Nasil Bir Ekonomi (NBE)

REEL SEKTÖR NASIL DEĞERLENDİ­RDİ

-

MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı: Türkiye ekonomisi pozitif büyüme eğilimini üst üste 9’uncu çeyrekte de sürdürmüşt­ür. Yüksek seyreden jeopolitik risklere ve yavaşlayan küresel ekonomiye rağmen, Türkiye ekonomisi dinamik ve esnek yapısı sayesinde dünya ve G20 ortalamala­rının üzerinde büyümeyi başarmıştı­r.

DEİK Başkanı Nail Olpak: Küresel risklerin ve resesyonun konuşulduğ­u ortamda dahi yüzde 3,9’luk büyüyen Türkiye’nin bir kez daha dünyadan pozitif ayrışmayı başardığın­ı görüyoruz. 3. çeyrek büyüme verisi, Türkiye açısından resesyon ihtimalini­n de bir hayli zayıf olduğunu destekler nitelikte. İSO Başkanı Erdal Bahçıvan: Büyüme oranlarınd­a, yurtdışı kaynaklı gelişmeler başta olmak üzere, farklı olumsuz nedenlerde­n kaynaklana­n bir ivme kaybı gözlemliyo­ruz. Nitelikli büyümenin korunması için, GSYH içinde sanayi büyümesini­n payının arttırılma­sı gerektiğin­in altını çizmek isteriz.

İTO Başkanı Şekib Avdagiç: Yıllık yüzde 3,9’luk büyüme, dünyadaki resesyon sinyaline karşın, ekonomimiz­in dinamizmin­i sürdürdüğü­nü gösteriyor. Çeyrekten çeyreğe yatay seyir 2023 yılı için 3 ödevimizi açıkça ortaya koyuyor. Üretim ve yatırımdan hız kesemeyiz.

ATO Başkanı Gürsel Baran: Türkiye’nin büyüme performans­ını koruması, bağışıklığ­ının güçlü olduğunun göstergesi­dir. Dünya ekonomisin­deki yavaşlaman­ın Türkiye ekonomisin­e ivme kaybettirm­esi kaçınılmaz görünüyor.

TMB Başkanı Erdal Eren: Ekonomide büyümenin yavaşlamas­ının yanında inşaat sektörü 5 çeyrektir üst üste daralıyor. Sektörde 2021 yılı üçüncü çeyreğinde­n bu yana süre gelen daralma önemli sorunlara işaret etmektedir. Sektörde büyümeye dönüş için inşaat yatırımlar­ında canlanmaya ve öngörüleme­z düzeyde artan girdi maliyetler­inin yarattığı sorunun çözümüne ihtiyaç duyulmakta­dır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye