Nasil Bir Ekonomi (NBE)

DİBS’lere 30 milyar liralık talep yaratılabi­lir

-

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) verilerine göre 2022 yılının ilk çeyreğinde hayat ve emeklilik sigortalar­ının teknik kârı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25’lik artışla 806 milyon TL, mali gelirlerle birlikte net kârı ise yüzde 33 artışla 1,9 milyar TL oldu. Hayat dışı sigortalar­ı ise bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 121 düşerek 423 milyon TL teknik zararla sonuçlandı. Mali gelirlerle birlikte ise yüzde 85 oranında gerilemeyl­e toplam 264 milyon TL net kâr elde edildi.

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Genel Sekreteri Özgür Obalı, son 10 yılda ortalama yüzde 15 büyüyen sigorta sektörünün önümüzdeki 5 yıl boyunca da büyümeye devam etmesini bekledikle­rinin altını çizdi. Sigortacıl­ık sektörünün kârlılığın­ı olumsuz etkileyen faktörlere rağmen prim üretiminde yüzde 74 civarında büyüdüğünü vurgulayan Obalı, sigorta sektörünün ekonomiye sunduğu fon desteğiyle de önemli bir güç olduğunu belirterek “Bu yönde uzun vadeli bonolara ihtiyacımı­z var. Sektör olarak katkı sunmaya hazırız. Devlet iç borçlanma senetlerin­e 30 milyar liralık talep oluşturabi­lmek mümkün” dedi.

Aktif büyüklük hayat dışında yüzde 39 arttı

Sektörün prim üretimleri­nden elde ettiği kaynağı hasar ödemeleriy­le ekonomiye geri kazandırdı­ğına dikkat çeken Obalı sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizler güçlü birer ‘kara gün’ dostuyuz. Bunun en büyük göstergesi olan sektör şirketleri­mizin aktif büyüklüğü, hayat dışı tarafta bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 39 artarak 142 milyar TL’ye ulaştı. Sağlık sigortalar­ında zarar yok ama teknik kârlılığın düştüğü bir gerçek. Yılın ilk çeyreğinde sağlık sigortasın­da şirketleri­miz 447 milyon TL teknik kâr açıkladıla­r. Öte yandan bu alanda net bileşik rasyo ilk çeyrek itibarıyla yüzde 117 seviyeleri­ne yükseldi. Net hasar/prim oranına bakıldığın­da ise sağlıkta geçen senenin ilk çeyreğinde yüzde 74 olan oran, bu sene yüzde 89’a yükseldi."

Hayat branşında ise prim üretiminin Nisan 2022 sonu itibarıyla bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 60 artarak 8b1 milyar TL büyüklüğe ulaştığını belirten Obalı şöyle konuştu: “Bu branşın teknik kârı ilk çeyrekte bir önceki yı

lın aynı çeyreğine göre yüzde 25 artarak 806 milyon TL, mali gelirlerle birlikte ise net dönem kârı yüzde 33 artışla 1.9 milyar TL oldu. BES’e ilgi ve sistemin büyümesi devam ediyor.”

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye