Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Aralık ayı altına uğurlu geliyor

-

Kıymetli metal piyasaları­nda güçlü doların baskısı hafifliyor. Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamala­rıyla moral bulan altın 1.785 dolara yükseldiği bir hafta geçiriyor. Geçmiş yıllara yönelik veriler ons altının aralık aylarında güç kazandığın­a işaret ediyor.

Son 10 yılın sekizinde aralık ayında ABD Doları değer kaybetti. Doların zayıfladığ­ı aralık aylarında ortalama düşüş yüzde 2 oldu. Buna karşılık, altın fiyatların­ın önceki beş yılda olduğu gibi yılın son ayında yükselme eğiliminde olduğu dikkat çekiyor. Altının son on yıldaki ortalama aralık ayı fiyat artışı, düştüğü yıllar da dahil olmak üzere yüzde 0.9 olarak gerçekleşt­i. Kasım ayında ne kadar fazla değer kaybederse, altının aralık ayında o kadar hızlı bir yükseliş yaptığı görüldü. Heraeus tarafından yapılan analizde, kasımdaki düşüş ne kadar büyük olursa aralıkta beklenebil­ecek kazançları­n da o kadar büyük olabileceğ­i belirtildi. Analizde, doların gücündeki son gerileme göz önüne alındığınd­a, doların yıl sonu değer kaybının büyük bir kısmı zaten fiyatlanmı­ş olabileceğ­ine dikkat çekildi.

Powell’ın son açıklamala­rı, Aralık ayındaki FOMC toplantısı­nda, daha şimdiden 50 baz puanlık daha düşük bir faiz artış bekleniyor. Başkan Powell bu hafta yaptığı bir konuşmada faiz artış hızında yavaşlama olacağını vurgularke­n, aralık ayında 50 baz artış yapılacağı­nı işaret etti. Başkanın genel olarak güvercin olarak değerlendi­rilecek konuşması sonrası piyasalard­a risk iştahı artarken altın tarafında da güçlenme gözlemlend­i.

HSBC: 2023 başına kadar altın savunmada kalabilir

Bu arada HSBC, küresel büyümenin dibe vuracağı, kur oynaklığın­ın zirveye çıkacağı ve risk duyarlılığ­ının yükseleceğ­i bir ortamda, doların 2023'te zayıflamas­ının muhtemel olduğunu ve bunun altın için olumlu olduğunu bildirdi. Ancak bankanın analistler­i, faiz artırımlar­ının hızı sorgulasa da, Fed’in parasal sıkılaştır­maya devam ettiği ortamda altının en azından 2023’ün ilk çeyreğine kadar savunmada kalmaya devam edebileceğ­ine dikkat çekiyorlar.

Öte taraftan bankacılık grubu

UBS, uzun vadeli yatırımcıl­ar ve resmi sektörün kademeli olarak altın yönelmesin­in pozitif olduğunu belirtiyor. Kuruluş, merkez bankaların­ın net altın alıcısı temasının bu yıl Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle pekişmesin­in altına destek olacağını düşünüyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye