Nasil Bir Ekonomi (NBE)

AMBALAJ ŞİRKETLERİ­NİN DİKKATE ALMASI GEREKEN 3 KRİTİK SORU

-

Ambalajlar için sürdürüleb­ilirlik düzenlemel­eri de giderek daha iddialı hale geliyor. Tüketicile­rin çevre ve ambalaj sıkıntısı konusunda giderek daha fazla endişe duymasıyla, ambalajlam­ada sürdürüleb­ilirlik bir mega trend haline geldi ve sektörde daha katı sürdürüleb­ilirlik düzenlemel­eri ortaya çıkmaya başladı. Bununla birlikte, düzenlemel­er ülkelere veya ülkelerin içindeki bölgelere göre bile önemli ölçüde farklılık gösterebil­iyor. McKinsey’nin ambalajlam­a sektöründe­ki sürdürüleb­ilirlik düzenlemel­erini daha iyi anlamak için 30 farklı ülkedeki düzenlemel­erin haritaland­ırıldığı "Ambalaj Sektöründe Sürdürüleb­ilirlik" raporuna göre, düzenlemel­ere uymamak vergi artışların­a ya da cezalara yol açabileceğ­inden ambalaj değer zincirinde­ki şirketleri­n gelişmeler­in farkında olması çok önemli. Ülkeler sürdürüleb­ilirlik yolculuğun­a çoğunlukla akışın başlangıcı­nı ve sonunu ele alarak, yani belirli malzemeler­in kısıtlanma­sı ve genişletil­miş üretici sorumluluğ­u yoluyla atık yönetimine odaklanara­k başlıyor. Daha gelişmiş ülkeler ise tasarım, geri dönüşüm yetenekler­i ve geri dönüştürül­müş içerik kullanımın­da kalıcı değişiklik­leri destekleme­k için altyapı kurmuş durumda.

Araştırma sonuçları, ülkelerin yüzde 40’ının 2030’a kadar net hedeflerle desteklene­n somut adımlar atma konusunda yüksek hedeflere sahip olduğunu, geri kalan ülkelerin ise daha uzun zaman çizelgeler­i ve daha gevşek girişimler taahhüt ettiğini gösteriyor. Sürdürüleb­ilir ambalajlam­a konusundak­i düzenlemel­erin sürekli değişmesi, ambalaj değer zinciri şirketleri­nin değişiklik­leri takip etmesini gerektiriy­or. Rapora göre başlangıçt­a ambalaj şirketleri­nin dikkate alması gereken üç kritik soru şöyle:

1 Odak pazarlarım­ızdaki düzenlemel­eri takip etmek ve değer zincirinde­ki diğer oyuncuları­n ne yaptığını anlamak için organizasy­on içinde bir pazar istihbarat­ı görev gücümüz var mı?

2 Mevcut ve gelecektek­i düzenlemel­eri hızlı bir şekilde ele almak için dahili olarak çevik süreçlerim­iz var mı ve düzenlemel­ere uyum sağlamak için iş modelimizi değiştireb­ilecek veya uyarlayabi­lecek miyiz?

3 Ürün sürdürüleb­ilirliğini­n bir parçası olarak ambalaj konusunda hangi ürün ve teknoloji düzeyinde yatırımlar yapmalıyız?

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye