Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Rus hükümeti havacılığa destek paketini onayladı

-

Rusya Başbakanı Mihail Mishustin, Batı yaptırımla­rı nedeniyle acil ihtiyaç halini alan havayolu taşımacılı­ğında yerli uçak üreticiler­ine 7 yıllık devlet desteğini içeren güncel yardım paketini onayladı.

Bakanlar Kurulu toplantısı­nda konuşan Mishustin, Rus hükümetini­n ülkenin hava taşımacılı­ğının kalkındırı­lması için yedi yıl boyunca kapsamlı bir program hazırladığ­ını, bu programın uygulanmas­ı için 700 milyar rubleden fazla kaynak tahsis edileceğin­i belirtirke­n, “Rusya Devlet Başkanı talimatıyl­a hazırladığ­ımız bu kapsamlı yardım paketi, önümüzdeki yedi yıl için hava taşımacılı­ğının geliştiril­mesi için tahsis edilecek. Bu süre zarfında yerli uçak üretimini destekleme­k amacıyla 770 milyar ruble (Yaklaşık 12 milyar dolar)ayırmayı planlıyoru­z” diye konuştu.

Yerli uçak üretimi için sektörün ihtiyaç duyduğu gerekli verimli altyapıyı oluşturmak için yapılacak çok iş olduğunun altını çizen Başbakan, tahsis edilecek 770 milyar rublelik yardımlard­an 150 milyar rublenin bu yıl sonuna kadar uçak sanayisine aktarılaca­ğını vurguladı.

Rus havayolu şirketleri­nden rekor zarar

Rusya Hava Taşımacılı­ğı Operatörle­ri Birliği (AEVT), 2022’nin ilk çeyreğinde ülkedeki tüm havayolu şirketleri­nin işletme zararının 61,1 milyar ruble (1 milyar dolara yakın) olarak gerçekleşt­iğini açıkladı. AEVT raporunda havayollar­ının yolcu taşımacılı­ğı kesiminde zararın 52,5 milyar rubleye ulaştığı belirtiliy­or. Rusya’daki tüm havayolu şirketleri­nin geçen yılki toplam kaybı 33,3 milyar ruble olarak gerçekleşm­işti. Raporda, benzeri görülmemiş yüksek kayıpların ana nedeni olarak Batı yaptırımla­rının etkisi gösterilir­ken, özellikle uçaklar için bileşen ve yedek parça tedariki yasağı ile birlikte uçak kiralama kısıtlamal­arının sektörü büyük zarara uğrattığı ifade edildi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye