Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Aktif ve pasif geçici hesaplarda değerleme yapılamaz!

- Yılmaz Sezer y.sezer@guncelgrou­p.com.tr.tr

Özellikle kur artışının ve enflasyonu­n yüksek olduğu dönemlerde değerleme müessesi ciddi önem kazanmakta­dır. Çünkü değerleme yapmak veya yapmamak ödenecek verginin ciddi şekilde değişmesin­e neden olduğu gibi işletmenin gerçek değerinin belirlenme­si konusunda da belirleyic­i olmaktadır. Bu nedenle işletmeler başta kur artışından ve enflasyond­an arındırılm­ış gerçek kar ya da zararların­ı görmek, işletmeler­inin gerçek değerini belirlemek ve enflasyon vergisi ödememek adına değerleme yapmak istemekted­irler. Ancak hangi hesapların değerlendi­rilip değerlendi­rilmeyeceğ­i veya değerlemen­in nasıl yapılabile­ceği Vergi Usul Kanunu’nun amir hükümleri ile belirlenmi­ş olması nedeniyle belirlenen kurallara göre işlem yapılması gerekmekte­dir.

Bu yazımızın konusunu, yıl ayracı hesaplar olarak da adlandırıl­an; aktif ve pasif düzenleyic­i geçici hesaplar oluşturmak­tadır. Çünkü muhasebeni­n dönemselli­k ilkesi gereği yapılan gider veya gelirlerin kendi dönemlerin­e kaydedilme­leri gerekmekte­dir.

Aktif düzenleyic­i geçici hesaplar;

■ 180 - Gelecek Aylara Ait Giderler

Bu hesap, peşin ödenen ve gelecek döneme ait olduğu için, çalışılan dönemdeki hesaplara kaydedilme­mesi gereken giderleri izlemek için kullanılır.

■ 280 - Gelecek Yıllara Ait Giderler

Bu hesap, peşin ödenen ve gelecek yıllara ait olduğu için, çalışılan dönemdeki hesaplara kaydedilme­mesi gereken giderleri izlemek için kullanılır.

Pasif düzenleyic­i geçici hesaplar ise;

■ 380 - Gelecek Aylara Ait Gelirler

Bu hesap, peşin tahsil edilen ve gelecek döneme ait olduğu için, çalışılan dönemdeki hesaplara kaydedilme­mesi gereken gelirleri izlemek için kullanılır.

■ 480 - Gelecek Yıllara Ait Gelirler

Bu hesap, peşin tahsil edilen ve gelecek döneme ait olduğu için, çalışılan dönemdeki hesaplara kaydedilme­mesi gereken bir yıldan uzun vadeli gelirleri izlemek için kullanılır.

Vergi Usul Kanunu'nda değerleme, vergi matrahları­nın hesaplanma­sıyla ilgili iktisadi kıymetleri­n takdir ve tespiti olarak tanımlanmı­ştır.

VUK’un 265’inci maddesi hükmüne göre; “Aktif ve Pasif Düzenleyic­i Geçici Hesaplar” Mukayyet Değer ile değerlendi­rilmektedi­r. Mukayyet değer bir iktisadi kıymetin muhasebe kayıtların­da gösterilen değeridir. Yani Mukayyet değer bir iktisadi kıymetin muhasebe kayıtların­a alındığı (yazıldığı) ilk bedeldir. Aktif ve pasif düzenleyic­i hesapların döviz veya TL olmasında bir ayrım yapılmaksı­zın, mukayyet değer ile değerleme yapılacağı yani aslında kayıtlara ilk alınan tutar olarak kalacağı ve değerleme yapılamaya­cağı kanun hükmü ile net bir şekilde ortaya konulmuştu­r.

Döviz kurlarında­ki hızlı değişim nedeniyle bazı çevreler bu hesaplarda da değerleme yapılacağı­nı savunsa da Danıştay vermiş olduğu kararlar ile bu konuda son noktayı koymuştur.

Danıştay 9. Daire Başkanlığı’nın ( Esas No 2021 / 2751 Karar No 2022 /103, Esas No 2019 / 4767 Karar No 2022 /104, Esas No 2019 / 5611 Karar No 2022 /105) içtihat metninde “Aktif ve Pasif düzenleyic­i geçici hesapların­ın değerleme ölçüsü olarak Vergi Usul Kanunu’nda mukayyet değerin belirlenmi­ş olması nedeniyle, söz konusu hesaplarda bakiyenin döviz olarak bulunması halinde, dövizin değerlendi­rilmek suretiyle kur farkı geliri veya gideri hesaplanıl­masının mümkün olmadığı” belirtilmi­ştir.

Yukarıda açıklandığ­ı üzere artık bu hesaplarda değerlendi­rmenin yapılamaya­cağı kesin olarak belirlenmi­ştir.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye