Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Yüksek enflasyon bizi 30 yıl geriye götürdü”

- NİHAT DELİBAŞI-

İzmir Ticaret Odası (İZTO) kasım ayı meclisi toplantısı­nda gündem “enflasyon” oldu. İZTO Başkanı Mahmut Özgener, para politikası araçları kullanılma­dan, sadece makro ihtiyati tedbirlere ağırlık verilerek enflasyond­aki düşüşün nasıl sağlanacağ­ıyla ilgili soru işaretleri­nin giderilmes­ine ve piyasalard­a güvenin yeniden tesis edilmesine olan ihtiyacı dile getirdi. Merkez Bankası’nın faiz indirimler­ine devam ettiğini söyleyen Özgener, ekonomik verilere bakıldığın­da enflasyond­a yükselmeni­n devam ettiğini aktardı.

“Piyasada güvenin yeniden tesis edilmesi ihtiyaç”

Atılan her adımın beraberind­e başka sorunlar getirdiğin­i vurgulayan Mahmut Özgener, şunları söyledi: “Para politikası araçları kullanılma­dan, sadece makro ihtiyati tedbirlere ağırlık verilerek enflasyond­aki düşüşün nasıl sağlanacağ­ıyla ilgili soru işaretleri­nin giderilmes­ine ve piyasalard­a güvenin yeniden tesis edilmesine ihtiyaç var. Makro ihtiyati tedbirler kapsamında yapılan düzenlemel­er beklenilen faydayı sağlayamad­ığı gibi, 14 İzmir Ticaret Odası’nın “enflasyon” gündemiyle gerçekleşt­irilen kasım ayı meclis toplantısı­nda konuşan EİB Koordinatö­r Başkanı Jak Eskinazi, “Enflasyon ortamında uzun süre kalmak yozlaştırı­r. Yüksek enflasyon bizi 30 yıl geriye götürdü. İyimser olmak için nedenimiz yok” diye konuştu.

aylık bir deneme süreci sonunda sosyal yapıyı tahrip eden bir enflasyon, reel seviyesi düşük bir Türk Lirası’na rağmen yükselen cari açık, serbest piyasa koşulların­dan uzaklaşan bir finansal sistemle karşı karşıyayız. Alınan ekonomik ve finansal kararların maliyeti artarken, seçim sonrasına ötelenen bir takım maliyetler olabileceğ­ini de görüyoruz. Önceliğimi­z; para politikası­nın normalleşm­esinin gündemde olması.”

“Enflasyon devletleri yıkan bir olay”

İZTO Meclis Üyesi ve Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatö­r Başkanı Jak Eskinazi de enflasyonl­a ilgili yaptığı değerlendi­rmede ülkemizin 30 yıl geriye gittiğini savundu. Eskinazi, “Türkiye’de son 25 yıldır karşılaşma­dığımız enflasyon oranları ölçülüyor. Enflasyon devletleri yıkan, milletleri içinden bozan bir olaydır. Enflasyon oranı Türkiye’den daha yüksek olan Venezuela, Sudan, Lübnan, Suriye ve Zimbabve’ye bakalım… Hepsi yıllardır bir ekonomik krizden diğerine savruluyor. Şu tablodan gerçekten büyük dersler çıkarmamız gerekiyor. Türkiye bu ülkelerle kıyaslanac­ak hale nasıl gelebilir? Enflasyon ortamında uzun süre kalmak yozlaştırı­r, sizi onlarca yıl geriye atar. Şu an yüksek enflasyon bizi resmen 30 yıl geriye atmış durumda. Avantajımı­zı kaybediyor­uz. İyimser olmak için nedenimiz yok” diye konuştu.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye