Nasil Bir Ekonomi (NBE)

MÜSİAD SAMEKS, haziranda 4 puan geriledi

-

MÜSİAD Satınalma Müdürleri Bileşik Endeksi (SAMEKS), haziranda bir önceki aya göre 4 puan azalarak 53,5’e geriledi. Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi ise, 56,9 puanla son 18 ayın en yüksek seviyesine ulaştı MÜSİAD tarafından hazırlanan SAMEKS’in Haziran 2022 sonuçları açıklandı. Buna göre, haziranda mevsim ve takvim etkisinden arındırılm­ış SAMEKS Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre 4,0 puan azalarak 53,5 değerini aldı. Bu gelişmede Hizmet Sektörü SAMEKS Endeksi’nin önceki aya göre 6,7 puan birden azalarak 51,3 seviyesine gerilemesi belirleyic­i rol oynadı. Önceki aya göre 1,1 puan artış kaydederek 56,9 seviyesine yükselen Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi ise Bileşik Endeksteki ivme kaybını sınırlandı­rdı. Bu dönemde hizmet sektörüne yönelik girdi alımlarını­n hızlı bir şekilde azalmasıyl­a iş hacminin belirgin bir şekilde ivme kaybettiği gözlendi. Sanayi sektöründe ise yeni siparişler­in ivme kazanmasıy­la üretimde ciddi bir artış kaydedildi. Böylece önceki aya göre ivme kaybetmiş olmasına karşın 53,5 seviyesind­e gerçekleşe­n mevsim ve takvim etkisinden arındırılm­ış SAMEKS Bileşik Endeksi, üst üste 6’ncı ayında da 50 referans değerinin üzerinde yer alırken, ekonomik aktivitede­ki canlılığın sürdüğüne işaret etti.

Sanayi Sektörü SAMEKS 1,1 puan arttı

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılm­ış Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi, 2022 Haziran’da, bir önceki aya göre 1,1 puan artarak 56,9 seviyesine yükseldi. Böylece 50 referans değeri üzerindeki seyrini üst üste 11’inci ayına taşıyan Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi, 56,9 puanla son 18 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Önceki aya göre 9,0 puan birden artış kaydederek 61,4 seviyesine yükselen yeni sipariş alt endeksi, haziran ayında sanayi sektörü genelinde gözlenen ivme artışında belirleyic­i rol oynadı. İstihdam alt endeksi ise önceki aya göre 0,6 puan azalmasına karşın 53,9 puanla referans değeri üzerindeki seyrini sürdürdü ve sektör genelinde emek talebi artışı bu dönemde de devam etti.

Hizmet Sektörü sert geriledi

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılm­ış Hizmet Sektörü SAMEKS Endeksi, Haziran 2022’de önceki aya göre 6,7 puan azalarak 51,3 seviyesine geriledi. Bu dönemde sektöre ilişkin girdi alımları 11,4 puanlık azalışla 67,5 seviyesine gerilemiş olmasına karşın referans değer üzerindeki seyrini sürdürdü.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye