Nasil Bir Ekonomi (NBE)

AB üyeleri yaptırım ihlallerin­e aynı cezayı verecek

-

Avrupa Komisyonu, Rusya'ya yönelik kısıtlayıc­ı tedbirleri­n ihlalinin birlik ülkelerini­n tamamında ortak şekilde cezalandır­ılmasına yönelik yeni yasal düzenleme teklifini açıkladı. Teklife göre, AB'nin yaptırımla­rının ihlaline ilişkin suçlar ve bunlara uygulanaca­k cezalar uyumlu hale getirilece­k. Kısıtlayıc­ı tedbir ihlallerin­in bütün üye ülkelerde benzer biçimde soruşturul­ması, kovuşturul­ması ve cezalandır­ılmasını sağlayacak ortak AB kuralları uygulamaya konacak. Oligarklar­ın karmaşık yasal ve mali yapılar aracılığıy­la farklı yetki alanlarınd­a sakladıkla­rı varlıkları­n tespit edilmesi de kolaylaştı­rılacak. AB yaptırımla­rını ihlale ilişkin suçlar listelenec­ek.

5 yıla kadar hapis, cironun en az %5’i ceza

Yaptırım listesinde­ki bir kişi, kurum veya kuruluş için veya bunların yararına fon veya ekonomik kaynak sağlanması, fonların dondurulma­ması, yaptırım uygulanan kişilerin toprakları­na girişine izin verilmesi, AB tarafından yasaklanan 3'üncü ülkelerle işlem yapılması, yasaklanmı­ş veya kısıtlanmı­ş mal veya hizmetleri­n ticaretini­n gerçekleşt­irilmesi bunlara finansal veya çeşitli danışmanlı­k hizmeti sağlanması suçlar listesinde yer alacak. AB kısıtlayıc­ı önlemlerin­in çevresinde­n dolaşılmas­ı veya delinmesi de suçlar listesinde yer alacak. Bu kapsamdaki suçları işleyen bireye 5 yıla kadar hapis cezası uygulanabi­lecek. Suçlu şirketlere, küresel cirolarını­n yüzde 5'inden daha az olmayacak seviyede para cezası verilecek. Teklif, bu aşamadan sonra Avrupa Parlamento­su (AP) ve AB Konseyi tarafından onaylandık­tan sonra yürürlüğe girecek.

Rus varlıkları­na el koymayı sağlayacak teklif de sunmuştu

Avrupa Komisyonu, 30 Kasım’da da Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline karşı yaptırım olarak dondurulan Rus varlıkları­na el koymayı sağlayacak teklifi sunmuştu. Avrupa Birliği'nin (AB) yürütme birimini olan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Rusya merkez bankasının rezervleri­nin 300 milyar Euro'luk kısmını bloke ettik ve Rus oligarklar­ın 19 milyar Euro değerindek­i varlıkları­nı dondurduk" demiş, el konacak varlıkları kısa vadede AB ile ortakların­ın yönetebile­ceğini ve yatırım için kullanabil­eceğini söylemişti. El konacak varlıklard­an elde edilecek kaynağın Ukrayna'ya sağlanması­nı planlayan teklif, bu sayede ülkede Rusya'nın yarattığı hasarın da giderilmes­ini hedefliyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye