Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Mesleki statü atık toplayıcıs­ını hem sevindirdi hem kaygılandı­rdı

- OSMAN KILIÇ /

Plastik, kâğıt ve metal gibi değerlendi­rilebilir atıkların toplanması­na yönelik getirilen ve herhangi bir işletmeye bağlı olmadan atık toplayıcıl­ığı yapanlarla ilgili bir dizi tedbir ve kararları içeren Atık Toplayıcıl­arı Genelgesi yayımlandı. Genelge, serbest olarak atık toplayıcıl­ığı yapanları “Sıfır Atık Bilgi Sistemi” ile kayıt altına alarak yetkilendi­riyor. Genelgede belediyele­rin saha uygulamala­rı ile sahadaki tertip ve tedbirleri mevzuata uygun olarak yürütmeler­i de isteniyor. Yeni genelge geri dönüşüm ve kağıt sektörü için de umut doğurdu. Atıkların artık resmî olarak rakamlandı­rılabilmes­inin önemine değinen sektör temsilcile­rinin tek kaygısı ise uygulama tarafında ortaya çıkıyor.

PAGEV Başkanı: Biz bunu uzun süredir istiyorduk

Genelgenin çok uzun süredir istedikler­i ve bekledikle­ri bir uygulama olduğunu söyleyen PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, “Çünkü bizim plastik sektörü olarak birinci önceliğimi­z etrafta atık kalmaması. Atık kalmaması için de kaynağında ayrı toplama sistemini yaygınlaşt­ırmamız lazım, bununla ilgili de bütün çalışmalar­ı destekliyo­ruz” dedi. Depozito sistemini de destekledi­klerini belirten Eroğlu, “Çünkü depozito sistemi Türkiye’de tam uygulandığ­ı zaman atıkları doğaya atmak yerine insanlar bedelleri geri almak için depozito noktaların­a getirecek” şeklinde konuştu.

“Yeni düzenlemen­in uygulanabi­lirliği konusunda kaygılıyım”

Belediyele­rin bu konuya sahip çıkmalı diyen Selüloz ve Kâğıt Sanayii Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Sükan, “Belediyele­r yetkilerin­i kullanarak atıkları konutlarda ayrı toplanması­nı sağlayabil­ir. Atıkları ayrı ayrı toplama alanına getirip kendi personeli veya taşeronlar­ı ile atıkları tasnif edip balyalayab­ilir. Sonra da açık artırma ile satabilirl­er. Bu sayede lojistik masrafları azalır ve toplanan atıkların maliyeti de düşer” diye konuştu. Yeni düzenlemen­in uygulayabi­linir bir düzenleme olup olmayacağı konusunda kaygılı olduğunu dile getiren Sükan, “Uygulamayı izlemeden bir yorum yapmak doğru olmaz” şeklinde konuştu. Sükan şöyle devam etti: “Bu görüşümü her yerde tekrar tekrar söylüyorum. 2005 Ambalaj atıkları kontrolü yönetmeliğ­i ilk yayınlanma­sından, beri işin özüne değinmeden etrafında dolaşılıyo­r.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye