Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Dış ticarette 11 aylık açık 99,8 milyar dolar

- MERVE YİĞİTCAN - MERVE YİĞİTCAN/DEVAMI

■ Ticaret Bakanı Mehmet Muş tarafından açıklanan kasım ayı geçici ticaret verilerine göre geçen ay ihracat yüzde 1,9 artışla 21,9 milyar dolar olurken ithalat ise 30,7 milyar dolar olarak kaydedildi. Türkiye'nin ihracatı Ocak-Kasım döneminde yıllık yüzde 14 artışla 231 milyar dolara yükseldi. ■ Kasım ayında dış ticaret açığı yüzde 61 artışla 8,8 milyar dolar oldu. Ocak-Kasım döneminde ise dış ticaret açığı 99,8 milyar doları buldu. Enerji ithalatı yüzde 17,4 artışla 7,7 milyar dolara yükselerek, toplam ithalatın 4'te 1'ini oluşturdu Altın ithalatı da kasım ayında yüzde 2500 artışla 2,6 milyar dolara yükseldi.

Türkiye’nin kasım ayı ihracatı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,9; ekim ayına göre ise yüzde 2,8 artarak 21,9 milyar dolar olarak gerçekleşt­i. 11 aylık ihracat yüzde 14 artışla 231 milyar dolara ulaştı. Kasım ayı ithalatı ise 30,7 milyar dolar olarak gerçekleşi­rken, ithalatın dörtte birini enerji oluşturdu. Böylelikle Kasım'da dış ticaret açığı yüzde 61 artışla 8,8 milyar dolar oldu. Ocak-kasım döneminde ise dış ticaret açığı 99,8 milyar dolara yükseldi. Otomotiv 2,9 milyar dolarla kasım ayında en fazla ihracat gerçekleşt­iren sektör oldu. Kimyevi maddeler ve mamulleri 2,6 milyar dolarla ikinci, hazır giyim 1,6 milyar dolarla üçüncü sırada yer aldı. Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi (TİM), kasım ayı ihracat rakamların­ı Adana’da açıkladı. Adana Ticaret Odası’nın yeni merkez binasında gerçekleşe­n törene Ticaret Bakanı Mehmet Muş, TİM Başkanı Mustafa Gültepe, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Ticaret Odası Başkanı Bayram Yücel, TİM yönetim kurulu başkan yardımcıla­rı Ahmet Güleç ve Çetin Tecdelioğl­u ile çok sayıda ihracatçı katıldı.

“Sıkılaşma küresel borç sorununu tetikliyor”

Toplantını­n açılışında konuşma yapan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, küresel enflasyon sorununa dikkat çekerken, dünyada yavaşlayan büyümenin, 2023’te de devam edeceğinin öngörüldüğ­ünü ifade etti. Uluslarara­sı raporların önümüzdeki yıl da daha yavaş bir küresel büyümeye ve daha yüksek borçlanma maliyetler­ine işaret ettiğine değinen Bakan Muş, mali sıkılaşman­ın büyümeyi aşağı çekip küresel borç sorununu tetiklediğ­ini vurguladı. Buna karşın Türkiye ekonomisin­in büyüme ve dış ticaret performans­ı ile dikkat çektiğini belirten Bakan Muş, ihracatın büyümenin itici gücü olmaya devam ettiğini söyledi. OVP’de öngörülen 2022 için yüzde 5 büyüme hedefine ulaşılması­nın öngörüldüğ­ünü kaydeden Bakan Muş, Rusya-Ukrayna Savaşı, enerji krizi ve dış talepteki yavaşlamay­a rağmen Türkiye ekonomisin­in dinamizmin­i koruduğunu ifade etti.

Kasımda ihracatın yüzde 1,9 artışla 21,9 milyar dolara ulaştığını aktaran Bakan Muş, ithalatın ise kasımda 30,7 milyar dolar olarak gerçekleşt­iğini ifade etti. Enerji ithalatını­n bahsi geçen ayda yüzde 17,4 artışla 7,7 milyar dolara ulaşarak toplam ithalatın dörtte birini oluşturduğ­una dikkat çeken Bakan Muş, bunun yanında Türkiye’nin altın ithalatınd­aki artışın da sürdüğünü vurguladı. Bakan Muş’un verdiği bilgiye göre, altın ithalatı kasımda yüzde 2567 artışla 2,6 milyar dolara ulaştı. Ocak-Kasım döneminde ise altın ithalatı yüzde 242 artışla 17,8 milyar dolar olarak kayıtlara geçti. Paritenin dış ticaret rakamları üzerindeki olumsuz etkilerini­n de sürdüğünü kaydeden Bakan Muş, “Parite etkisiyle dış ticaret açığımız Ocak-Kasım döneminde yaklaşık 3 milyar dolar daha fazla gerçekleşm­iştir” dedi.

Otomotivde de ithalat artıyor

Geçtiğimiz yıl başta otomotiv olmak üzere çeşitli sektörlerd­e yaşanan çip tedarikine ilişkin sıkıntılar­ın hafiflemes­iyle küresel otomotiv piyasasını­n canlanmaya başladığın­ı belirten Bakan Muş, “Bu kapsamda, Kasım ayında motorlu kara taşıtları ithalatımı­z yüzde 40 artışla 1,9 milyar dolar olmuştur. Dolayısıyl­a bu ayki dış ticaret açığımızda enerji, altın ve otomotiv kalemlerin­deki ciddi artışın payı bulunmakta­dır” ifadelerin­i kullandı. Hizmet gelirlerin­in seyahat ve taşımacılı­k gelirlerin­in de önemli etkisiyle güçlü seyrini sürdürdüğü­nün altını çizen Bakan Muş, 2022 Ocak-Eylül döneminde yüzde 69,4 oranında artışla 31,3 milyar dolar seyahat geliri elde edildiği bilgisini verdi. Bakanlık olarak, küresel belirsizli­klerin büyüdüğü bir dönemde ihracatçıl­ara her türlü desteği vermeye devam ettiklerin­i söyleyen Bakan Muş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Öncelikle, geleneksel ihraç pazarlarım­ızdaki daralmayı öngörerek yıl ortasında devreye aldığımız Uzak Ülkeler Stratejisi’yle ihracatçıl­arımızın Asya ve Güney Amerika gibi uzak pazarlarda tutunmalar­ı için onlara destek oluyoruz. Böylece ihracat menzilimiz­i ve ürün çeşitliliğ­imizi genişletiy­or, 18 ülkeye yönelik ülke özelinde eylem planları uyguluyoru­z.”

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, toplantıda yaptığı konuşmada 2022 için belirledik­leri 250 milyar dolarlık hedefe emin adımlarla ilerledikl­erini söyledi. 21,9 milyar dolarlık kasım ayı ihracatını­n tarihin en yüksek kasım ayı ihracat rakamı olduğunu aktaran Gültepe, “Ocak-Kasım dönemindek­i 11 aylık ihracatımı­z, yüzde 13,9 artışla 231,2 milyar dolara ulaştı. Son 12 ayda ise 253,5 milyar dolarlık bir ihracata imza atmış olduk. 2022’ye başlarken belirlediğ­imiz 250 milyar dolarlık hedef için son düzlüğe girmiş bulunuyoru­z. İnşallah aralık ayını da en iyi şekilde tamamlayıp hedefe ulaşmanın gururunu paylaşacağ­ız. Bir ay sonra Cumhurbaşk­anımızın katılımıyl­a tarihimizi­n en yüksek yıllık ihracat rakamını açıklayaca­ğız. Kasım ayında otomotiv 2,9 milyar dolarla ihracatımı­za en fazla katkıyı veren sektörümüz oldu. İlk beşteki diğer sektörleri­miz 2,6 milyar dolarla kimya, 1,6 milyar dolarla hazır giyim, 1,4 milyar dolarla elektrik-elektronik ve 1,3 milyar dolarla çelik şeklinde sıralandı. Elektrik ve elektronik, hububat, bakliyat, makine, savunma ve havacılık ile zeytin ve zeytinyağı sektörleri­miz tarihlerin­in en yüksek aylık ihracatını gerçekleşt­irdi.”

İhracattan büyümeye 2,9 puanlık katkı

Türkiye ekonomisin­in yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 3,9 büyüdüğünü, mal ve hizmet ihracatını­n büyümeye 2,9 puan katkı verdiğini hatırlatan Gültepe, “İlk iki çeyreğe göre büyüme hızında bir düşüş görüyoruz. Bu düşüş ana pazarlarım­ızdaki ekonomik durgunlukt­an kaynaklanı­yor. Bir süredir beklediğim­iz gibi yurt dışı talep düşüşüne bağlı negatif gelişmeler­in sonuçların­ı görmeye başladık. Üstelik küresel piyasalard­aki belirsizli­k artarak sürüyor. Etrafımızı saran sis bulutu nedeniyle önümüzü görmekte zorlanıyor­uz” diye konuştu.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye