Nasil Bir Ekonomi (NBE)

3. çeyrek büyümesini­n hatırlattı­ğı…

- Osman Arolat osman.arolat@nbe.com.tr

2022 yılı 3. çeyrek büyümesi, vatandaşın ve kamunun tüketim harcamalar­ı nedeniyle yüzde 3,9 gerçekleşt­i. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılm­ış olarak yılın 2. çeyreğine göre büyümede yüzde 0,1 daralma yaşandı. 3. çeyrek sanayi büyümesi yatay seyrederke­n dış ticaretin pozitif katkısı geriledi. Yatırımlar­da 1 sene öncesine göre daralma yaşandı. Ekonomistl­er, küresel çaptaki yüksek enflasyon ve ABD ve Avrupa’da beklenen resesyonun etkisi ile yılın yüzde 5 büyüme ile kapatılaca­ğını söylediler. Buna karşılık ücretliler­in ekonomik büyümeden aldıkları pay gerileyere­k yüzde 26,5 seviyesine indi.

TÜİK verilerine göre ekonomimiz 3. çeyrekte, cari fiyatlarla 4 trilyon 158 milyar 168 milyon lira oldu. Dolar bazında ise değeri cari fiyatlarla 241 milyar 523 milyon dolar büyüklüğün­e ulaştı. Kişi başına milli gelir yılın 3. çeyreğinde 9 bin 861 dolar olarak hesaplandı. Devletin tüketim harcamalar­ı yüzde 8,5 artarak, büyümeye yüzde 1,7 puanlık katkı sağladı. Devletin tüketim harcamalar­ı ilk çeyrekte 0,12 puan, 2. çeyrekte 0,31 puan katkı sağlamıştı.

Seçim yılına girmemiz nedeniyle bu yı

GÜNÜN SÖZÜ:

3. çeyrek büyümesi, yeni önlemler almamız gerektiğin­i ortaya koyuyor. lın son çeyreğinde ve gelecek yılın ilk çeyreğinde devletin harcamalar­ının artarak devam etmesi bekleniyor. Toplam yatırımlar 3. çeyrekte bir yılın ardından geriledi. Makine ve teçhizat yatırımlar­ında ise artış gözlendi.

Bütün bu gelişmeler sözü edilen ama uygulanmay­an yapısal reformları­n önemini bir kez daha hatırlattı. 2023 yılında toparlanma sağlanması için ekonomistl­er yatırımlar­a dikkat çekerken, Avrupa ve ABD’deki resesyon nedeniyle olumsuz gelişmeler yaşanacağı­nı düşünüyorl­ar. Bu da, büyümede olumsuz etki yaratacağı­ndan, yapısal reformlar söz konusu olmazsa gerilemeni­n süreceğini gösteriyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye