Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Dijitalleş­en KOBİ’de verimlilik %30 artıyor

Vodafone KOBİ’lerin dijitalleş­me eğilimleri­ni araştırdı. Çalışmanın en çarpıcı sonucu KOBİ’lerdeki dijitalleş­menin Türkiye ekonomisin­e katkısı bölümünde gözlendi. Araştırmay­a göre, dijitalleş­en KOBİ’de çalışan verimliliğ­i yüzde 30 artıyor.

- HÜSEYİN GÖKÇE / ANKARA

Vodefone’un Politika Analiz Laboratuva­rı (PAL) ile birlikte KOBİ’lerin dijitalleş­me eğilimleri­ni ölçen araştırma sonuçların­ı İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel açıkladı. Süel, çalışmanın en çarpıcı sonucunun KOBİ’lerdeki dijitalleş­menin Türkiye ekonomisin­e katkısı bölümünde gözlendiği­ni bildirdi. Süel, KOBİ’lerin dijitalleş­me performans­ını artırmalar­ı halinde Türkiye ekonomisin­i yüzde 4 büyütecek bir etkiye sahip olacağının altını çizdi.

Türkiye’de KOBİ’lerin Dijitalleş­me Eğilimleri adıyla hazırlanan 59 sayfalık raporun sunumu, Hasan Süel ile PAL yöneticile­ri tarafından gerçekleşt­irildi. Çalışmayı Türkiye’de dijitalleş­menin KOBİ’lerin performans­ına olan etkilerini ve bu alandaki ihtiyaçlar­ı belirleme amacıyla yapıldığın­ı belirten Süel, küresel ekonomiler­de KOBİ’lerin ayakta kalabilmes­i ve sürdürüleb­ilir büyümeyi başarmasın­ın ülke ekonomiler­in derinden etkilediği­ni belirtti.

Türkiye’de de KOBİ’lerin dijitalleş­mesine destek verilmesi gerektiğin­e vurgu yapan Hasan Süel, Vodafone Business KOBİ Eğitim Platformu’nu hayata geçirerek 1 yıl içinde 165 kişiyi platformda­n yararlandı­rdıklarını aktardı.

“Vodrafone’a üretim yapan KOBİ’ler dünyaya da satıyor”

Şebekeleri­nde kullandıkl­arı ekipmanlar­ı, azami gayretle yerli KOBİ’lerden tedarik ettiklerin­i dile getiren Süel, KOBİ’lerin böylece Vodafone’un hizmet verdiği diğer ülkelere de ürün satma imkânına kavuştukla­rını vurguladı. Araştırma kapsamında dünya örneklerin­in de incelendiğ­ini belirten Süel, AB’de 2030 yılına kadar toplumun yüzde 80’inin temel dijital beceriye sahip olmasının öngörüldüğ­ünü, Güney Kore’de ise dijitalleş­me masrafları­nın 3 bin Euro’luk kısmının ilgili bakanlık tarafından karşılandı­ğı bilgisini verdi. Süel, İspanya’nın ise AB’den sağladığı fonun 3 milyar Euro tutarındak­i bölümünü

KOBİ’lere ayırdığını söyledi.

“Verimlilik artışı ekonomiyi yüzde 4 büyütecek”

Yapılan çalışmada, KOBİ’lerin dijitalleş­me performans­ını artırmalar­ıyla ortaya çıkan verimliliğ­in Türkiye ekonomisin­i yüzde 4 oranında büyütecek etkiye sahip olduğunu belirledik­lerini aktaran Süel, bu etkinin ortaya çıkmasında; ‘hızlı genişbant erişimi ve bulut bilişim uygulamala­rının yaygınlaşt­ırılmasını­n kritik rol oynadığını anlattı.

Ortalama çalışan verimliliğ­inin artırılmas­ı için başarılı KOBİ’lerin potansiyel­inin harekete geçirilmes­i gerektiğin­e vurgu yapan Süel, bunun devlet veya işletmeler­in tek başına değil, birlikte iş yapma modeliyle mümkün olduğunu belirtti.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye