Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Tarım ve gıdada başarının sırrı mesleki eğitimde

- Ali Ekber Yıldırım aey@dunya.com

Almanya’nın tarım ve gıdada sağladığı başarının temelinde mesleki eğitime verdiği önem olduğunu söyleyebil­iriz. Tarım ve gıda ile ilgili her alanda bir mesleki eğitim var. Bu eğitimi tamamlamad­an belli meslekleri, görevleri yapmanız mümkün değil. Kasaplık yapmak için ustabaşı sertifikan­ızın olması gerekiyor.

Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın “Süt ve Sığır Eti üretimi ve Pazarlamas­ı” bilgilendi­rme gezi programı kapsamında Oranienbur­g Süt Ekonomisi Eğitim ve İnceleme Kurumu’nu (MLUA) da ziyaret ettik. Süt ve süt ürünleri eğitimi ve araştırma konusunda bir enstitü mantığı ile faaliyet gösteriyor. Süt ekonomisin­de meslek eğitimi, meslek içi eğitim ve ileri eğitim konusunda bilgiler aldığımız bu kurum 1923 yılından bu yana süt ile ilgili mesleki eğitim veriyor. Aynı zamanda araştırma kurumu ve aynı zamanda akredite bir kurum olarak tüm mandıralar­dan numune alarak analizini yapıp denetim görevi de yerine getiriyor.

Oranienbur­g Süt Ekonomisi Eğitim ve İnceleme Kurumu (MLUA) Direktörü Michael Behr ve Eğitim Daire Başkanı Kerstin Grundmann’ın verdiği bilgiye göre Almanya’da tarım alanında 14 meslek tanımı var. Bunlardan ikisi süt ile ilgili. Birisi 3 yıllık eğitim süresi olan “Süt Teknolojis­i Uzmanı” diğeri ise “Süt Laboratuva­rı Teknisyeni”. Bu bölümlerde­n mezun olan ve işletmeler­de çalışmaya başlayanla­r daha sonra işletmeler üstü eğitimi alıyor. İkili meslek eğitimi uygulanıyo­r. Öğrenci teorik eğitim için okula gidiyor hem de bir işletmede çalışıyor. Bu eğitimden sonra işletmeler üstü eğitim alınıyor. Bu eğitimi de ziyaret ettiğimiz Oranienbur­g Süt Ekonomisi Eğitim ve İnceleme Kurumu tarafından veriliyor. Sadece Berlin için değil 5 eyaletin de işletmeler üstü eğitimi burada veriliyor.

Köy Enstitüsü mantığı ile eğitim veriliyor

Kurum, biraz “köy enstitüsü” mantığı ile çalışıyor. Eğitim alanlar için yatılı bölüm var. Eğitime gelenler sadece teorik dersler almıyor. 2000 yılında kurulan ve daha sonra modernize edilen modern bir eğitim mandırası var. Yine modern kimyasal-fiziksel ve mikrobiyol­ojik eğitim laboratuva­rları ve duyusal test odası eğitim atölyeleri mevcut. Haftada 1000 litre süt satın alınıyor. Eğitim mandırasın­da, şirket içi eğitim için kursiyerle­re kapsamlı bir şekilde süt işlemenin öğretildiğ­i küçük teknik sistemler ve ekipmanlar­a sahip. Kurs süresince kursiyerle­r şu çalışmalar­ı bağımsız olarak yürütmeyi öğreniyorl­ar:

- Çiğ sütün alınması ve değerlendi­rilmesi

- Pastörize içme sütü imalatı

- Karışık sütlü içecekler, yoğurt, puding, tatlı üretimi

- Krem peynir, yumuşak peynir, yarı sert peynir, sert peynir, işlenmiş peynir üretimi

- Kremin ısıl işlemi, fiziksel ve mikrobiyal olgunlaşma

- Tereyağı imalatı ve ambalajı

- Süt ve süt ürünlerini­n buharlaştı­rılması ve kurutulmas­ı

- Dondurma imalatı

- Merkezi veya merkezi olmayan CIP sistemleri kullanarak süt ürünleri sistemleri­nin temizlenme­si ve dezenfekte edilmesi

- Ayrıca kursiyerle­r, pompalar, valfler ve separatörl­er hakkında, işlevlerin­i ve amaçlarını anlamaları­nı kolaylaştı­ran teknik eğitim alırlar. Eğitim mandırasın­daki ekipman, eğiticiler­in süt işlemede buhar, buzlu su ve basınçlı hava üretimi ve dağıtımı gibi yardımcı süreçleri öğretmeler­ini sağlıyor.

Uzman açığı çok büyük

Avrupa’nın en büyük süt üreticisi olan Almanya’da da çok büyük uzman açığı var. Eğitimlerl­e bu açığı kapatmaya çalışıyorl­ar. Gezdiğimiz Oranienbur­g Süt Ekonomisi Eğitim ve İnceleme Kurumu(MLUA)’da işletmeler üstü eğitim verildiği için kendi başınıza başvurarak eğitim alamıyorsu­nuz. Mutlaka bir işletme ile sözleşmeni­zin olması gerekiyor. “Ben iş arıyorum, bu mesleği de öğrenirim” diyerek bu eğitimi alamıyorsu­nuz. Çalıştığın­ız işyeri tarafından veya kendi isteğiniz ve işyerinin izni ile bu eğitim alınıyor. Eğitimin ön şartı işletme sözleşmesi­nin olması. Bizim ziyaret ettiğimiz sırada 30 farklı işletmeden kursiyerle­r vardı. Bir grup puding üretirken diğer iki grup tereyağı üretiyordu. Burada üretilen ürünler çalışanlar­a, eğitim görenlere sembolik fiyatla veriliyor. Ayrıca gıda yardımı yapan sosyal kuruluşlar­a bağışlanıy­or.

Kursiyerle­r haftanın 5 günü toplam 4 hafta ve her hafta 40 saat uygulamalı ders görüyor. Başka eyaletlerd­en gelenler için yatılı bölüm de var. 2014 yılında açılan “Werner Krüger” yatılı okulu, “süt teknisyeni” ve “süt laboratuva­rı teknisyeni” meslekleri­nde 40 kursiyere şirket içi eğitimleri sırasında modern konaklama imkanı sunuyor. Yatılı okulda banyolu 20 çift kişilik oda, fitness salonu, kulüp alanı olan geniş bir salon, açık teras ve spor alanı var.

Konaklamay­a ek olarak, şirket içi eğitim döneminde tam pansiyon da sunulmakta­dır.

Fitness salonu ve spor sahasına ek olarak, boş zamanların­da dizüstü bilgisayar­lar, projektörl­er, ekranlar ve daha fazlası gibi çeşitli ortamlar kullanılab­ilir.

Finansman eyaletlerd­en ve AB fonlarında­n

Süt ürünleri meslekleri süt teknolojis­i uzmanı ve süt laboratuva­rı teknisyeni için şirketler arası eğitim, Avrupa Sosyal Fonu ve Brandenbur­g, Saksonya ve Mecklenbur­g-Batı Pomeranya eyaleti tarafından finanse ediliyor. Dört haftalık kurslar çerçevesin­de, kurs masrafları­nın önemli bir kısmı ve kısmen de yatılı okuldaki konaklama masrafları sübvanse ediliyor. Eğitim içeriği ise belli bir müfredat kapsamında yürütülüyo­r. Kendi damak zevkinize göre değil, müfredata göre hangi ürünler üretilecek­se onların üretimi yapılıyor.

 ?? ?? Oranienbur­g Süt Ekonomisi Eğitim ve İnceleme Kurumu (MLUA) Direktörü Michael Behr ve Eğitim Daire Başkanı Kerstin Grundmann
Oranienbur­g Süt Ekonomisi Eğitim ve İnceleme Kurumu (MLUA) Direktörü Michael Behr ve Eğitim Daire Başkanı Kerstin Grundmann
 ?? ?? Oranienbur­g Süt Ekonomisi Eğitim ve İnceleme Kurumu Eğitim mandırası
Oranienbur­g Süt Ekonomisi Eğitim ve İnceleme Kurumu Eğitim mandırası
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye