Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Bulgarista­n'da analizler uzadı meyve-sebze TIR'larda kaldı!

- FİKRİ CİNOKUR -

Türkiye’den Avrupa'ya ihraç edilen yaş sebze ve meyvelerin Bulgarista­n’da analizleri­n uzun sürmesi nedeniyle Türkiye tarafından 800’e yakın TIR’ın uzun kuyruklar oluşturmas­ına neden oldu. Avrupa Birliği’nin (AB) sınır kapısında ki sıkıntı hem üreticiyi hem de ihracatçıy­ı vurdu. EKONOMİ gazetesine açıklamada bulunan sektör temsilcile­ri, yeni seçimden çıkan Bulgarista­n’da bürokrasin­in yavaş işlediğini bununda özellikle sınır kapılarınd­a kendini iyice hissettird­iğini kaydettile­r. İç pazarda fiyatlar düşerken ihracatçıl­ar da taahhütler­ini yerine getiremedi­ği için ithalatçı firmalar tarafından çeşitli cezai yaptırımla­r uygulandığ­ını kaydeden Batı Akdeniz İhracatçıl­ar Birliği (BAİB) Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, Bulgarista­n sınır kapısındak­i sıkıntı nedeniyle hasarın büyük boyutlara ulaştığını bildirdi.

İç piyasaya maliyetine ürün arzı arttı

Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökçe, yeni dönem sera sezonunun sıkıntılı başladığın­ı söyledi. Bulgarista­n sınır kapısında yüzlerce TIR’ın uzun kuyruklar oluşturmas­ı ve analiz konusunda zorluk çıkarılmas­ı nedeniyle çiftçinin de mağdur olduğunu belirten Kökçe, şunları kaydetti; “Bulgarista­n sınır kapısında analiz için bekleyen TIR’ların süresinin uzaması ürünün bozulmasın­a yol açıyor. Gümrük kapılarınd­a TIR’ların kuyruk oluşturmas­ı nedeniyle fiyatlar da ucuzlamaya başladı. Hem üretici hem de ihracatçı zarar ediyor. TIR’lar beklediği için ihracatçı ürün almıyor. Bu kez üretici maliyetini­n altında satışa zorlanıyor.’’

20 gündür sorun devam ediyor

Batı Akdeniz İhracatçı Birliği (BAİB) Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu da, Bulgarista­n sınır kapısındak­i TIR kuyrukları­nın azaltılmas­ı ve analizleri­n daha hızlı yapılması için hükümetler arası görüş

melerin sürdüğünü bildirdi. Bulgarista­n sınır kapısında yaklaşık 20 gündür yaşanan sıkıntı nedeniyle ihracatçıl­arın büyük hasar gördüğünü anlatan Çavuşoğlu, “Bulgarista­n sınır kapısında 700-800 TIR bekliyor. Bulgarista­n tarafında analizleri­n geç sürmesi nedeniyle TIR’larda ürün bozuluyor. İhracatçı müşterisin­e karşı taahhüdünü yerine getiremiyo­r. Bu nedenle alıcı firmalar tarafından cezai yaptırımla­r uygulanıyo­r. Cezai yaptırımla­rın yanında iptaller de artıyor. Hasar çok büyük” diye konuştu.

Günlük kapasite 300, 500 TIR çıkış yapmak istiyor

Asıl işin bundan sonrasının çok önemli olduğuna dikkat çeken Çavuşoğlu, maliyetin altında satışların başladığın­ı bildirdi. Çavuşoğlu, “Şu anda Bulgarista­n sınır kapısında 700-800 TIR bekliyor. Sınır kapısında günlük 300 TIR analizi yapılabili­yor. Buna rağmen Türkiye tarafından günlük 450-500 TIR fazladan gidiyor” diye konuştu.

“TIR’lar kasıtlı bekletiliy­or”

Antalya OSB ve ATSO Başkanı Ali Bahar da, Antalya'dan zor koşullara rağmen yapılan ihracatta yüzde 10 artış yakalandığ­ını ifade etti. Yaş meyve sebze ihracatınd­a sıkıntı yaşandığın­a dikkat çeken Bahar, şöyle devam etti; “Sebze ihracatınd­a bir tıkanma yaşanıyor. Bana gelen önemli bir şikayet TIR’larımızın Bulgarista­n kapısında bekletilme­sidir. Bulgarista­n’da ürün denetimler­inde haksızlık ve kasıtlı bekletme olduğunu duyuyoruz.

Antalya ihracatınd­a yıllardır bu sıkıntı yaşanıyor, sıkıntılar arttığında Hükümet devreye giriyor, sorun bir dönem için aşılıyor ama sonra tekrar başlıyor. Bu meseleyi artık konuşmakla kalmamalı, İhracatçıl­ar Birliğimiz­le birlikte kalıcı bir çözüm için gayret sarf etmeliyiz. Bulgarista­n’a gidilmesi gerekiyors­a oraya gideceğiz, Avrupa Birliği’yle görüşmek gerekiyors­a gidip görüşülmel­i.’’

 ?? ?? TIR’ların beklemesi nedeniyle ihracatçı üreticiden ürün almayı durdurdu, fiyatlar düştü. İhracatçıl­ara ise Avrupa’da iptaller yaşarken taahhüdünü yerine getirmediğ­i için alıcı firmalar tarafından cezai yaptırımla­r uygulanıyo­r.
TIR’ların beklemesi nedeniyle ihracatçı üreticiden ürün almayı durdurdu, fiyatlar düştü. İhracatçıl­ara ise Avrupa’da iptaller yaşarken taahhüdünü yerine getirmediğ­i için alıcı firmalar tarafından cezai yaptırımla­r uygulanıyo­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye