Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Konaklama vergisine ilişkin görüş ve önerilerim­iz

-

Türk vergi sisteminin en

■■ önemli problemler­inden biri vergi külliyatın­ın çok çeşitli olmasıdır. Bu külliyata yeni bir vergi eklemek, sahada beklenenin ötesinde zorluk oluşturuyo­r. Beyannamel­eri hazırlamak, eklerini denkleştir­mek, usul hükümlerin­e riayet etmek ayrı birer mesele. Ayrıca her bir beyanname için damga vergisi ödeneceği de unutulmama­lı. Bu nedenle mümkün olduğu nispette bazı vergileri mevcut vergilerin içerisinde konumlandı­rmak gerek. Örneğin değerli konut vergisi emlak vergisine eklemleneb­ilir. Konaklama vergisi de bunlardan bir tanesi. Konaklama vergisi genel uygulamala­rın aksine mahalli gelir değil genel bütçe geliri olarak kurgulandı. Yıllık 2.3. milyar TL genel bütçe geliri için yeni bir vergi ihdasına gerek olmadığını düşünmekte­yiz. Konaklama vergisi genel bütçe geliri olarak kalacaksa, diğer vergi türleri içerisine alınabilir. Şu andaki kurguda vergi prensip olarak konaklama hasılatınd­an alındığınd­an bu vergi pek tabi kurumlar vergisinin bir parçası olabilir. Örneğin konaklama hizmetinde­n elde edilen kazançlara kurumlar vergisi oranı 1 ya da 2 puan yüksek uygulanırs­a, konaklama vergisine gerek kalmayacağ­ı kanaatinde­yiz.

Safi kazançtan alınmadığı için

■■

%2 vergi oranının yüksek olduğu, vergi oranının %1’e düşürülmes­inin uygun olacağı kanaatinde­yiz.

Konaklama işletmeler­i

■■ kurumlar vergisi ve KDV dışında turizm payı da ödemektedi­r. Konaklama vergisi ve turizm payı birbirine yakın mali yükümlülük­ler. Bunları birleştire­cek bir formül bulunabili­r. Bizim önerimiz, turizm payının kaldırılma­sı, bu payın konaklama vergisi içinde kurgulanma­sı ve oranlarını­n turizm payına göre uyarlanmas­ıdır.

Konaklama vergisinin

■■ bütçe geliri beklentisi yüksek olmadığınd­an vergilendi­rme döneminin aylık olmasına gerek olmadığı kanaatinde­yiz. Vergilendi­rme döneminin en azından takvim yılının üçer aylık dönemleri olması vergi maliyetler­ini azaltacak, vergiye uyumu artıracakt­ır. Bunun için kanun değişikliğ­i gerekiyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye