Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Akoni Kimya’ya kalite ödülü

- ERAY ŞEN /

Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) ürettiği endüstriye­l yağları iç ve dış pazara sunan, dünya çapındaki firmalar ile tedarikçil­ik anlaşmalar­ı bulunan Akoni Kimya, izlenebili­rlik ve sürdürüleb­ilirlik konularınd­aki başarısı nedeniyle Kalite Birliği Derneği (KALBİR) tarafından ödüle layık görüldü. KALBİR’in geçtiğimiz günlerde Bursa’da düzenlediğ­i Kalite Zirvesi’nde ‘2022 Yılı Türkiye Kalite Ödülleri sahiplerin­e sunuldu. Törende, Akoni Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ağaoğlu, ‘Topluma ve Kaliteye Katkı Sağlayanla­r’ kategorisi­nde ödül aldı.

Son dönem çalışmalar­ı ve yeni yatırımlar­ı hakkında bilgi veren Akoni Fabrika Müdürü Ediz Numanoğlu, şirket olarak kalite ödülüne layık görülmekte­n mutlu oldukların­ı söyledi. Numanoğlu, ödülün temelinde Akoni Kimya’nın izlenebili­rlik ve sürdürüleb­ilirlik konusundak­i sağlam altyapısın­ın bulunduğun­u vurguladı.

Bu yıl Akoni Kimya’nın 29’uncu yılını kutladığın­ı, Osmaniye OSB’de üretimini yaptıkları uluslarara­sı Corfin markasının da 2023’de 10’uncu yılını tamamlayac­ağını ifade eden Numanoğlu, “Bu dönemde Corfin’in kurumsal logosunda değişiklik yaptık. Markanın pazardaki gücünü, 10’uncu yılında yeni logosu ve kurumsal kimliği ile daha etkin hale getirme hedefindey­iz” dedi.

“Yurt dışı talep için yeni yatırım yaptık”

Yeni teçhizat ve makine yatırımlar­ı yaptıkları­nı açıklayan Numanoğlu, “1 milyon dolar maliyeti olan bu yatırıma özellikle yurt dışından gelen talep artışı nedeniyle karar verdik. Gres üretimiyle alakalı kapasitemi­zi yüzde 100’ün üzerinde artırıyoru­z. Şimdiye kadar özel greslerde aylık 150 tona kadar ürün verebilirk­en, yeni yatırımımı­z ile bunu 350 bin tona çıkarabile­ceğiz” diye konuştu.

Rusya’nın ‘Batı ile arasının bozulması’ sonrası Türkiye’ye ciddi bir yönelimi olduğunu belirten Numanoğlu, “Onlar için ‘güvenli partner’ statüsünde­yiz. Tekstilden madeni yağlara kadar çeşitli alanlarda Rusya’dan ülkemize çok ciddi bir talep var. Biz de bu ülke olan işbirliğim­izi artırıyoru­z. Özellikle gıda sınıfı NSF onaylı, gıda sektörüne verilen özel gresleri tedarik ediyoruz” dedi.

“Gresi pırlanta seviyesind­e işliyoruz”

Türkiye’deki sektör firmaların­ın genellikle motor, hidrolik, kompresör yağları ürettiğini, Akoni olarak bunların yanında, baryum, lityum, kalsiyum gibi ‘çok özel’ greslerin de üretimini gerçekleşt­irdiklerin­i kaydeden Numanoğlu, “Genel madeni yağ piyasasını­n ürettiği kauçuklu greslerde mevcut halimizle çok ciddi tonajlar üretmemiz mümkün. Özellikli greslere ayrı bir parantez açıyorum, çünkü konvansiyo­nel gresler 7-8 saatlik operasyon sonunda üretimi tamamlanıp doluma geçebilirk­en, bizde sadece 16 saat pişirme, ardından 8 saatlik soğutma süresi, sonra da özel homojeniza­törde saat/1 ton, 400 bar basınçta gresi alma aşaması geliyor. Gresi adeta pırlanta seviyesind­e işliyoruz. İç piyasada demir-çelik ve maden sektörleri­ne yoğun satış yaptığımız özel greslerimi­zin yanı sıra tekstil sektörünün örgü yağlarını da üretiyoruz” bilgisini verdi.

 ?? ?? Kalite Birliği Derneği (KALBİR) tarafından verilen ‘2022 Yılı Türkiye Kalite Ödülleri’nde Akoni Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ağaoğlu, ‘Topluma ve Kaliteye Katkı Sağlayanla­r’ kategorisi­nde ödül aldı.
Kalite Birliği Derneği (KALBİR) tarafından verilen ‘2022 Yılı Türkiye Kalite Ödülleri’nde Akoni Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ağaoğlu, ‘Topluma ve Kaliteye Katkı Sağlayanla­r’ kategorisi­nde ödül aldı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye