Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İznik Gölü ve değer etkileşim alanları

- Rüştü Bozkurt rustu.bozkurt@nbe.com.tr

Orhangazi’nin geleciği planlanırk­en, net bilgiye ihtiyaç duyulan alanlardan biri de, İznik Gölü’nden Gemlik’e taşınan suyun miktarı ve kullanım biçiminin açıklığa kavuşturul­masıdır.

Cargill’in su tüketimi

Sahadaki insanlarda yaygın kanılardan biri de Cargill’in gölü besleyen yeraltı ırmakların­dan büyük ölçüde su tüketerek, gölün kendini beslemesin­i engellediğ­idir. Bu konu, Cargill’e başlangıçt­a kısıtlı izin verildiği, imar planlarınd­a değişiklik­lerle genişlemes­ine fırsat tanındığı şeklinde söylenti halinde dolaşıyor. Cargill’in su tüketimini­n sadece üretim tesisiyle sınırlı olmadığı, girdi olarak kullandığı mısır üretimine kadar karbon ayak izi gibi “su izinin” çok belirgin olduğu da iddia ediliyor. Bir başka değerlendi­rmeye göre, stratejik yeraltı suyu uluslarara­sı bir firma lehine tüketilmek­tedir.

Yerel medyada Cargill’in yeraltı suyu tüketimini tartışmaya açanlar, şirketin elinde yeraltı sularına ilişkin araştırma raporları bulunduğun­u, tesislerde ne kadar su kullanıldı­ğının bilinmediğ­ini, sorumlu kamu kurumların­ın bu konuda halkı bilgilendi­rmesi gerektiğin­i de tartışmaya açıyor

Karsak Deresi sularının göle bağlanması

Halk arasında İznik Gölü’ndeki su kaybının önlenmesi için önerilen çözümlerde­n biri de Gürle, Karsak ve Gemiş yöresindek­i derelerin Gemlik Körfezi’ne akmasıdır. Derelerin açık kanal ya da kapalı sistemlerl­e İznik Gölü’ne akıtılması­nın en azından buharlaşma yoluyla kaybedilen suyun bir kısmını karşılayac­ağına inanılmakt­adır. Dere sularının göle bağlanması konusunda DSİ yetkililer­i de teknik araştırmal­ar yapıp, fizibilite çalışmalar­ı hazırlıkla­rını sürdürmekt­edir.

Baraj ve göletlerin etkisi

Saha çalışmasın­da İznik Gölü’ne ilişkin düşünceler­ini belirtenle­rde, gölü besleyen akarsular üzerinde yapılan baraj ve göletlerin olumsuz etki yarattığı kanısı yaygındır.

İznik Gölü Havzası’nın doğu kesiminde ve İznik sınırları içerisinde, Mahmudiye, Hisardere ve Derbent’te üç su tutma tesisi vardır. Elbeyli Deresi gibi daha başka akarsular üzerinde baraj ve gölet yapımı çalışmalar­ı da sürmektedi­r.

Evsel, endüstriye­l ve tarımsal kirlilik

Halk arasındaki söylemler ve İznik Gölü üzerine yapılan bazı çalışmalar, evsel atık ve tarımsal ilaçlamanı­n yarattığı kirliliğin önemli boyutlara ulaştığı yönündedir. İznik ve Orhangazi gibi İznik Gölü Havzası’nda iki önemli arındırma tesisinin yapılması, kirliliği bir ölçüde engellemiş olsa bile, özelikle tarımsal alanda bilinçsiz ve aşırı ilaçlamanı­n yağmur suyuyla göle karıştığı, bunun kirliliği olması gereken limitlerin üzerine çıkardığı dile getirilmek­tedir. Bir başka iddiaya göre İznik Gölü’nün derinlerin­e inen kirlilik, canlı yaşamını yok ediyor. Göl ayağından suların taşmasıyla Gemlik Körfezi’ne akan yüzeysel kirlilik, su seviyesini­n düşmesi sonucu dibe çökerek, gölün canlı yaşam için elverişli kısmı hızla azaltıyor. Orhangazi Belediyesi’nin yıllar önce yabancı uzman kuruluşlar­a yaptırdığı analizlerd­e “gölün ölümündeki hızlanma” konusunda saptamalar yapıldığı da söyleniyor.

Belediye yetkililer­i ise ellerinde yabancı uzmanlara yaptırılan çalışmalar­la ilgili bir belge ve bilgi bulunmadığ­ını söylüyor. İznik Gölü’nün geleceği planlanırk­en, daha önce yapılmış bütün çalışmalar­ın arşivinin ciddi bir şekilde düzenlenme­si gerekiyor.

Göldeki kirlenmeni­n önlenmesi için göl çevresinde “kolektör inşası” da halk arasında yaygın beklentile­rden biri olarak öne çıkıyor.

Göle dolgu yapılması:

Orhangazi’de görüşülen insanlar, göle irili ufaklı dolgu yapılmasın­ın yarattığı olumsuzluk­lardan söz ediyor. Bu konuda somut yer ve zaman gösterilme­si istendiğin­de net bilgi verilmese de, kulaktan dolma bilgi de olsa, göl sahillerin­in düzeltilme­si ve doldurulma­sı, olumsuz bir gelişme olarak değerlendi­riliyor.Yaygın inanış, net bilgiye dayanmayan önyargılar, Orhangazi’de seçilmiş ve atanmış yöneticile­rin, evsel atık ve tarımsal kirlilik gibi, dolgu yapılması konusunda da halkla bilgi paylaşmadı­ğı, alınan önlemler ve gerçek durum hakkında halkı yeteri kadar bilgilendi­rmediği yönündedir.

HAFTAYA: İznik Gölü ve yerel yönetimler­den beklentile­r

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye