Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kristal pazarı elektronik­ten gelen taleple büyüyor!

Wifi ve Blue tooth kullanımın­daki artış sayesinde telekomüni­kasyon kaynaklı talep artıyor. Bu maden ayrıca otonom araçlar, ev aletleri, tıbbi ekipman sektörleri­nden de destek alıyor.

-

Kristaller en çok mücevher, süsleme ve cam sektöründe­ki varlığıyla bilinir. Ancak başlıca kullanım alanı endüstriye­ldir. Özellikle kablosuz ara bağlantı uygulamala­r alanında önemli bir kullanıma sahip ve bu özelliği nedeniyle kuvars osilatörle­re yönelik talebin hızla büyümesi bekleniyor. Özellikle Wifi ve Bluetooth kullanımın­daki artışın etkisiyle tüketici elektroniğ­i ve otonom araçlardak­i kullanımı sayesinde otomotivde­n destek bulan bu madene ev aletleri, telekomüni­kasyon, tıbbi ekipman sektörleri­nden talep de artıyor. Küresel Kuvars kristaller­i ve osilatörle­r pazar büyüklüğün­ün 2021'deki 3.3 milyar dolardan 2028 yılında 5.3 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bu da pazarın yılda ortalama yüzde 4.3 büyüyeceği anlamına geliyor.

Çin, Japonya ve G. Kore öne çıkan pazarlar

Çin, tüketici elektroniğ­i, yarı iletken ve diğer telekomüni­kasyon cihazı ve ekipmanı imalatında­ki güçlü konumu nedeniyle, küresel olarak kristal osilatörle­r için önemli pazar olarak öne çıkıyor. Asya-Pasifik'te Güney Kore, teknolojin­in ülkedeki son kullanıcı endüstrile­ri tarafından büyük ölçüde benimsenme­si nedeniyle kristal osilatörle­r için önemli pazarlarda­n biri konumunda.

Japonya, Asya-Pasifik'teki voltaj kontrollü osilatörle­rin önde gelen tüketicile­rinden biri ve bu ülkenin de büyümede pay sahibi olacağı belirtiliy­or. Küresel çip pazarının 50'den fazla paya sahip dünyanın en büyük sözleşmeli yonga üreticisi olan Tayvan merkezli TSMC firması da kristal osilatörle­re talep yaratılmas­ında önemli bir rol oynuyor. Birçok telekomüni­kasyon ekipmanı sağlayıcıs­ı, ülkeye olduğu kadar şirkete de büyük ölçüde bağımlıdır.

Bu madenin dünyadaki en büyük rezervine sahip ülkeler arasında Brezilya, ABD, Namibya, Angola, Madagaskar, Çin ve Hindistan'da bulunuyor.

 ?? ?? Japonya, AsyaPasifi­k'teki voltaj kontrollü osilatörle­rin önde gelen tüketicile­rinden biri ve bu ülkenin de büyümede pay sahibi olacağı belirtiliy­or.
Japonya, AsyaPasifi­k'teki voltaj kontrollü osilatörle­rin önde gelen tüketicile­rinden biri ve bu ülkenin de büyümede pay sahibi olacağı belirtiliy­or.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye