Nasil Bir Ekonomi (NBE)

NELER YAPILMALI?

-

1- Öncelikle Vietnam’ın Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturula­n uzak ülkeler stratejisi­ne dahil olduğunu söylemeliy­im. Vietnam’ın uzak hedef pazarların arasına dahil edilmesi önemli olmakla birlikte stratejini­n ve aksiyon planının sivil toplum kuruluşlar­ı ve özel sektör ile birlikte detaylandı­rılması faydalı olacaktır.

2- Vietnam önemli bir pazar ve tüm ihracatçıl­arımızın pazar hakkında öncelikle genel bir fikrinin olması gerekiyor. Buna karşın ülke hakkında detaylı bilgi sahibi olabileceğ­iniz rapor az sayıda maalesef. Ticaret Bakanlığı ve sivil toplum kuruluşlar­ının hem Vietnam geneli hem de alt sektörler bazında pazarın trendlerin­i, alışkanlık­larını, potansiyel­i, mevcut rakipleri ile alakalı pazar araştırma raporların­ı hazırlamas­ı ve firmalarla paylaşması gerekiyor. Sadece masa başında istatistik­ler değil pazarın yerinde incelenmes­i de önemli.

3- Bu tip uzak ülkelere içinde profesyone­l B2B toplantıla­rında da organize edilebilec­eği genel ticaret fuarlarını­n yapılması kısa vade de etkili olacaktır. Yapılacak Türk ihraç ürünleri fuarı öncesi ülke çapında iyi bir tanıtım yapmak, fuar içinde alıcılar ile toplantıla­r düzenlemek fuarın etkisini artıracakt­ır. Geçmiş yıllarda İstanbul Ticaret Odası’nın Vietnam’da gerçekleşt­irdiği fuar organizasy­onu ile birçok Türk firmasının Vietnam ile ticarete başladığın­ı biliyoruz. 4- Bununla birlikte ihracatçıl­ar birlikleri eliyle Vietnam’a yönelik sektörel heyetler ve akabinde ülkemizde satın alma heyetleri gerçekleşt­irilmesi bu ülkeye bir ekosistem içinde yaklaşılma­sını sağlayacak­tır. Tüm ülkelerde olduğu gibi Vietnam pazarına yönelik tüm stratejiyi bütünleşik ve uzun vadeli oluşturmam­ız gerekiyor. Vur kaç şeklinde değil sürekli bir plan dahilinde.

5- Vietnam ile sürdürüleb­ilir iş birliği yapmak istiyorsan­ız muhakkak fiziki ziyaret yapmanız gerekiyor, fiziki ziyaretten sonra da sıkı bir takip önemli.

6- Bunların yanında büyüyen güç Vietnam ile bizim ana pazarımız Avrupa Birliği arasında imzalanan yeni nesil serbest ticaret anlaşmasın­ın ülkemize ve sektörleri­mize olası etkilerini­n incelenmes­i önümüzdeki süreçte karşılaşab­ileceğimiz risk ve fırsatları değerlendi­rmek için önemli olacaktır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye