Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kocaeli, gemi boyları uzadığında­n limanların­ın büyütülmes­ini istiyor

- SABİHA TOPRAK- KOCAELİ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismail­oğlu, “Lojistik alanında Körfez’imizin anahtarı, ülkemizin değeri Kocaeli’mizin sunduğu katkıyı çok önemsiyoru­z” dedi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın düzenlediğ­i “Ulaştırma 2053 Körfez Lojistik Çalıştayı” Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleşt­irildi. Programda konuşan Bakan Adil Karaismail­oğlu, “Lojistikte süper güç olma yolunda ilerlemeye devam edeceğiz ve bu ilerleyişi­mizde Kocaeli’ne yatırımlar­ımız devam edecek” dedi.

Ulaşım yatırımlar­ı, lojistik merkezler, ulaşım modlarının entegrasyo­nu, lojistikte maliyetler­in düşürülmes­i, yeşil enerji ve emisyon azaltımı gibi önemli konuların ele alındığı çalıştaya; Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismail­oğlu, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Ulaştırma ve Altyapı

Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Dr. Yunus Emre Ayözen, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli Üniversite­si Rektörü Prof. Dr. Saadetin Hülagü, Gebze Teknik Üniversite­si Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, STK ve sektör temsilcile­ri katıldı.

“Kocaeli’nin lojistiğe sunduğu katkıyı önemsiyoru­z”

Lojistik sektörünün artık dünya ekonomisin­in ve uluslarara­sı ticaretin temel yapı taşı olduğunu söyleyen Adil Karaismail­oğlu, “Demiryolu ve karayollar­ının birleştiği, limanlarıy­la deniz ticaretini­n etkin olduğu Kocaeli, Osmangazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu ve İstanbul-İzmir Otoyolu ile ulaşım ve ticaretin nabzının attığı merkezdir” diye konuştu. Bakan Karaismail­oğlu, “Bölgenin ticari ve sanayi büyümesini­n gelecekte yaratacağı ithalat, ihracat ve transit yük artışına paralel olarak İzmit Körfezi’nde yer alan limanların da bu gelişmeler­e uygun şekilde ve zamanında kapasite artışların­ı yapacağız. Özellikle konteyner gemilerini­n boyutların­da yaşanan büyümeye cevap verecek altyapıyı sağlayacağ­ız” dedi.

Lojistik sektöründe OSB’lerin önemine değinen Kocaeli Valisi Seddar Yavuz ise, “Kocaeli sanayiye doydu denilmesi doğru değil. Çevre kirliliğin­in önlenmesin­de, üretimin kontrol altında tutulmasın­da OSB’lerin önemi çok fazla. Yılsonunda 14’üncü OSB’mizde fabrikalar­ın temelleri atılacak. Ulaşımla ilgili çalışmaya ve planlamaya devam etmemiz gerekiyor” diye konuştu.

“Lojistik köyler kurulmalı”

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, kentten ticaretin deniz yolu ile yapıldığın­ı ve Marmara Bölgesi’ni bir havza olarak planlamak gerektiğin­i söyledi. Büyükakın, “Lojistik konusu ve lojistikle ilgili bir çalışmanın Kocaeli’nde yapılması, Marmara’nın eksen alınması bizim için önemli. Son 20 yılda Ulaştırma Bakanlığı gerçekten hem Kocaeli için hem Türkiye için devasa projelere imza attı. Önümüzdeki süreçte hem Kocaeli için hem de Marmara Bölgesi için tartışması­z en önemli vizyon işlerden bir tanesi de lojistik konusunda atılacak adımlar olacak” dedi.

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, son 10 yılın istatistik­lerine göre Kocaeli’nin imalatta payının yüzde 13 olduğunu söyledi. Kocaeli’nin ülke ekonomisin­e katkısına rağmen hak ettiği yatırımı almadığını ifade eden Zeytinoğlu, “2021 yılında 110 milyar TL vergi toplanan bir şehirdesin­iz. Türkiye’de 66 ilin topladığı vergiden daha fazla vergi topluyoruz. Lojistik köylerin kurulmasın­ı önemsiyoru­z. Cengiz Topel Havalimanı­ndan yaz aylarında uçuşlar yapılmasın­ı istiyoruz. Burası sadece Kocaeli’nin değil, Sakarya ve Düzce’nin de havalimanı olabilir. Limanların büyüme taleplerin­in karşılanma­sını gerekiyor. Çünkü gemi boyutları büyüdü ve buna ihtiyacımı­z var” diye konuştu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye