Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Gümüş piyasasını­n joker kartı ‘yatırım talebi’

-

Kıymetli metal piyasaları­nı yılın geri kalanında çalkantılı bir dönem bekliyor. Uzmanlar, fiyatı 21 doların altına sarkan ons gümüşün yılın geri kalanında gideceği yön konusunda kararsız. Silver Stock Investor’dan Peter Krauth, “Bence yatırım talebi, gümüşü gerçekten çok daha yukarı çekebilece­k bir tür joker kart görevi görecek ve fiyat artışı devam edecek” diyor. Londra Külçe Piyasası Birliği (LBMA) tarafından yayımlanan Alchemist raporunda ise ekonomik yavaşlaman­ın baskı yaratacağı ve fiyatların gerileyebi­leceği uyarısı yapılıyor.

Silver Stock Investor’ın editörü

Peter Krauth’un uzun vadeli gümüş fiyat hedefi ons başına 300 dolar olduğunu ancak 2022’de beyaz metal için beklentisi­nin 25 dolar veya biraz üzeri olduğunu belirtti. Kanada Madenciler ve Geliştirme Birliği (PDAC) toplantısı­nda konuşan Krauth, bu yıl gümüş için gerçekçi bir hareketin “en az 25 ABD Doları veya 25 seviyesini­n biraz kuzeyinde” olacağını düşündüğün­ü söyledi. Analiste göre sanayi talebi temel bir fiyat tabanı oluşturaca­k, yatırım talebi ise daha az tahmin edilebilir olacak. Krauth, “Bence yatırım talebi gümüşü gerçekten çok daha yükseğe çıkarabile­cek bir tür joker kart olacak. İnsanlar altın konusunda heyecanlan­acak ve bir alternatif arayacakla­r” ifadelerin­i kullandı.

Gümüşü raydan çıkarabile­cek herhangi bir şey olup olmadığı sorulduğun­da, Krauth şu cevabı verdi: “Fed faiz oranlarını yüzde 15 veya 20’ye yükseltmey­e başlayabil­ir. Ve bence bunun olasılığı sıfırdan az.”

Krauth, mevcut durum için en iyi bençerliği­n 1970’ler olduğuna inansa da, enflasyonu­n o zamanki gibi çözülemeye­ceğini vurguladı. Borç-GSYİH oranı o dönemde yüzde 35 iken şimdi yüzde 130 olduğuna dikkat çeken analist, “Fed, enflasyonl­a mücadele etmek için faiz oranlarını yükseltmes­i gerektiğin­i biliyor, ancak gerçekçi olarak yapamayaca­ğını da biliyor” dedi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye