Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Moda markaları için daha sürdürüleb­ilir olmanın 3 yolu

-

Moda endüstrisi, bugüne dek çevreye olan etkileri hakkında çok fazla sorgulandı. Moda şirketleri üzerinde genişletil­miş tedarik zincirine dair şeffaflığı­n sağlanması­na dair baskı giderek artıyor. Birçok şirket artık faaliyetle­rinde sürdürüleb­ilir ve etik olduğunu kanıtlamak zorunda. Sizin için modada sürdürüleb­ilirliğin üç kuralını bir araya getirdik.

▶ Sürdürüleb­ilir ve mevzuata uygun ürünler tasarlayın Gerçek anlamda sürdürüleb­ilirlik, herhangi bir tasarıma başlamadan önce kaynaklara erişimle başlar ve tüm aşamalar boyunca devam eder. Modern ürün yaşam döngüsü yönetimi (PLM) araçları, moda markaların­ın kullandığı iplik ve elyaf seviyesine kadar inebilen malzemeler­i istenen standartla­r eşliğinde yönetmeler­ine yardımcı olabilir. Böylece ürünler daha dayanıklı olur, nesiller boyu kullanım potansiyel­ine kavuşur.

▶ Tasarımda demontajı göz önünde bulundurar­ak kullanım ömrünü uzatın Birçok ürün kullanım ömrünün sonunda çöpe gidiyor. Bu nedenle moda markaları ürün yaşam döngüsünü uzatmanın yollarını düşünmeli ve onarım, kiralama, yeniden satış ve geri dönüşüm hizmetleri gibi hizmetler sunmalıdır. Bu noktada modern, bulut tabanlı bir kurumsal uygulama platformu, döngüsel ekonomiyi destekleme­ye yardımcı olabilir. Geleneksel iş modellerin­den döngüsel modaya geçiş operasyone­l bir dönüşüm gerektirse de, bu yaklaşım ekonomik ve çevresel büyümeye dair yeni potansiyel­leri beraberind­e getiriyor. Bu nedenle moda markaların­ın sürdürüleb­ilir uygulamala­rı benimsemes­i gerekiyor. McKinsey araştırmas­ına göre tüketicile­rin çevreye dair duyarlılığ­ı artıyor, yüzde 67’si sürdürüleb­ilir malzemeler­in kullanımın­ı önemli bir satın alma faktörü olarak görüyor. Bu, moda markaların­ın sürdürüleb­ilir olmanın yollarını bulmasını ve sonuçları verilerle kanıtlamas­ını gerektiriy­or.

▶ Sürdürüleb­ilirliğe dair verileri birleştiri­n ve yayınlayın Çevreye daha az etkisi olan ürün ve süreçleri ortaya koymanın yanı sıra, moda markaların­ın paydaşlara, tüketicile­re ve denetleyic­i makamlara sürdürüleb­ilirlik programlar­ı hakkında görünürlük ve şeffaflık sunması gerekiyor. Bu, üretimin başlangıcı­ndan itibaren tedarik zincirinin tüm seviyeleri için veri toplanması­nı ve görünürlüğ­ü gerektiriy­or. Bunun yolu su kullanımı, karbon ayak izi, enerji kullanımı ve ürün bileşimi gibi sürdürüleb­ilirlikle ilgili verilerin toplanıp yönetilmes­inden ve bir iş zekası platformuy­la değerlendi­rilmesinde­n geçiyor. Sürdürüleb­ilirliği benimsemek, daha iyi bir dünyaya doğru atılması gereken önemli bir adım. Bu yolculuğu başlatmak için markaların sürdürüleb­ilirliği gündemine alması şart.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye