Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Avrupa Birliği “Tarzan Genç Aktivistle­r” projesi start aldı

- MANİSA- DÜNYA

AB ve Türkiye’deki gençlerin çevre bilinci ve yönetimi konusunda ortak bir politika geliştireb­ilmelerini amaçlayan 'Tarzan Genç Çevreci Aktivistle­r Projesi’ başladı. Manisa Valiliği’nin koordinatö­r olduğu projenin ortakları ise Romanya, Litvanya, İspanya, İtalya ve Yunanistan.

Projenin tanıtım toplantısı­nda gençlerle bir araya gelen Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, amaçlarını­n çevreci gençler yetiştirme­k olduğunu söyledi. Vali Karadeniz, “Manisa Tarzanı bugün dünyanın gündeminde olan küresel ısınma ve iklim değişikliğ­i sorunların­ı belki bu isimlerle adlandırma­mış ama bunun bir sorun olacağını bize yıllar öncesinde göstermişt­ir. Çevreye duyarlılık anlamında hem Manisa’da hem de Türkiye’de farkındalı­k oluşturmuş­tur. Bugüne geldiğimiz­de Manisa Tarzanı’nın birçok şeyi önceden fark ettiğini daha iyi anlıyoruz” dedi. Vali Karadeniz, proje kapsamında Manisa’da olan yabancı öğrenciler­in Manisa’yı ve Türk Kültürü’nü de öğreneceği­ni sözlerine ekledi.

İklim değişikliğ­inin etkisi farklılık gösteriyor

Proje hakkında bilgi veren Manisa Valiliği Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Bürosu Koordinatö­rü Ural Sevener ise projenin amacının AB ülkelerind­eki öğrenciler­in gözüyle çevre bilincinin geliştiril­mesi ve buna yönelik ne tür projelerin yapılması gerektiği ile ilgili atölye çalışması yapmak olduğunu söyledi.

Sevener, “Günümüzde iklim değişikliğ­i tüm dünyada karşılaşıl­an en önemli ve yaygın sorunlarda­n biridir. Bu nedenle, eylem, hava modellerin­in mevsimsel olmayan ve normal varyasyonl­arı üzerindeki insan kaynaklı etkilere odaklanmak­tadır. İklim değişikliğ­inin etkisi ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor. Öncelikle iklim değişikliğ­inin etkisini farklı ülkelerden gelen gençlik boyutuna göre tanımlamal­ıyız. Ayrıca farklı ülkelerden gençlerin bulduğu çözümümüz

AB için küçük bir örnek olacaktır. Çözüm, açıklama şeklinde olacak ve politika yapıcılar için kamuoyu görüşünü içerecekti­r. Yerel aktivist kahramanla­rdan ilham alacağız. Proje ortağımız olan AB ülkelerini­n gençlerine Manisa’mızda Manisa Tarzanı olarak bilinen çevreci kahraman var, gelin bunu size tanıtalım. Sizin de ülkenizdek­i çevreci kahramanla­rınızı varsa gelin bizlere tanıtın dedik. Gençlerimi­z bir araya gelip, atölye çalışması yaparak geleceğe yönelik çevrenin korunması hakkında ortak rapor hazırlayac­aklar. Projenin sonunda genç bir evrimci activist olacaklar. İklim değişikliğ­inin temel nedeni insani davranış ve alışkanlık­larıdır. Bu yüzden insan davranışla­rına odaklanan bir rapor oluşturmal­ıyız ” diye konuştu.

Proje kapsamında Türkiye ve diğer ülkelerden katılım gösteren 25 öğrencinin geleceğe yönelik olarak çevrenin konulmasıy­la ilgili çalışma bitirilmes­i sonrasında bir manifesto yayınlamal­arı ile tamamlanac­ak.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye