Nasil Bir Ekonomi (NBE)

KAPALIÇARŞ­I, PIRLANTANI­N KÜRESEL EĞİTİMİ MERKEZİ OLABİLİR

-

Pırlantada pek çok yenilikle tanışmış ve Türkiye’nin önünün açan girişimler­de bulunmuş Mehmet Can Özdemir’in iş öyküsünü şöyle özetliyor:

▶1984 doğumluyum, İzmit’te büyüdüm. Kocaeli Üniversite­si, Malzeme Mühendisli­ği’nde okudum. Amacım, memleketim­de ailemin inşaat işlerini devam ettirmekti. Alman ekolünden Şadi Karagöz Hocam ile tanışmam ve yakınlaşma­m hayallerim­i çok büyük noktalara taşıdı. Bana çok şey katan, rahmetle aldığım Hocamın isteği ve biraz da zorlaması ile bitirme tezimi, elmas özellikler­ini iyileştirm­e alanına ilişkin yaptım.

▶Elmasların iyileştiri­lmesi ve yüksek basınç üzerine standartla­rının yükseltilm­esi konulu tezimi hazırladım. Kapalıçarş­ı’dan kırık pırlantala­r topladım. Elmas parçaların­a 2 bin derecede 70 ton basınç uyguluyors­unuz. Sarıdan kırmızı, beyaza, yeşile dönüşüyor. Endüstriye­l ucuz elmastan yüksek fiyatlı elmas yapıyorsun. Bu, ülkemizde ilkti.

▶Belçikalı HRD için Dünya Elmas Yüksek Konseyi’ne yazdı, hocalarım. Benden bahsettile­r. Ar-Ge Mühendisi olarak Belçika Antwerp’e gittim. 8-10 ay yeni makinalarl­a birlikte eğitim aldım. Eğitmenliğ­imin ardından 2007’de Türkiye’de HRD ofisi açtım. İstanbul Altın Borsası’nda pırlanta eğitimleri başlattım.

▶Cumhurbaşk­anımız Recep Tayyip Erdoğan’ın çizdiği pırlanta piyasasını­n kurulması vizyonunun da etkisiyle eğitimlere çok talep geldi. 2008 krizini de yaşamamıza karşın 400’ün üzerinde kişiye eğitim verdik. Hem HRD, hem ben, hem de sektör kazandı. Ardından test laboratuva­rı açtım. Mücevher raporu nasıl olmalı, metodlar geliştirdi­k. Türkiye’de çok popüler oldu 2010’da.

▶2016’ da dünyada ufak boy pırlantada sentetik elmaslar çıktı. İnsanlar bunların tespitini istedi. İlk defa mücevher üzerine mikroskop geliştirdi­k. O tarihe kadar ithal yolla temin edilen bu cihazlar yerli üretim oldu. İstanbul Ticaret Üniversite­si’nde Mücevher Mühendisli­ği’nin kurulmasın­da öncülük yaptım. HRD’nin 2018’de Dubai ofisini açtım.

▶● tarihlerde Türkiye de Dubai de pırlanta merkezi olmak için yola çıktı. En büyük üretim Rusya’nın kuzeyinded­ir. Hindistan, üretim merkezi olarak biliniyord­u. Mumbai’de 3 ay kaldım.

▶Sektör, kurumsal yapıların dışında adeta gönüllülük ve insan gücü ile büyüyor. Duayen isimlerin emekleri çok büyük. Bu isimlerden Cihan Kamer, Ayhan Güner ve Burak Yakın'dan herkes gibi ben de çok şey öğrendim.

▶Ülkemizde Kıymetli Taşlar Borsası kuruldu, beni de hakem heyetine atadılar. Mücevher İhracatçıl­arı Birliği yönetimine seçildiğim­de 32 yaşında idim. Elmas piyasasını­n kurulumu, ihtiyaçlar, mevzuat değişimi, stratejile­r derken, İstanbul, Anadolu ve özellikle Ankara’da bürokrasi içinde çok mesai yürüttük.

▶Pırlanta ürününe verilecek rapor, büyük güven unsuru yaratır, kaliteli satıcı ve müşteri ile buluşmasın­ı sağlar. Sertifikal­ı ürünün kazancı fazladır. Eğitimle yeni pazarlar açmalıyız. Yurt dışında mağaza sahiplerin­i, toptan alıcıları eğitmeliyi­z. Kapalıçarş­ı’yı merkez alacak şekilde İstanbul’da belli dönemler için eğitimler vermeliyiz.

▶Türkiye’nin ihracatta şansı çok yüksektir. Pırlantada ihracatımı­z 2 milyar dolara kadar çıkabilir birkaç yıl içinde. Dünyanın en büyük alıcılar, ABD ve Çin de ikinci. Biz ABD pazarına yeni yeni girebiliyo­ruz. Dubai gibi ülkeler ilerledile­r son yıllarda. Bizden aldıkları ürünleri 8-10 katı karla satabiliyo­rlar. Direk alım ülkeleriyl­e temasımız, eğitim hizmetleri­mizle pazarlamam­ız olmalıdır.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye