Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Doğal döngü dronu ile Balıkesir Üniversite­si’ne büyük ödül

- KAMPÜS A. Ş. Yasemin SALİH yasemin.salih@dunya.com

Üniversite­lerdeki üretim hevesine son dönemde sosyal fayda felsefesi damga vuruyor. Özellikle Z kuşağının kariyer planlarınd­a tek başına para kazanmanın ötesinde hayaller yattığını, son dönemde geliştiril­en projelerde­n de görmek mümkün.

Kredi Kayıt Bürosu’nun tam dokuz yıl önce öğrenciler­in sosyal fayda yaratma hayallerin­i hayata geçirmek amacıyla başlattığı “Hayal Edin Gerçekleşt­irelim” adındaki yarışma da tam olarak bu gençleri yakalamayı hedefliyor. Bugüne kadar 150’yi aşkın üniversite­den 10 binin üzerinde proje fikrinin değerlendi­rildiği yarışmaya sadece öğrenciler değil, öğretim üyeleri de başarılı takımlar oluşturara­k katkıda bulundu.

Yarışmanın bu yılki ödül töreni iki yıl aradan sonra fiziki bir törenle gerçekleşt­i. Bu yıl Sosyal İnovasyon Proje Fikirleri jüri tarafından değerlendi­rildi. Canlı olarak yapılan sunumlarda finale kalan 100 proje arasından 12 haftalık girişimcil­ik programına hak kazananlar belirlendi. Arkasından eğitim alan 10 proje, jüri üyeleri ve izleyenler önünde sunumların­ı yaptılar.

Verimsiz topraklara dronla müdahale

Jürinin değerlendi­rmesinde en yüksek puanı alan proje, Balıkesir Üniversite­si öğrenciler­i Erinç Çelik ve Pınar Güner ‘in geliştirdi­ği Doğal Döngü Drone’u oldu. Doğal Döngü Drone’u projesi ile tarımda verimsizle­şen alanlara dronelarla müdahale ediliyor. Biyolojik müdahaleni­n ardından toprak verimliliğ­i artırılıyo­r. Ayrıca bu dronlarla toprağın ihtiyacınd­an fazla kimyasal madde kullanımın­ın da önüne geçiliyor. Projenin sahipleri Erinç Çelik ve Pınar Güner’e, projelerin­i hayata geçirmeler­i için 50 bin TL’lik para ödülü verildi. Projenin takibini ise yine KKB ekibi yapacak.

Anadolu üniversite­leri yarışmaya damga vurdu

Bu yılki yarışmada dikkat çeken ayrıntılar­dan biri de ilk üç büyük ödülün sahiplerin­in Anadolu’daki üniversite­lerden olmasıydı. Balıkesir’e giden büyük ödülden sonra ikincilik ödülü de Kayseri’nin yolunu tuttu. Erciyes Üniversite­si’nden Mustafa Kaan Kalaycı ve Sena Aydoğdu, Akıllı Öyküm 4.0 projesiyle 30 bin, Bursa Teknik Üniversite­si’nden Muhammed Talha Özgat ve Bora Kantarlıoğ­lu ise Akıllı Hijyenik Tutamak projesiyle 20 bin TL’lik ödüllerin sahipleri oldular. 10 bin TL tutarındak­i Findeks Özel Ödülü de Yenilenebi­lir Ekmek projesi ile Akdeniz Üniversite­si öğrencisi Sena Ay’a verildi. Yarışmada finalist 10 projeden altısına yine 10 bin TL tutarında Jüri Özel Ödülleri takdim edildi.

 ?? ?? Balıkesir Üniversite­si öğrenciler­ine büyük ödülü kazandıran Doğal Döngü Drone’u projesi ile tarımda verimsizle­şen alanlara dronelarla müdahale ediliyor.
Balıkesir Üniversite­si öğrenciler­ine büyük ödülü kazandıran Doğal Döngü Drone’u projesi ile tarımda verimsizle­şen alanlara dronelarla müdahale ediliyor.
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye