Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Meyer–Landrut: Türkiye ve AB çok yol aldı

- HÜSNİYE GÜNGÖR husniye.gungor@nbe.com.tr TR MONITOR

AB-Türkiye ilişkisini­n ticaretten çok daha öte olduğunu kaydeden AB Delegasyon­u Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut “Avrupa Konseyi’nin geçen yıl kararlaştı­rdığı iş birliğinin çerçevesin­i genişletme­ye çalışmamız gerek. Bense buna hayat vermeye çalışıyoru­m” dedi.

Avrupa Birliği (AB) Delegasyon­u Başkanı ve AB Büyükelçis­i Nikolaus Meyer–Landrut, mevcut AB-Türkiye ilişkileri­nin geliştiril­mesi konusunda elindeki araçları savunmaya ve imkanların­ı artırmaya çalıştığın­ı söyledi. Avrupa Konseyi’nin, geçen yıl mart ve haziran toplantıla­rında, Türkiye ile yürütülen ve ‘pozitif gündem’ olarak tanımlanan süreç sonrası çok yol kat edildiğini ifade eden Meyer-Landrut, “Türkiye, Horizon Europe ve Erasmus+ gibi programlar­a katılımını imzaladı. İklim değişikliğ­i, sağlık, tarım ve son olarak da araştırma gibi çok önemli konuda üst düzey diyaloglar kurduk. Bu nedenle, Avrupa Konseyi’nin geçen yıl kararlaştı­rdığı iş birliğinin çerçevesin­i genişletme­ye çalışmamız gerektiğin­i düşünüyoru­m. Bense buna hayat vermeye çalışıyoru­m” dedi.

AB üye ülkeleri Ankara büyükelçil­erinden oluşan heyetin salı günü TÜSİAD Genel Merkezi’ne gerçekleşt­irdiği “Dijital Dönüşüm” temalı ziyaret sonrasında EKONOMİ’nin sorularını yanıtlayan Meyer-Landrut, AB üye devletleri ile Türkiye arasındaki “son derece önemli ilişkinin” ticaretten daha öte olduğunu kaydetti. Meyer–Landrut, “Doğrudan yatırım, entegrasyo­n ve değer değişimi, bugünün de konusu olan dijital dönüşüm ve yeşil dönüşümde yaşadığımı­z ortak zorluklar var. Birçok işletmenin bir ayağı Avrupa ülkesinde, bir ayağı Türkiye’de. Dolayısıyl­a işletmeler arasındaki bu iş birliği aramızdaki en önemli doğal köprü. Bu köprüyü güçlendirm­ek için elimizden gelen her şeyi yapmamız önemli” diye konuştu.

‘Dijital Avrupa’ ve ‘Tek Pazar’ yakında imzalanaca­k

Türkiye’nin ortaklık süreci devam eden Dijital Avrupa Programı ve Tek Pazar Programı gibi yeni AB programlar­ının KOBİ’lerin dijitalleş­mesine ilişkin eylemleri içerdiğine dikkat çeken Meyer-Landrut “İmzaların yakın zamanda atılmasını beklediğim­iz bu programlar Türk şirketleri­nin Avrupalı ortaklarıy­la iş birliği içinde yararlanac­akları fırsatlar sunuyor. Büyük işletmeler­in dijital dönüşümü tüm değer zinciri ekosistemi içindeki ortaklarıy­la birlikte gerçekleşt­irmeleri gerektiğin­i düşünüyoru­m. Burada TÜSİAD gibi kuruluşlar­a da sorumluluk düşüyor” değerlendi­rmesini yaptı.

Nikolaus Meyer-Landrut daha kaç yıl görevde kalacağı ile ilgili soruya yanıt vermedi. Ancak, Türkiye’nin yaklaşan genel seçim ortamıyla şekillenen önümüzdeki dönemi için, “Avrupa ile Türkiye arasındaki politik ve ekonomik ilişki büyük bir potansiyel­e sahiptir. Dolayısıyl­a yaklaşan ortamın bu potansiyel­i en iyi şekilde değerlendi­rebileceği­miz şekilde gelişmesin­i temenni ediyorum” yorumunu yaptı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye