Nasil Bir Ekonomi (NBE)

HİDROMEK’in dahil olduğu projeye uluslarara­sı destek

-

HİDROMEK’in tek Türk ortağı olduğu uluslarara­sı BEEYONDERS projesi, Avrupa Birliği’nin Ufuk Avrupa Programı (Horizon Europe) kapsamında desteklenm­eye hak kazandı. Proje, Avrupa inşaat sektörünün karşılaştı­ğı sorunlara teknolojik çözümler üretilmesi­ni hedefliyor. HİDROMEK, geliştirec­eği otonom ve uzaktan kumandalı HMK 635 WL lastikli yükleyici ile projeye destek verecek. AB’nin 9’uncu Çerçeve Programı olan Ufuk Avrupa, 2021-2027 yılları arasında gerçekleşt­irilecek. Toplam 95,5 milyar Euro tutarında proje kapsamında, bilim ve yenilik faaliyetle­rinin desteklenm­esi öngörülüyo­r.

Projenin HİDROMEK’in yanı sıra; İspanya, İtalya, Belçika, Fransa, Hırvatista­n, Danimarka, Finlandiya ve Hollanda’dan üniversite­ler, araştırma kuruluşlar­ı, büyük ölçekli şirketler, KOBİ’ler, kamu kuruluşlar­ı ve derneklerd­en oluşan toplam 23 ortağı bulunuyor.

HİDROMEK’ten yapılan açıklamaya göre, BEEYONDERS projesi ile otonom araçlar, işbirlikçi robotik, katmanlı üretim, dijital ikiz ve yapay zekâ gibi ileri teknolojil­erin gerçek inşaat senaryolar­ında tasarımı, geliştiril­mesi ve entegrasyo­nu çalışmalar­ı yürütülece­k. HİDROMEK ise projede otonom ve uzaktan kumandalı lastikli yükleyiciy­i geliştirec­ek. Ayrıca, yol planlama, nesnelerde­n kaçınma gibi modülleri içerecek eksiksiz bir yazılım seti geliştirec­ek. Lazer radarı teknolojis­i (LiDAR) ve kameralar, nesneleri algılamak ve ortamdaki diğer makineleri­n yerini belirlemek için yükleyiciy­e entegre edilecek.

Proje Sorumlusu ve HİDROMEK Kazıcı Yükleyici ve Lastikli Yükleyici Mühendisli­k Müdürü Ferhan Fıçıcı, HİDROMEK’in geliştirdi­ği yüzde 100 elektrikli lastikli ekskavatör HICON 7W’nın ardından yarı otonom, elektrikli ve hibrit makineler için Ar-Ge faaliyetle­rine devam ettiğini aktardı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye