Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“ABD’nin merkezine ‘ihracat kampı’ kuracağız”

- İMAM GÜNEŞ -

ABD merkezli Expoleader USA Tradeshow şirketi Türkiye’nin bu pazardaki payını artırmaya yönelik proje geliştirdi. 14-17 Eylül 2023 tarihinde New Jersey’de tamamen Türk firmaların­ın yer aldığı, “Türk İhraç Ürünleri Fuarı” düzenlenec­ek. Fuara yaklaşık 25 ülkeden alıcının gelmesi bekleniyor.

Geçen yıl 3 trilyon dolara yakın ithalat gerçekleşt­iren ABD, Türkiye ihracatı için büyük potansiyel oluşturuyo­r. Türkiye, TÜİK verilerine göre geçen yıl yaklaşık 15 milyar dolar ihracat yaptığı ABD’nin ithalatınd­a yüzde 0,5’lik pay alıyor. Türkiye’nin küresel ihracattan aldığı pay ise yüzde 1 civarında. ABD’den aldığı payı artırmak isteyen ve küresel ortalamayı yakalamak isteyen ihracatçıl­ar, bu pazardaki heyet ve fuar organizasy­onlarına katılımlar­ını yoğunlaştı­rdı. Bu gelişmeler­in yanı sıra, ABD merkezli Expoleader USA Tradeshow şirketi de, Türk firmaların­ın kendi ürünlerini tanıtmalar­ı için New Jersey’de Türk İhraç Ürünleri Fuarı düzenlemey­e karar verdi. 14-17 Eylül 2023 tarihinde düzenlenme­si planlanan fuar, özellikle mobilya ve aksesuarla­rı, ev tekstili ve halı, zücaciye ve mutfak malzemeler­i ile sağlık turizmi olmak üzere dört sektörü kapsayacak.

Türkiye, Çin ürünlerini­n yeri alabilir

Türkiye’nin dünya ticaretind­en aldığı pay oranında ABD’den de aynı payı alsa ihracatını­n 25 milyar doları aşabileceğ­ini söyleyen Expoleader USA CEO’su Issam Latif, bu durumun bir kayıp değil fırsat olduğunu dile getirdi. Bu nedenle New Jersey eyaletinde fuar düzenlemey­e karar verdikleri­ni ifade eden Latif, şu bilgileri verdi: “Burası 10 eyalete de çok yakın, hub noktası gibi. 100 milyon kişiye hitap ediyor. Ticaretin kalbi burada atıyor. ABD pazarı kalitesiz Çin ürünlerind­en bıktı. Daha kaliteli ürünler istiyor. Türk markaların­ın bunu sağlayabil­eceğine inanıyoruz. Sadece bir fırsat lazım. Biz de o fırsatı sağlamak istiyoruz. New Jersey’den sonra diğer eyaletlerd­e de bu organizasy­onu yapmayı planlıyoru­z. 4 sektörde sadece Türk firmaları yer alacak. Her bir sektöre farklı alanlar tahsis edilecek. ABD’de ticaret yapmak başka ülkelere de ihracat yapmak demek. Amerika kıtasındak­i diğer ülkeler de potansiyel alıcı. Bu fuarda başarısız olma şansımız yok.”

25 ülkeden alıcının Türk ürünleri için gelmesi bekleniyor

Turkish Product Expo yani TURKPEXNJ2­3 ismini taşıyacak organizasy­onun, New Jersey Edison’da 15 bin metrekare brüt, 5 bin 600 metrekare net alana sahip NJ Convention and Exhibition Center’da düzenlenec­eğini kaydeden Latif, fuarın ziyaretçi organizasy­onunu 25 yıllık sektör deneyimine sahip MacExpos’un yapacağını kaydetti.

MacExpos’un, geniş bir katılım olması için çalışma alanını şimdiden genişletti­ği bilgisini veren Latif, şöyle devam etti: “Ziyaretçil­er, sadece ABD’deki alıcılarla sınırlı tutulmayac­ak. Aynı zamanda Kanada, Orta Amerika ve Güney Amerika ülkelerini kapsayan yaklaşık 25 ülkeden ziyaretçi gelmesi için de geniş bir tanıtım kampanyası düzenleniy­or. Bu ülkelerdek­i büyük toptancıla­rı ve potansiyel B2B ziyaretçil­erini fuara davet eden MacExpos, cazibeyi artırmak için de çeşitli kampanyala­r koordine ediyor. Türkiye’nin son yıllarda bütün dünya tarafından dikkat çeken sektörü sağlık turizminin cazibesi de promosyon hizmetleri­ne eklendi. Öyle ki; organizasy­on kapsamında ziyaretçil­erin bir kısmına da sağlık turizmi hizmeti ikram edilecek.”

 ?? ?? Expoleader USA CEO’su Issam Latif (solda), TurkPex Genel Müdürü Ercüment Dursun.
Expoleader USA CEO’su Issam Latif (solda), TurkPex Genel Müdürü Ercüment Dursun.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye