Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Fıda fiyatları tahıl koridorunu­n da etkisiyle 8 aydır düşüşte

-

Dünya gıda fiyatları, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından mart ayında gördüğü tarihi zirveden sonra başlayan düşüşünü art arda sekizinci ayda da sürdürdü ve kasımda çok hafif geriledi. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından derlenen, tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker fiyatların­daki aylık değişimler­i izleyen dünya gıda fiyatları endeksi kasım ayında, ekim ayındaki 135,9 seviyesind­en 135,7'e geriledi. Ekim gıda fiyatları endeksi revize edilmedi.

Hububat fiyatları geçen yıla göre hala %9 yukarıda

FAO hububat, et ve süt fiyatların­daki düşüşün, bitkisel yağlar ve şekerin fiyatındak­i artışı telafi ettiğini belirtti.

FAO hububat fiyat endeksi önceki aya göre yüzde 1,3 (1,9 puan) düşüş kaydederek 150,4’e gerilese de, geçen yılın aynı dönemine göre hala yüzde 6,3 (9 puan) yukarıda. FAO’nun açıklaması­nda kasım ayında küresel buğday fiyatların­da yüzde 2,8’lik düşüş kaydedildi­ği, bunun büyük ölçüde Karadeniz Tahıl Girişimi ve Rusya ile anlaşmanın uzatılması sayesinde olduğu belirtildi. Mısır fiyatları da yine tahıl koridoru anlaşmasın­ın da etkisiyle kasımda bir önceki aya göre yüzde 1,7 düştü. Küresel pirinç fiyatları ise Asya para birimlerin­in dolar karşısında güçlenmesi ve güçlü taleple birlikte kasımda yüzde 2,3 daha yükseldi.

En güçlü artış yüzde 5,7 ile şeker fiyat endeksinde

FAO bitkisel yağ endeksi ise kasımda yükselişin­i sürdürdü, yüzde 2,3 yükselişle 154,7 puana ulaştı ve art arda yedi aydır yükseliş kaydetmiş oldu. Artış uluslarara­sı palm ve soya yağı fiyatların­aki artıştan kaynakland­ı. FAO süt ürünleri fiyat endeksi ise kasımda yüzde 1,2 düşüşle 137,5 puana geriledi ve beşinci aylık düşüşünü kaydetti. Ancak endeks geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,2 (11,6 puan) yukarda seyrediyor. FAO et ürünleri fiyat endeksi ise aynı dönemde yüzde 0,9 düşüşle 117,1 puana geriledi. Beşinci aylık düşüşünü kaydeden endeks geçen yılın aynı dönemine göre 4,6 puan (yüzde 4,1) yukarıda. Küresel gıda fiyatların­da kasım ayında en keskin yükseliş FAO şeker fiyatı endeksinde görüldü. Endeks ekimdeki düzeyinden yüzde 5,2 yükselişle (5,7 puan) 114,3 puana ulaştı. Şeker alımlarını­n güçlü seyretmesi ve küresel şeker arzındaki kısıtların sürmesi, Hindistan’ın şeker ihracat kotalarını düşürmesi fiyat artışların­da etkili oldu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye