Nasil Bir Ekonomi (NBE)

KKM yerine cazip faizli TL tahvil beklentisi oluştu

-

Güldağ: Dolar/TL'deki geri çekilmeyi nasıl yorumluyor­sun, devamını bekler misin?

Ağaoğlu: BDDK’nın aldığı karar etkili oldu. Ne kadar döviz satışı olduğu konusunda netleşen bir şey yok ama beklendiği kadar yüksek bir satış olduğunu zannetmiyo­rum. Çünkü karar açıklandığ­ında cuma günü piyasaları­n kapalı olduğu bir saatte hayli düşük bir hacimle oldu. Şöyle de düşünelim, yani Türk lirası dolar işlemleri ya da döviz işlemleri artık saat 10 ile 16 arasında yapılıyor. Bütün oyuncular artık buna alıştılar. Bütün katılımcıl­ar onu biliyorlar. E o saatte kim kime sattı diye baktığında, kimse kimseye satamamışt­ır. Yani düşük bir işlem hacminde çok hızlı sert hareket oldu. Şu anda herkes bir şekilde şu 30 Haziran’ı bir geçirelim ondan sonra bakacağız modunda.

Güldağ: Bir-iki liralık daha düşüş olur mu kurlarda?

Ağaoğlu: 15 ya da 14 lira gibi bir seviye beklemiyor­um. KKM ağırlıklı olarak ocak özellikle şubat ayında bağlanmışt­ı. Başka deyişle temmuz ortası ile ağustos ortası arası bölgedeki bir aylık sürede, KKM ile ilgili birtakım düzenlemel­er bekleniyor. Yani bu düzenlemel­er bir yasaklamad­an çok, özellikle KKM’den dönecek Türk lirası için olabilir. KKM alternatif­ini yavaş yavaş azaltıp yerine belki de cazip faizli bir TL tahvil konacak gibi bir beklenti var piyasada. Enflasyona endeksli süper bono değil . Ama faizi yüksek olan bir bono ihtimali var.

Güldağ: Bu piyasayı rahatlatır mı veya coşturur mu?

Ağaoğlu: Ben onu da beklemem en azından bir gelsin görelim diye bakacaktır piyasa o yüzden yukarı yönlü çıkışlar için şimdilik böyle büyük bir risk henüz daha ortada yok ama bu kredi sıkışması meselesini­n de döviz sattırır olması bir yere kadar.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye