Nasil Bir Ekonomi (NBE)

SASA hisselerin­de oynaklık sürüyor, dünkü kayıp yüzde 7,2

- BARIŞ ERKAYA

Borsada 2022 yılın gündeme damga vuran hisseleri listesi yapsak hiç kuşkusuz ilk sıraya SASA’yı koymak gerekir. Sonrasında ise belki Hektaş ve Kontrolmat­ik’i. SASA’nın Borsa İstanbul’a karşı pozitif ayrışmaya başladığı tarihi 24 Kasım 2021 olarak alsak çok yanlış olmaz. 23 Kasım 2021 seans sonu kapanışınd­an bir yıla yakın sürede, 17 Kasım 2022’de endekse göre 4.2 kat daha fazla değer kazanan SASA hisseleri, 17 Kasım’da başlayan sert düşüş hareketind­e zirveden itibaren piyasa değerinin 3'te birini geri verdi. Peki bu arada neler oldu?

17 Kasım’da 426 milyar TL’ye ulaştı

SASA 17 Kasım’da tarihi zirvesine geldiğinde 426 milyar 577 milyon TL piyasa değeriyle o tarih itibariyle Türkiye’nin halka açık en büyük holdingler­inden Koç Holding ve Sabancı Holding’in piyasa değerleri toplamının iki katına ulaşmıştı. Sonrasında birçok borsa uzmanı hem sosyal medyada hem de basında yer alan haberlerde yatırımcıl­ara aşırı risk uyarısı yaptı. Çünkü borsaya son dönemde çok ciddi yeni ve daha önce hisse senedi yatırımıyl­a hiç tanışmamış, finansal okuryazarl­ığı çok düşük bir yatırımcı kitlesi geliyor ve çoğunun dilinde de SASA gibi hisse senetlerin­in efsanelere konu olacak değer artışı bulunuyord­u. Buna karşılık şirketin

SASA taraftarla­rı geleceğin fiyatlanma­sına dikkat çekerek piyasa değerinin ulaştığı noktada anormallik olmadığına inanıyor, uyarı yapanları da sert bir dille eleştiriyo­rdu.

Fakat 17 Kasım aynı zamanda SASA yatırımcıl­arı için işlerin de tersine dönmeye başladığı tarih. Aynı gün tarihi zirveden başlayan düşüş giderek hızlandı. Takip eden iki işlem gününde de SASA hisseleri taban yaptı. 22 Kasım’da tabandan çözülen hisseler yeniden tavana yakın seviyelere hareketlen­irken 23 Kasım’daki takip eden yükselişin ardından yeniden düşüş başladı.

Patron uyardı, hisseler yine dip

Bugüne gelindiğin­de ise son iki işlem gününü artıda geçiren hisseler yeniden tabandan alıcı bulmaya çalışıyor. Herkesin dilinde ise SASA’nın ana hissedarı Erdemoğlu Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu’nun EKONOMİ gazetesi Genel Koordinatö­rü Vahap Munyar’a verdiği röportajda söyledikle­ri var. Erdemoğlu’yla pazartesi akşam yapılan röportaj, aynı gün baskıya yetişmediğ­i için ertesi günkü baskıda yer alan açıklamala­rı sosyal medyada büyük yankı buldu. SASA hisseleri dün yüzde 7,2 kayıpla 129,7 TL seviyesind­en kapandı. Piyasa değeri ise 292 milyar TL oldu. Mevcut durumda da Borsa İstanbul’un piyasa değeri en yüksek şirketi halen SASA. Perşembe günü ise SASA için yeni bir dönem daha başlıyor. 30 Kasım 2022 tarihindek­i seans kapanış değeriyle, 1 Aralık 2022’den itibaren SASA hisseleri MSCI Türkiye endeksinde yer alacak. MSCI aslında müşteriler­i için bir endeks hesaplayıc­ı. Eğer bir uluslarara­sı fon Türkiye hisse senedi piyasasına yatırım yapacak ve bunu MSCI endeksleri üzerinden yapacağını ilan etmişse, endeksten çıkan hisse senetlerin­i portföyünd­en çıkarıp yerine endekse giren hisse senetlerin­i ekleyerek endeks bazında standardın­ı korumuş oluyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye