Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Vitalen Holding, elektrikli otomobil şarj istasyonla­rı kuracak

- MEHMET KAYA -

Ağırlıklı olarak yurt dışına satış yapan ve otomobil performans artırıcı bazı ürünlerde küreselde rekabet eden Vitalen Holding, enerji alanında otomobil şarj istasyonla­rıyla Türkiye’de yatırım yapıyor. EKONOMİ’ye bilgi veren Vitalen Holding Operasyon Direktörü Hamza Sarıçiçek, şarj istasyonla­rı kurmaya, ilk etapta ithal cihazlarla başlayacak­larını söyledi. Sarıçiçek, bununla birlikte Ar-Ge çalışmalar­ına devam ettikleri, tasarımı ve yazılımı Vitalen’e ait cihazın üretiminin nihai hedef olduğunu açıkladı. Sarıçiçek, sektörün gelişme potansiyel­ini gördükleri için önce işletme lisansı aldıkların­ı ifade ederek, “Ancak ana odağımız cihaz ve cihazın yönetimine dair yazılımlar­ı üretmek ve sahibi olmak ve ihracat” dedi. 2023 yılında başta TOGG olmak üzere önemli şirketleri­n elektrikli taşıtları piyasaya sunacağını ve pazarın gelişmeye başlayacağ­ını kaydeden Sarıçiçek, bu nedenle lisans alarak 50 cihazla hizmet vermeye başlayacak­larını kaydetti. Kendi tasarım cihazların­ı iki yıl, yazılımı ise 6 ay içinde tamamlamay­ı hedefledik­lerini kaydeden

Sarıçiçek, “Lisans sahibi, üretici, yazılım sahibi olmak ve yönetiyor olmak, mobil tarafta datayı yönetebilm­ek önemli ve şimdilik bu alanda tek seferde bunları yapan firma yok. Mobil uygulamada data yönetimi tam bir sayısal marketing gerektiriy­or. O bile başlı başına bir süreç. Vitalen olarak performans artırıcı ürünlerle 10 yılı aşkındır otomotivde dünyada 500 bine yakın kullanıcıy­ı online sistemlerl­e yönetiyoru­z, canlı hizmet veriyoruz. Bu alana katkı verecek en önemli yetenekler­imizden birisi bu. Elektrikli şarj kurmak, yönetmek, satış sonrası, teknolojik altyapıyı oluşturmak önemli bir kapasite ve bunu yönetme kapasitemi­z var. Odağımız yurt dışı, ihracat. Konya da üretim tesisi yatırımına başladık. AR-GE ekibimiz kuruldu. AC ve DC alanda cihazlar geliştiriy­oruz. AC’de evde güvenle kullanılab­ilecek bir cihaz al-takkullan boyutunda” dedi.

“Gelişmemiz VİLAMPO markasıyla olacak”

İlk aşamada Vitalen markasını kullanacak­larını ancak gelişmenin VİLAMPO markasıyla olacağını kaydeden Sarıçiçek, gelişme dönemlerin­de kendilerin­in lisans sahibi ve yazılım-cihaz sağlayıcı olmak istedikler­ini, pazarlama tarafında olmamayı tercih ettiklerin­i vurguladı. Elektrikli şarj istasyonu sisteminin çok çeşitli iş modellerin­e imkan verdiğini belirten Sarıçiçek, bu nedenle kendilerin­den cihaz, yazılım ve altyapı alınarak gelir paylaşımı, tüm bedelleri ödeyerek sadece lisans bedeli ödemesi gibi farklı yöntemlerl­e iş yapmanın mümkün olduğunu belirtti.

 ?? ??
 ?? ?? Hamza Sarıçiçek (soldan ikinci), “Gelişme dönemimizd­e lisans sahibi ve yazılım-cihaz sağlayıcı olmak istiyoruz” dedi.
Hamza Sarıçiçek (soldan ikinci), “Gelişme dönemimizd­e lisans sahibi ve yazılım-cihaz sağlayıcı olmak istiyoruz” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye