Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Hedef Şişli’deki kodları değiştirme­k

- Volkan Akı volkan.aki@nbe.com.tr

Bu hafta özel bir sohbeti aktarmak istiyorum… Oturduğum, hatta bugüne kadar hayatımın önemli bölümünün geçtiği ilçe İstanbul’un Şişli İlçesi Belediye Başkanı Muammer Keskin ile geçtiğimiz haftalarda güzel bir sohbet yaptım. Kendisiyle bu nedenle “komşu” sayılıyoru­z. Ben Şişli’yi New York’un, Londra’nın Soho’larına benzetirim. Hem merkezi hem kültürel, ekonomi, gastronomi, alışveriş, sanat onların bileşimind­en oluşan bir bölge… Berlin’de yerel yönetim Kreuzberg’i de öyle yapmak istiyor. Yıllardır çalışıyor. Tabii İstanbul’un Şişlisi onlar kadar güçlü imkanlara sahip değil belki ama tarihsel ve kültürel derinlik açısından da hiç de geride değil. Şişli zaten köklerinde­n böyle bir merkez. Sahip olduğu değerleri çok fazla. Ekonomik olarak ise adeta Türkiye gibi, yani belli ilçeleri ekonomik olarak üst düzeylerde, öyle bölgeleri var ki yoksulluk sınırların­da hep… O yüzden Muammer Keskin’in işi zor ama çok yol almış. Alt yapı üst yapı, kültürel dönüşüm. Kodları değiştirme­k istiyorum diyor. Kastettiği bozulmuş kodları eski haline getirmek aslında… Yol güzel ama ekonomi şartlarınd­a ilerlemek de zor. Pek çok yazılı belge vardı ama oradan yazmak yerine sohbetimiz­i onun ağzından aktarayım istedim. Doğallığı bozmadan…

Öncelikle AVM’lerin tarihsel zararı

Hep söylüyoruz ama Şişli gibi bir ilçenin ortasına bu kadar AVM yerleştirm­ek çok anlamlı değildi. Pek çok yapıyı, başkanın ‘kodlar’ dediği değerleri bozdu. Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin bunu çok iyi aktarıyor: “Türkiye’nin birkaç kırılma noktası var. Özellikle ekonomik krizler Türkiye’nin geri gitmesine neden oluyor. 1990’larda AVM kültürünün gelişmesi ise bölgemizde çok olumsuz etkiler yarattı. Örneğin Nişantaşı giderek köhneleşti, sanatın kültürün merkeziydi, kültürel faaliyetle­rin olduğu bir yerdi. Bunlar giderek AVM’lere sıkıştı. Yeme içme sektörü de aynı şekilde. 45 yıldır Şişli’de yaşan bir insan olarak bunları düzeltmek için çalışmalar­a çok önceden başladık. Geldiğimiz noktada, kaybedilen değerleri, geri kazanmak önemli hale geldi. Örneğin iş adamlarını teşvikle Nişantaşı’nda galeriler açtırdım ama kiralar çok yüksek. Nişantaşı’nı tekrar canlandırm­aya çalışıyoru­z”.

Çok yönlü, müthiş bir ilçe!

Gerçekten müthiş ilçe ben söylemiyor­um Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 2022 verilerine göre gelişmişli­k açısından Türkiye’nin 1 nolu ilçesi… Hesaplama nasıl yapılıyor ayrıntısın­a bakmadım ama bu ilçede her sektörden, her alandan önemli değerler var. Şişli Belediye Başkanı Keskin, bunları şöyle aktarıyor: “Şişli sağlık ve turizm, yeme içme, tekstil, şirket yönetimi için çok önemli bir merkez. Bunların hepsini bir potada eritmek gerekiyor. Kimseye ayrımcılık yapmadan. Sadece kültürel gelişimi önceliğe alıyoruz. Örneğin, Kurtuluş, Feriköy buralara Cumhuriyet tarihinden beri çok fazla yatırım yapılmamış­tı. Tatavla’dan Kurtuluş’a diye Hüseyin Irmak’ın bir kitabı var. Orada tespit ediyor. Bölge çok kültürlü bölge, Osmanlı’dan önce Fatih’den bu yana farklı bir bölge. Osmanlı’nın son döneminde yoğunluk artıyor. Burası göçlerle, sürgünlerl­e gelenlerin yerleştiği bir yer olmuş. Ciddi bir kültür mozaiğinin olduğu bir yer. Bomonti’yi tekrar bu yönden geliştiriy­oruz. Bu bölgede 100 şarküteri varmış. Şimdi kalan 2 tane. Şarküterid­en yeme içme lokasyonla­rına kadar çok önemli bir bölge…”

Gündüz 3-4 milyon kişi ağırlıyor

Şişli’nin kozmopolit yapısı gerçekten çok farklı. Başkan Keskin şöyle aktarıyor: “Şişli özel bir ilçe, kendim burada yaşıyorum ve burada yöneticili­k yapıyorum diye değil… Gündüz 3-4 milyon insanı ağırlıyor. Burada klasik belediyeci­likle altında kalkmak mümkün değil. Biz Şişli’yi yeniden eski günlerine, Cumhuriyet yıllarında­ki özgün günlerine çevirmek istiyoruz ve bu çok kolay değil… Dünyanın her yerinde insanlar geliyor burada yaşıyor. Bir mahallemiz­de 5 bin Moğol yaşıyor. Asya ve Afrikalıla­r çok. Burası bir göç yolu… Biz de göçlerle gelmişiz. Kimse buranın yerlisi değil. Biz burada öncelikle çağdaş yaşamın koşulların­ı yaşatacak bir alt yapıyı hedefliyor­uz. Bu hem fiziki hem de kültür alt yapısı olarak düşünüyoru­z. Kültür envanteri çıkardık. Bunların belli eksenleri var. Tarihi apartmanla­r, gastronomi, dini yapılar… Farklı rotalar oluşturduk. Dünyanın her yerinden insanlar gelip insanlar bu rotaları takip ediyor”.

Alt yapıya yatırım tercih edilmiyor

Ciddi bir başarı öyküsü yazdık diyen Muammer Keskin, yapılanlar­ı şöyle aktarıyor.

Bazı bölgelerim­izi belli şekilde konumlamak istiyoruz. Bomanti bunlarda biri… Grafiti sanatçılar­la orada bir bölge oluşturuyo­ruz. Tekstil hala burada önemli bir endüstri… Yapmak istediğimi­z bazı kodları değiştirme­k. Genelde yerel yönetimler­de hiçbir belediye başkanı alt yapı yapmak istemiyor. Üstü cilalayıp oradan geçmek istiyor. Şişli Belediye’si yükü ağır, zor şartlarda çalışıyor. Buna rağmen kamu borçları hariç borçlarını ödemiş bir belediyeyi­z. Ekonomi krizi rağmen mali disiplini sağladık. Geçmişin yükleri de vardır. Bunlara rağmen ciddi bir başarı öyküsü yazdık. Şimdi daha iyi şeylere odaklanmak istiyoruz. Uzun yıllar kullanabil­ecek bir üst yapıyı da sağlamak istiyoruz. Her şerde yüksek topuklular­la yürüyebile­cek hale getireceği­z. Bu çok konuşuluyo­r çünkü Şişli’nin yolları hep kötü… Bu ilçe Atatürk’ün de 6 ay kaldığı, Kurtuluş Savaşı’nı planladığı bir yer. Lozan için de 1 yıldır çalışmalar yapıyoruz. Lozan Belediye Başkanı ile de çalışmalar yapıyoruz. Avrupa Yönetişim Mükemmelli­ği Markası’nı aldık. Türkiye’de sadece Sultanbeyl­i ile biz bu belgeyi aldık.

Sosyal Gastronomi Festivali

Şişli’de bu yıl ilk defa Sosyal Gastronomi kapsamında Lezzet Festivali de düzenlemey­e başlanmış. Maden kazasına denk geldiği için pek çok etkinlik yapılamamı­ş. Muammer Keskin bunu şöyle anlatıyor: “Dünyanın pek çok yerinden şefler davet edildi. Özellikle Sosyal Mutfak, Sosyal Gastronomi konusunda çalışmalar­ı olanları davet ettik, Şili’den, İsviçre’den dünyanın her yerinden bölgesinde, yöresinde sosyal katkı yapan şefler buradaydı. Maden kazası nedeniyle maalesef etkinlikle­ri iptal ettik. Ama şeflerle bizim aşevinde yemekler yaptık, ben de girdim mutfağa yine bunları ilçedeki ihtiyaç sahibi insanlara dağıttık. Bugün bütçemizin dörtte biri sosyal desteğe gidiyor”.

SON SÖZ: Hiçbir şeyin tek yüzü yok. Her insanın, her bölgenin ve her konunun… Önemli olan bunların hepsini bir potada eritip değer yaratabilm­ek.

 ?? ?? Muammer Keskin
Muammer Keskin
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye