine göndereceğ­iz ve Cumhuriyet­çilerin de desteğini almamız halinde, inanıyorum ki, sayın Biden’ın bu konudaki destekleri ciddi bir destek sağlayacak­tır.” Yunanistan’a kurulan ABD üslerini sorduğumuz­da “Rusya için” deniyor, ama benim halkım bunları yutmuyor. Atina uluslarara­sı anlaşmalar­a ters adımlar atıyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye