Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Euro Bölgesi’nde enflasyon yavaşlıyor

-

Euro Bölgesi tüketici fiyatları kasım ayında yıllık bazda ekimdeki yüzde 10,6 düzeyinden yüzde 10 düzeyine gerileyere­k 18 aydır ilk kez düşüş kaydetti. Dolar endeksinde 12 yılın en büyük düşüşü görülürken, güçlü büyüme verisi paritedeki yükselişi sınırladı.

Almanya ve İspanya’dan sonra Euro Bölgesi’nde de manşet enflasyon yavaşlamay­a başladı. Euro Bölgesi tüketici fiyatları kasım ayında yıllık bazda ekimdeki yüzde 10,6 düzeyinden yüzde 10 düzeyine gerileyere­k 18 aydır ilk kez düşüş kaydetti. Reuters analistler­inin beklentisi manşet enflasyonu­n yüzde 10,4’e gerilemesi­ydi. Beklentile­rin üzerinde düşen enflasyon Avrupa Merkez Bankası’nın faiz artışların­da da yavaşlayab­ileceği beklentile­rini güçlendird­i. ING ekonomisti Bert Colijn “Sıkıntılar­ı geride bırakmamız­a daha var ancak mevcut ekonomik ortam ECB’yi daha küçük 50 bps’lik bir artırım yapmaya itebilir” diyor.

Enerji enflasyonu ekimdeki yüzde 41,5 düzeyinden kasımda yüzde 34,9’a geriledi ancak manşet enflasyond­aki en etkili yukarı yönlü unsur olmaya devam ediyor. Gıda, alkol ve tütün fiyatları ise ekimdeki yüzde 13,1 düzeyinden kasımda yüzde 13,6’ya yükselmeye devam etti. Eurostat'tan yapılan açıklamada enerji ve işlenmemiş gıda fiyatları hariç tutularak hesaplanan çekirdek enflasyon yüzde 6.6 ile beklentile­rin üzerinde artış kaydetti. Çekirdek enflasyon geçen ay %6.4 seviyesind­e açıklanmış­tı. Enerji, gıda, alkol ve tütün fiyatları hariç tutulan enflasyon ise ekimdeki düzeyinden değişmedi ve beklentile­re paralel yüzde 5 olarak açıklandı.

Çekirdek enflasyon zirveyi 2023’te görecek

Commerzban­k ekonomisti Christoph Weil “Bu düşüş enflasyonl­a mücadeleni­n bittiği anlamına gelmiyor. Fiyatlarda yukarı yönlü baskı kolay kolay kaybolmaya­cak. Çekirdek enflasyon muhtemelen 2023 ortalarınd­a zirve yapıp, sonrasında düşmeye başlayacak” değerlendi­rmesini yapıyor. Enerji sözleşmele­ri yeniden fiyatlandı­ğında enflasyonu­n önümüzdeki dönemde tekrar yükselebil­eceği ihtimali uzmanlara göre hala masada.

“Gaz stokları yılı yüzde 53 dolulukla kapatacak”

Kuzeybatı Avrupa, İtalya ve Avusturya’nın doğalgaz taleplerin­i izleyen BNEF Europe Perimeter, birliğin doğalgaz stoklarını­n talepteki sert düşüş nedeniyle iyi durumda gireceği görüşünde. BNEF’in hava koşulların­a da duyarlı modellemes­ine göre kasım

ayının ilk 26 gününde izlenen ülkelerdek­i talep son beş yıl ortalamala­rına göre yüzde 26 düştü. Sanayideki düşüş yüzde 26’yken hanelerin kullanımı ise yüzde 21 oldu. BNEF Avrupa’nın kışı doğalgaz depolarını­n yüzde 53 dolulukla bitireceği­ni ve gelecek yazın sonunda stoklarını tamamen doldurabil­eceğini öngörüyor.

Fransa’da enflasyon düşmüyor

Fransa’da enflasyon ekimdeki yüzde 7,1 düzeyinden değişmedi. Ekonomistl­erin ortalama beklentisi kasımda Fransa enflasyonu­nun da hafif gerileyere­k yüzde 7’ye düşmesiydi. Ulusal istatistik ofisi Insee’den yapılan açıklamaya göre yakıt teşvikleri­nin sonlanması pompa fiyatların­ın kasımda yükselmesi­ne neden olurken, aylık gıda enflasyonu da beklentile­rin al

tında olsa da yükselmeye devam etti.

Almanya’da işsizlik artıyor

Almanya’da işsizlik verileri, ülkenin yaşadığı ekonomik zorlukları­n işten çıkarmalar­la sonuçlandı­ğına işaret ediyor. Ekim ayında 8 bin olan işsizlik başvurular­ının 13 bine çıkması beklenirke­n, bu veri 17 bin olarak açıklandı. Ekimde yüzde 5,5 olan işsizlik kasım ayında yüzde 5,6’ya yükseldi.

Belçika’da büyüme sürprizi

Belçika ekonomisi 3. çeyrekte bir önceki çeyreğe göre beklentile­rin üzerinde yüzde 0,2 büyüdü. Yıllık bazda büyüme yüzde 12’ye ulaşan enflasyona rağmen yüzde 1,9 oldu. Belçika Merkez Bankası’nın beklentisi birliğin en büyük 6. ekonomisin­in 3. çeyrekte yüzde 0,1 daralmasıy­dı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye