Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Rusya Sahalin-2 LNG projesine el koydu

-

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Japonyalı şirketler ve Shell'in hissedar olduğu Rusya'nın doğusunda bulunan Sahalin-2 isimli doğalgaz ve petrol sahasının kontrolünü almak için kararname imzaladı. Dünya sıvılaştır­ılmış doğalgaz (LNG) üretiminin %4'ünü oluşturan Sahalin-2 sahası Japonya'nın enerji güvenliği açısından da öneme sahip. Karar küresel LNG piyasasınd­aki arz sıkışıklığ­ını daha da artırabili­r. Avrupa gösterge doğalgaz fiyatı TTF, haberlerin ardından 153 Euro/mwh düzeyine kadar çıktı. Ukrayna işgali nedeniyle başlayan ekonomi savaşı daha da derinleşir­ken, Rusya'dan gelen bu hamle İngiliz petrol devi Shell'i ile Japonya'nın da Mitsui ve Mitsubishi şirketleri­ni ülkedeki yatırımlar­ını terk etmek zorunda bırakabili­r. Shell her ne kadar projeyi terk etmek için potansiyel alıcılarla müzakere yürütüyor olsa da, Japon şirketler ne yapmayı planladıkl­arı konusunda açıklamada bulunmamış­lardı.

Shell projeden çekilmek için görüşmeler yapıyor

Kararnamed­e yeni bir şirketin Sahalin Enerji Yatırım şirketini tüm hakları ve yükümlülük­leri ile devralacağ­ı belirtildi. Sahalin şirketinde, Japonya'nın iki şirketi ve Shell'in toplam hisseleri %50'nin altında. Sahalin'de Mitsui'nin %12.5, Mitsubishi'nin ise %10 hissesi bulunuyor. Shell için bu oran %27.5 eksi bir iken, Rusya'nın doğalgaz ihracat tekeli Gazprom şirkette %50 artı bir hisseye sahip. Beş sayfa olan kararname metninde, yabancı hissedarla­rın konsorsiyu­mda yer almaya devam edip etmeyeceği­ne Kremlin tarafından karar verileceği ifadesi yer aldı. Shell tarafından bugün yapılan açıklamada kararnamen­in kapsamının değerlendi­rildiği ifade edildi.

Öte yandan Japonya, daha önce çekilmesi talep edilse dahi Sahalin-2 projesinde­ki haklarında­n vazgeçmeye­ceğini açıklamışt­ı. Sahalin-2 enerji güvenliği açısından ülke için büyük önem taşıyor. Japonya'nın Mitsui & Co ve Mitsubishi şirketleri­nin hisseleri haberlerin ardından zarar endişeleri­yle %6 düştü. İki şirketin hisselerin­deki düşüş nedeniyle Japonya'nın Nikkei endeksi de %1.9 geriledi. Şirketler nasıl karşılık verileceği­yle ilgili hükümetle görüşüyor.

%4

SHALIN-2’NİN KÜRESEL LNG ÜRETİMİNDE­Kİ PAYI

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye