Nasil Bir Ekonomi (NBE)

COVID hiç bitmedi; paniğe değil tedbire ihtiyaç var!

- YASEMİN SALİH

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre bir haftada dünyada 3 milyon COVID-19 vakası tespit edildi. Salgının aslında hiç bitmediğin­e dikkat çeken TTB Pandemi Çalışma Grubu Üyesi Dr. Levent Akyıldız, “Panik değil, tedbir istiyoruz” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre tüm dünyada esen “pandemi bitti” havasına rağmen bir haftalık COVID-19 vaka sayısı 3 milyonu buldu. Aynı süreçte koronavirü­sten hayatını kaybedenle­rin sayısı ise 8 bini aştı. Bu verilerin, pandeminin başında 1 milyon vakaya ulaşılması­nın aylar sürdüğü dikkate alınarak değerlendi­rilmesi gerektiğin­e dikkat çeken Türk Tabipleri Birliği (TTB) pandemi Çalışma Üyesi ve Göğüs Hastalıkla­rı Uzmanı Dr. Levent Akyıldız, “Aslında pandemi hiç bitmedi” dedi.

Test sayısında bilinmezli­k var

Türkiye’de de son haftalarda artan vakaların iyi değerlendi­rilmesi gerektiğin­i vurgulayan Dr. Akyıldız, veri yetersizli­ğinin yarattığı risklere dikkat çekti. Akyıldız, “Dünya Sağlık Örgütü ve diğer global kuruluşlar süreci takip ediyor. Hiçbir şey bitmiş değil. Ama Türkiye’de şu anda mevcut durumumuzu bilebilece­ğimiz nitelikte veri paylaşılmı­yor. Toplam kaç olguya test yapıldığı bilinmiyor. Ancak gözlemleri­mizi paylaşıyor­uz. Bu da ayakta olgu sayısında artış olduğu yönünde. Diğer yandan test sayısında bilinmezli­k var. 22 Nisan’da toplu taşımada maske zorunluluğ­u, 5 Mayıs’ta da ameliyat öncesi PCR testi gibi kurallar kalktı. Evlerde yapılan hızlı testler de kayıtlara geçmiyor. Bilinmezli­k hakim. Hangi varyantlar yayılıyor bilmiyoruz. Hepimiz falcı gibi sadece afaki sonuçları değerlendi­rmeye çalışıyoru­z” diye konuştu.

DSÖ’nün raporların­ın omikron varyantını­n BA4 ve BA5 varyantlar­ının çok hızlı yayıldığın­a dikkat çektiğini söyleyen Dr. Akyıldız, aşı planlaması­ndaki aksamaları­n riskler taşıdığını ifade etti. Akyıldız, şöyle konuştu: “Özellikle yeni varyantlar şimdiye kadar oluşanlard­an daha hızlı yayılma gücüne sahip. Aşılılarda bile yeniden enfeksiyon­a neden olabiliyor­lar. Kırılgan nüfusu sakınmak lazım. Aşılama takvimi konusunda zaten zaafı olan bir ülkeyiz. Kırılgan nüfusu bu akışa terk etmiş gibi görünüyoru­z. Aşılamada dramatik düşüşler devam ediyor. Sahadan gelen bilgilere göre flakona altıncı aranıyor. Aşılama sayıları yerlerde sürünüyor. Varyantlar için modifiye edilmiş aşı beklentisi hepimizde var. Ama bunu dökümante edebilmemi­z için şu an ülkedeki varyant dağılımını biliyor olmamız lazım. Yeni aşıların tedarik edilmesi için şimdiden anlaşmalar­ı yapmış olmamız gerekiyor.”

Bayram öncesi tedbir alın!

İçinde bulunulan yaz tatili ve bayram döneminde özellikle kapalı yerler ve toplu taşıma araçlarınd­a maske ihtiyacını öne çıkardığın­ı ifade eden TTB Üyesi Akyıldız, “Pandeminin bitmesini hepimiz istiyoruz. Rahatlama psikolojis­ini de anlıyoruz. Amacımız panik değil, ihtiyatlı olunması gerektiğin­i söylüyoruz” diye konuştu. Özellikle maske konusunda vatandaşla­rı ikna edecek bir bilim kurulu stratejisi gerektiğin­i ifade eden Akyıldız, şöyle devam etti: “Maske konusunda lütfen özenli olun. Bayram buluşmalar­ında özellikle kapalı mekanlarda buluşuyors­ak ihtiyatlı olalım. Yüksek koruma özelliği olan maskeleri tercih edelim. Klimalar sıcak nedeniyle aktif ama kalabalık buluşmalar­da doğal havalandır­ma tedbirini elden bırakmayal­ım. Toplu taşımada maske kullanımı şu anda bir ihtiyaç.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye