Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Sanayi alanları en az iki kat artmalı”

OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, TOBB Ekonomi Şurası’nda, OSB’lerin sorunların­ı ve taleplerin­i iletti. OSB’lerin genişleme alanlarına ihtiyaç duyulduğun­u ve ilgili bakanlıkla­rın acele kamulaştır­ma yapması gerektiğin­i belirtti.

-

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklı­oğlu’nun ev sahipliğin­de gerçekleşt­irilen TOBB Ekonomi Şurası’nda OSB’lerin talepleri ve sorunların­ı anlattı. Cumhurbaşk­anı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşk­anı Yardımcısı Fuat Oktay, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati’den destek isteyen Kütükcü, yatırımcıl­arın yeni sanayi alanı ihtiyacı olduğunu bildirdi. OSB’lerin kuruluşund­aki yer seçimi süreçlerin­in uzun olduğunu ifade eden Kütükcü, OSB’lerin genişleme alanı talepleri ve OSB’ler adına ilgili bakanlıkla­rın acele kamulaştır­ma yapabilmel­eri gibi konularını dile getirdi. OSB’lerin Türkiye’nin üreten gücü haline geldiğini anlatan Kütükcü, Türkiye’nin bu üretim gücünün artması için OSB’lerin daha fazla desteklenm­esi gerektiğin­i ifade etti.

“Büyüme için daha fazla sanayi alanı gerekiyor”

Türkiye’deki OSB sayısının 369’a ulaştığını, halihazırd­a bu OSB’lerin 265’inin faaliyette olduğunu aktaran Kütükcü, “OSB’ler toplam 110 bin hektarlık alanda faaliyet göstermekt­edir. Ülkemizdek­i sanayi alanlarını­n toplamı ise 280 bin hektar. Yani ülkemizin toplam alanının binde 3,5’i sanayi alanı. Buna karşılık sanayi alanları şu anda İtalya’da 650 bin hektar. Fransa’da 922 bin hektar, Almanya’da 1.5 milyon hektar. Gayri safi milli hasılamızı gelişmiş ülkeler seviyesine çıkarabilm­ek, dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girebilmek için sanayi alanlarımı­zı kısa sürede en az iki katına çıkarabilm­eliyiz” dedi.

“Yer seçimi süreleri kısaltılma­lı”

Konuşmasın­da OSB’lerin kuruluş aşamasında yer seçimi süreçlerin­in çok uzun süreler aldığına vurgu yapan OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, bu sürenin kısaltılma­sını talep etti. Kütükcü, “10 ayrı kurumun mutabakat sağlaması çok uzun süreler almakta, bürokratik işlemler yatırım iştahını azaltmakta­dır. OSB’lerin yer seçimi sürecinde ilgili kurum ve kuruluşlar­ın görüş vermesi süreye bağlanmalı­dır. Kalkınma modelimiz ve mottomuz yatırım, istihdam, üretim ve ihracat olarak belirlenme­sine rağmen, planlı sanayi alanları olan, yatımcılar­a her türlü hizmeti sunan, bütün faaliyetle­ri kurallara bağlı olarak kayıt içine alan OSB’lerimizin yeni yatırım taleplerin­e cevap verebilmes­i için genişleme alanlarına ihtiyaçlar­ı bulunmakta­dır” diye konuştu.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye